Hva får legenden Buzz Aldrin, to andre astronauter som har spasert på månen, fysikeren Stephen Hawking, ti nobelprisvinnere, regissøren Oliver Stone, stjernejournalist Larry King, BBCs store vitenskapsformidler Brian Cox og multimusikeren Brian Eno til å komme til Trondheim? En astronom fra det gamle Sovjetunionen.

- Da jeg vokste opp i Armenia var vi inspirert av romfart, vitenskap og sci-fi forfattere. Det er dette jeg ønsker med Starmus, å vise at disse er de virkelige heltene. Vitenskap og kunst, hjerne og hjerte, det er det som skiller oss fra dyrene.

Så lyset

Garik Israelian (53) er en liten mann med store ideer. Kanskje ikke den mest gjennomorganiserte og punktlige, men med en betydelig evne til å få ting til å skje. I Jerevan på slutten av 70-tallet var rockemusikk på topp og karakterene på bånn i livet til tenåringen Garik. Men science fiction tente altså lyset. Etter ett år med harde egenstudier havnet han på universitetet med Viktor Ambartsumian, Sovjetunionens store pioner i teoretisk astrofysikk, som lærer.

Da kommunismen kollapset tørket forskningsfinansieringen inn og alt ble bare rot. Med doktorgraden i lomma søkte Israelian seg til forskerstillinger i Vesten. Etter to år i Nederland og Belgia, sa mannen som elsker solskinn ja til en jobb i Australia. Men Australia er langt unna for en som stadig reiser på konferanser og skal besøke slekt i Armenia. Han pakket kofferten på nytt og havnet på Tenerife. Plenty med sol – og med et fantastisk observatorium. Et av de tre beste i verden, mener Israelian.

Møtet med Brian May

En dag fortalte han direktøren på forskningssenteret at han hadde idé til en science fiction-film. Hm. Kanskje noe hans gamle student, Brian May, kunne bistå med, lurte direktøren. Brian May! Rockeentusiasten Israelian ante ikke at Queen-gitaristen i 1970–1971 hadde tilbrakt ett år på Tenerife for å jobbe med doktorgraden i astrofysikk. Israelian tok kontakt. Film ble det ikke, men Israelian klarte å overtale May til å gjøre ferdig doktoravhandlingen.

- Jeg måtte bare gi ham mot til å gjøre det. Vitenskapsfolk kan være temmelig ubarmhjertige, særlig når noen stikker nesen frem. Det er jobben deres å være kritiske.

Vennskapet resulterte i stedet i et annet prosjekt, Starmus. En festival som feirer vitenskap og musikk. Faglig handlet Starmus i 2011 og 2014 nesten utelukkende om astrofysikk. I 2016 ble fokuset utvidet, med blant andre økonomen Joseph Stiglitz og hjerneforsker Edvard Moser. I 2017 er perspektivet utvidet og inkluderer tema som havet, robotisering, innovasjon, økonomi, klimaendringer, hukommelse, stedsans, falske nyheter og digital revolusjon.

Stjerner og rockestjerner

Gjennom Brian May har Israelian blitt kjent med en rekke av de gamle rockeheltene. Både May og Peter Gabriel sitter i styret for Starmus.

- Rockestjernene fra 70-tallet er gale etter astronomi, mange av dem er godt utdannet og respekterer vitenskap. Jeg vet ikke om det samme gjelder dagens unge musikkstjerner. Jeg pratet lenge med David Gilmore om astronomi, og keyboardisten Tony Banks i Genesis studerte fysikk.

- Hvordan klarer du å samle disse folkene?

- Mitt budskap er ekstremt ærlig. Jeg har ingen skjult agenda, og skal ikke tjene penger på dem. De ser at det er et budskap bak festivalen, at vi ønsker å vise hvem som er de virkelige heltene. Og jeg vil gjerne at de skal bli kjent med hverandre. Det skjer ikke noe annet sted enn på Starmus.

Astronomi gir perspektiver

Astrofysikere jobber med de virkelig store spørsmål. Hvordan har universet blitt til, utviklet seg, hvordan fungerer det og hvordan vil det gå? Spørsmålene er grenseløse, dimensjonene uforståelige.

