Hellas: Det var stille. Bare svakt bølgeskvulp mot den øde stranda Sycamines på Lesvos nordøstre side. Og mørkt. Kun stjernene og lysene fra tyrkisk side bryter med mørket. Klokken er litt over 21, lokal tid.

LES OGSÅ: Gutten med selbulua (PLUSS)

Ti barn og en baby

Plutselig høres stemmer i mørket. Båten har nådd land helt uten en lyd. De er 42 personer i en gummibåt. De fleste er fra Afghanistan, noen fra Syria og Irak. Mest unge menn, noen få kvinner og ti barn. Blant dem en baby.

Båten dras i land av noen greske menn. De har ventet på båten en stund. Fulgt den i kikkert. Og mens de sikrer seg motoren på båten, går flyktningene i land.

De unge mennene omfavner hverandre på stranda. Mange takker Gud. Nå er de i sikkerhet. De har klart det. Mange snakker i mobiltelefonen. De må fortelle slekt og venner at de har klart det. Flere tar bilder av sitt første øyeblikk på trygg grunn.

LES OGSÅ: Private utleiere huser flyktninger i Trondheim (PLUSS)

Barnegråt

Latter glede, men også gråt. Barnegråt. De største ungene ser forvirret ut. Alle i båten er våte. De vil ha tørre klær. Vann. De ser rundt seg, men det er ingen som kan hjelpe dem i mørket. De spør journalisten:

- How can you help?

En mor viser frem insulinutstyret til sønnen.

- Han trenger insulin. Vi er tom, sier hun, og peker på en liten gutt. Han gråter, og finner trøst med å suge på en finger.

De få frivillige fra tidligere på dagen, er ikke her nå.

Foreldrene til baby Athena på to måneder fra Afghanistan er fortvilte. De løfter opp babyen for å vise at den trenger tørre klær. Den er iskald. Moren har svetteperler i panna. De andre forklarer at hun ikke er frisk.

- Er det lurt å ringe politiet for å si at babyen er syk? lurer de.

- Nei, det kommer ikke til å hjelpe. Men hvorfor er alle våte?

- Bølger. Det kom vann i båten, forklarer en ung mann på dårlig engelsk.

Noen sier de har brukt en time over fra tyrkisk side, andre igjen sier to timer. De peker mot sjøen. En forklarer at der ute i mørket et sted er det en båt som har mistet motorkraften.

LES OGSÅ: - Her er det trygt, spesielt for ungene mine (PLUSS)

Til camp

Det tar ikke lang tid før gruppa er på vandring bort fra stranda. De finner veien, og går uten helt å vite i hvilken retning de skal.

På spørsmål om hvor de går nå, svarer han som kan mest engelsk, at de skal til camp.

- Det er én kilometer dit, sier han.

Det var det de sa i Tyrkia.

LES OGSÅ: Slik vet du at innsamlings-sms er ekte

Mangler kart

De aner ikke hvor de er kommet på øya. Journalistene er deres eneste informasjonskilde. Vi bretter ut kartet, legger det på bakken så alle kan se, og peker.

- Dere er her, og dere skal dit, til hovedstaden Mytilini for å registrere dere.

De sukker og slår oppgitt ut med armene.

- Hvor langt er det? Fire kilometer? Fem? Seks?

- Det er 60 kilometer.

Barna reagerer på de voksnes motløshet, og begynner igjen å gråte.

Våte, og uten mat og drikke, tar de beina fatt og forsvinner inn i mørket, på en øde vei, opp mot fjellet.

Økning i antall flyktninger

Ifølge nye tall fra myndighetene på Lesvos har antallet flyktninger og migranter økt dramatisk den siste måneden. 33 000 kom i august måned. Det kommer også flere barn nå enn før.

På stranda i nærheten av feriestedet Efthalou ble det løst antydet at det kom rundt 15 båter torsdag. I tillegg kom det båter til flere andre strender, også til strender nær hovedstaden Mythilini.

Myndighetene anslår at det daglige antallet migranter og flyktninger nå er på mellom 2000 og 4000 daglig.

foto
Perhan (7) fra Afghanistan er skrekkslagen etter overfarten. Gråten tar aldri slutt. Mor Hamida fortviler fordi hun mangler insulin til gutten. Foto: MARIANN DYBDAHL
foto
Borgermesteren sier det oppholder seg 10 000 flyktninger i sentrum av Mytilini. Foto: MARIANN DYBDAHL
foto
Al Hambd Li Allha, takk Gud. Få minutter etter at Hojan (10) fra Afghanistan kom i land kom det spontant en takk til Gud. Foto: MARIANN DYBDAHL
foto
Mennene er i ekstase etter å ha overlevd overfarten. De kysser og omfavner hverandre. Foto: MARIANN DYBDAHL
foto
Torsdag natt kom det en båt i land helt inntil l sentrum av Mytilini Foto: MARIANN DYBDAHL