Men hvis tilhengeren har tillatt totalvekt på inntil 750 kg, kan du fremdeles kjøre med kun klasse B i førerkortet.

Hvis du har vanlig førerkort klasse B, er utgangspunktet at bilen og hengerens tillatte totalvekt som står i vognkortet (det bil og henger maksimalt kan veie), samlet ikke skal overstige 3500 kg. Totalvekt er bilens eller hengerens vekt fullt (men lovlig) lastet. Egenvekt er bilens eller hengerens vekt uten last.

Statens vegvesen har tatt flere bilførere som ikke har lov å kjøre bil og henger som overstiger 3500 kg. Nylig ble seks bilister politianmeldt på én kontroll ved Sandmoen. Politiet gir bøter, stort sett på mellom 6000 og 8000 kroner.

Sjekk i vognkortet

- Regleverket som bygger på EU-bestemmelser, er utrolig komplisert. Men sjekk i vognkortet for bilen og hengeren, sammenholdt med førerkortet, sier fagleder for utekontrollene i Statens vegvesen i Sør-Trøndelag Jan Ivar Moen.

Han anbefaler å gå inn på vegvesen.no og tilhengerkalkulatoren om man er usikker. Tast inn registreringsnummer på bil og henger og klikk på førerkortklassen. Den kan også lastes ned som app på mobiltelefonen.

Førerkortforskriften sier at hengerens totalvekt ikke skal overstige 750 kg med klasse B, men sier samtidig at man kan kjøre med en tyngre henger så lenge vogntogets tillatte totalvekter (bil og henger) ikke overstiger 3500 kg. Det enkleste er å legge sammen tillatt totalvekt på bil og henger og sørge for at tallet ligger like under 3500 kg.

Men det hjelper ikke med riktig bokstav i førerkortet om bilen rent teknisk ikke er dimensjonert for hengerens aktuelle vekt. Derfor må du sjekke i bilens vognkort, det er ikke sikkert bilen tåler å trekke hengeren eller campingvogna.

Med en stor bil, campingvogn eller romslig henger skal det ikke mye til før vogntogets tillatte totalvekt overstiger 3500 kg.

Kan gå kurs

Moen forteller at ved å gjennomgå et forholdsvis enkelt opplæringsprogram, kan man få påført kode 96 sammen med klasse B i førerkortet. Da kan du trekke et vogntog med tillatt totalvekt på 4250 kg. Alt som trengs er et syvtimers kurs på en trafikkskole uten krav om oppkjøring.

- Har du behov for å kjøre en større henger enn det du kan med klasse B, kode 96, kan du i tillegg til det syvtimerskurset, gjennomføre en praktisk førerprøve klasse BE. Da kan du trekke henger med tillatt totalvekt opptil 3500 kg. Kravene til bilen er fremdeles som før for klasse B, en bil med tillatt totalvekt opptil 3500 kg, sier fagleder Jan Ivar Moen.

I Norge gjelder klasse BE også for traktor og motorredskap, med eller uten tilhenger, med maksimal tillatt totalvekt opptil 25 000 kg, og der kjøretøyet kan kjøre fortere enn 40 km/t. Har du tatt klasse BE før 19. januar 2013, er begrensningene for traktor og motorredskap noe mindre.

Beholder førerretten

Hovedregelen er at førerkort for tyngre klasser som ikke omfatter en E, altså C, C1, D og D1, gir rett til å trekke henger med maksimal tillatt totalvekt på 750 kg. Skal du trekke større henger etter tung bil, trenger du en E i førerkortet. Mange norske bilførere som tok førerkort klasse B for flere år siden, fikk et stempel på baksiden. Dette ga rett til å kjøre biler med tillatt totalvekt opptil 7500 kg. Etter hvert som førerkortreglene har endret seg og blitt harmonisert med EU, måtte bilførere med denne retten veksle inn førerkortet i et nytt og få klasse C1 i tillegg til B om de ville beholde denne retten.

-Ja, disse bestemmelsene er jeg klar over. På denne hengeren har jeg sjelden last på over 200 kg, sier Jose Jorquera der han lemper av avfall på Hegstadmoen. Han har førerkort klasse B, og kjøpte for to år siden den minste Gaupen-tilhengeren.- Jeg bor på Pappenheim, og har ikke plass til noen stor tilhenger, legger han til.

50 anmeldt i fjor

I fjor anmeldte utekontrollgruppen i Statens vegvesen i Sør-Trøndelag rundt 50 bilister til politiet for å ha kjørt ulovlig med tilhenger. Frem til midten av november i år var 47 bilister anmeldt.

Statens vegvesen har jevnlig kontroll av lette kjøretøy, og da avsløres ikke sjelden at føreren ikke har lov å kjøre så tung henger. Ifølge Moen ruller en god del hengere i dårlig teknisk stand på veiene, med dårlige bremser og manglende lys. For mange bilister laster feil og sikrer ikke lasten. Det finnes eksempler på dødsulykker på grunn av feillasting.

Førere som blir avslørt i kontroll, må enten la hengeren stå igjen på kontrollstedet eller få noen med gyldig førerkort til å overta.

Kalkulator: Er du usikker på hvor mye du har lov å trekke, kan du gå inn på kalkulatoren på vegvesen.no og taste inn registreringsnummer på bil og henger og klikk på førerkortklassen. Foto: jens petter søraa
Kan få bot: Ikke sjelden avslører Statens vegvesen bilister som ifølge førerkortet ikke har lov å kjøre bil og tilhenger med en samlet totalvekt på over 3500 kg. Fagleder for utekontroll i Sør-Trøndelag Jan Ivar Moen sier at disse førerne blir anmeldt til politiet. Foto: jens petter søraa