- Vi vet godt hvor sårbar planeten er, og hvilke verdier som virkelig teller. At alle land skal drive førsteklasses forskning på astrofysikk er ikke viktig, men i ethvert samfunn bør astronomi og de store spørsmålene være et viktig bestanddel i utdanningen, i mediene og i samfunnsdebatten. I et sånt samfunn vil folk være i stand til å ha et globalt perspektiv. Det trenger vi, sier Israelian.

- Stephen Hawking er opptatt av at menneskeheten må finne en reserveplanet. Er han en pessimist?

- Stephen er generelt pessimistisk, og enda mer etter Trump og Brexit. Jeg vet ikke hva jeg er, jeg forandrer meg, sier Israelian. Han vil ikke komme med spådommer om menneskehetens eller planetens fremtid.

- Kunnskapsdepartementet og andre har lagt ned mange millioner i Starmus, får de valuta for pengene?

- Absolutt. Verdien vil man se når barn møter Buzz Aldrin. Folk vet hvem Justin Bieber og Ronaldo er. Det er fint. Men de må kjenne disse folkene også. Hvor mye penger departementet brukte på Starmus vil ingen huske, men at tre månevandrere kom til Trondheim blir aldri glemt.

Stryk for vitenskapsformidling

Israelian mener neste Starmus bør komme i 2019, og at det kan bli Trondheim på nytt – hvis folk synes det er en suksess og at Starmus er ønsket.

Starmus-grunnleggeren mener vitenskapen selv har skyld i at folks tillit til ekspertise og forskning er svekket, slik man så i forbindelse med Trumps valgkamp og Brexit.

- Vi gjør en dårlig jobb med å kommunisere vitenskap til samfunnet, og mediene er mest interessert i skandaler. Folk tror på kreasjonisme eller vitenskap som om det er to likestilte forklaringer. Vi burde laget Starmus ti ganger hvert år i ti ulike land for å vise hvem som er de største heltene. Gud skapte ikke iphone. Forskningen og vitenskapen gjorde det. Det blir ikke noe næringsliv eller teknologiske fremskritt uten vitenskap.

Arenabandene uteblir

Den imponerende listen av fagfolk blir ikke matchet helt på den musikalske delen av festivalen. Steve Vai, Ane Brun, Trondheim Symfoniorkester og TrondheimSolistene er gode navn, men de store arenabandene mangler. May og Gabriel kommer heller ikke.

- Vi startet for sent. Mange var postive og prøvde å få det til, og problemet var ikke honoraret. De store bandene turnerer med vogntog og det lot seg ikke løse med logistikken. Hvis det blir en festival i Trondheim i 2019, får vi god tid til å få tak de store. Ikke noe problem, sier Israelian, - som vanlig løsningsorientert.

- Nei, ikke dyrt

Starmus har solgt nærmere 1400 billetter til folk fra 30 land. Israelian hadde gjerne sett at tallene var høyere. Han har fått med seg at noen synes prisen er høy.

- Alle vitenskapsfestivaler er dyrere enn Starmus. Folk som kommer sier at det er den billigste festivalen de har vært på. Mange av foredragsholderne kommer hit gratis, sier Israelian, og synes åpenbart at kritikken er urettferdig.

Å holde i trådene for Starmus er sikkert langt mer enn en heltidsjobb, men Israelian lar ikke vitenskapen hvile. Han er produktiv og publiserer syv-åtte artikler i året på et bredt felt i astrofysikk, fra stjerners lydbølger til egenskaper ved sorte hull. Han har fire sønner, fra to ekteskap. Hjemme på Tenerife har han et lite studio der han koser seg på keyboard og gitar.

- Vitenskap og kunst. Det som gir livet mening, sier Starmus-sjefen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Nye veier: May-Britt Moser skal presentere sin forskning på Starmus akkompagnert av Trondheimssolistene og med bilder til. Garik Israelian gleder seg. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Stephen Hawking planlegger tre uker i Trondheim. Foto: Svein Inge Meland
Fysiker og musiker Brian May er en nøkkelperson i Starmus, men kommer ikke til Trondheim. Foto: Scanpix
Store ideer, Garik Israelian liker store ideer - og å sette dem ut i live. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Edvard Moser deltok på Starmus i fjor og ble begeistret. Foto: Svein Inge Meland
Stephen Hawking (75) skal både forelese og dele ut Hawking-medaljen for god forskningsformidling under Starmus. Foto: Svein Inge Meland
Israelian er meget godt fornøyd med samarbeidet med NTNU og Trondheim kommune. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Garik Israelian er apostel for vitenskapen. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen