Både den offisielle åpningen av jubileet søndag og avslutningen av reformasjonsfesten 31. oktober, blir markert med gudstjeneste i Nidarosdomen.

Reformasjonen i 1517 førte til omfattende endringer i kirke og samfunnsliv i Europa og kom til Danmark – Norge 20 år etter, i 1536/37.

- Nidarosdomen er stedet hvor Den norske kirke markerer og feirer store hendelser. Trondheim var også setet for Norges siste erkebiskop Olav Engelbrektsson fram til reformasjonen i Norge. Det har derfor vært full enighet om å knytte sentrale deler av jubileumsmarkeringen til Nidarosdomen, sier preses Helga Haugland Byfuglien, leder av hovedkomiteen for reformasjonsjubileet.

Kronikk: Ville gjenreise feiringen av Hellig Olav

- Betydning for samfunnet og demokratiet

- Reformasjonen har betydning, ikke bare for Kirken, men også for samfunnet og demokratiet, også i vår tid, sier Byfuglien, som deltar på gudstjenesten i Nidarosdomen og under en festforestilling på Byscenen senere på dagen.

- Jubileet gir anledning til fornyet oppmerksomhet om det sentrale i kristen tro, og om hvilken betydning lutherdommen/protestantismen har hatt – og fortsatt har – i det norske samfunnet. Reformasjonen har i 500 år hatt enorm betydning for kirken, kulturlivet og samfunnslivet for øvrig, sier biskop Tor Singsaas i Nidaros.

Jubileumsmarkeringen søndag faller sammen med årets kirkemøte i Trondheim, som arrangeres 25. til 31. januar.

Alle de 116 delegatene i Kirkemøtet vil være til stede på gudstjenesten sammen med inviterte gjester. Blant gjestene er statsminister Erna Solberg, kulturminister Linda Hofstad Helleland og generalsekretær i Det lutherske verdensforbund, Martin Junge, som skal holde prekenen.

- Også endringene av forholdet mellom kirken og staten, som skjedde ved årsskiftet, vil bli markert under gudstjenesten, som er åpen for alle, forteller domprost Ragnhild Jepsen, som leder gudstjenesten sammen med preses.

Festforestillingen på Byscenen søndag ettermiddag er et lukket arrangement for delegatene på Kirkemøtet, staben i Kirkerådet og inviterte gjester. Det blir taler av statsminister Erna Solberg, generalsekretær Martin Junge, preses Helga Haugland Bygfuglien og leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Også på Byscenen blir det markeringer av det nylige skillet mellom stat og kirke.

På Reformasjonsdagen 31. oktober blir det tverrkirkelig festgudstjeneste i Nidarosdomen med Kongen til stede. Gudstjenesten overføres i radio og TV.

Kronikk: Trondheim var et sørgelig syn i 1537

Les også: Fire av ti sier Norge er et kristent land

Hovedtema «Nåde»

Hovedtema for reformasjonsmarkeringen i lutherske kirker i alle verdensdeler i 2017 er «Nåde», med undertemaene; «Frelsen er ikke til salgs», «Mennesker er ikke til salgs» og «Skaperverket er ikke til salgs».

- Vi håper at Reformasjonsjubileet skal virke inspirerende på menighetene i Den norske kirke. Responsen så langt er overveldende og viser et vell av arrangementer, tiltak og lokale markeringer, sier Haugland Byfuglien.

Under jubileet skal det holdes fire temagudstjenester i alle menigheter i Den norske kire. Temaene på de fire gudstjenestene 27. august, 17. september, 15. oktober og 19. november, er sammenfallende med hoved - og undertema for jubileet.

Adresseavisen mener: St. Olav kirke er Trondheim verdig

Kommentar: En stilren kirke som er bra for byen

Preses Helga Byfuglien Foto: Martin Andersen
Festforestilling. Reformasjonsjubileet skal markeres med festforestilling på Byscenen søndag. Foto: Morten Smedsrud
Taler. Statsminister Erna Solberg skal holde tale under åpningen av Reformasjonsjubileet i Trondheim søndag. Foto: jens petter søraa