– Vi er veldig gode venner. Vi kommer fra hele Trondheim, og siden vi ikke går på samme skole blir vi ikke så fort lei hverandre, sier Stine Marie Røsæg (13).

For en utenforstående kan det se ut som om vennskapet blir satt på prøve i treningslokalene i Mellomila. Iselin Tiller (13) tar et godt grep i Brage Brataas (13) og prøver å kaste ham overende. Sekunder seinere går de begge i bakken med et dunk, før de spretter opp igjen og fortsetter brytingen.

– Konsentrer dere om hva dere skal gjøre, husk store kastebevegelser, instruerer trener Erlend Brovold mens han går mellom de brytende parene.

Tøff i hodet

Ungdomskonkurransegruppa i Trondheim judokwai trener hardt og mye for å bli bedre i judo. De 16 guttene og jentene møtes to-tre ganger i uka, og er på opp mot tolv samlinger og konkurranser i året.

– Det tar ganske mye tid, oppsummerer Magne Moe (14).

For å bli god i judo må man tåle en trøkk, og være tøff i hodet, mener ungdommene. Varmer man opp skikkelig, unngår man de fleste skader. Skadeomfanget er like stort som i kappgang, blir det sagt. Men småskader skjer; Iselin har tråkket over, og må få teipehjelp av trener Tonje Mathisen.

Blir hysja på under kamp

Den harde treninga gir resultater. Etter den avsluttende runden av norgescupen forrige helg er det fire som har tatt sammenlagtseieren i sin klasse. Flere er også ferske norgesmestere.

Trenerne skryter av det gode miljøet i gruppa, at de er inkluderende og flinke til å ta vare på hverandre. Under konkurranser støtter de hverandre ved å være en god heiagjeng på sidelinja.

– Å gå kamper er veldig artig, og det er betryggende at de andre står og heier på, sier Stine Marie.

– Vi pleier å heie så høyt at vi blir hysja på, påpeker Iselin, som i kamp har kallenavnet Killer-Tiller.

Uttak til landslaget

Selv om gruppedynamikken er god, er det jentene som leverer de beste resultatene. Klubben er desidert best i landet i klassen u15K, det vil si jenter under 15 år.

Både Iselin, Stine Marie og Filippa Brovold er ferske norgesmestre og vinnere av norgescupen i sine klasser, og de to sistnevnte skal delta på uttakssamling for landslaget i januar. Om det går bra kan de få tilbud om å bli en del av det nye rekruttlandslaget for ungdom under 18 år.

– Jentene i klubben vår har veldig høyt nivå, sier Brage.

Stine Marie og Iselin takker trenerne for de gode resultatene.

– Erlend er utrolig flink og motiverende. Guttene er like gode, det er bare at nivået er høyere, mener Stine Marie.

Utenlands for å konkurrere

For det er færre jenter enn gutter som holder på med judo. I jenteklassene pleier Iselin og Stine Marie å møte de samme stort sett hver gang, mens for guttene varierer det i større grad. De har også flere å konkurrere mot.

I utlandet er det derimot flere å bryne seg på, også for jentene. Derfor er konkurransegruppa ofte på utenlandstur. Før sommeren deltok de på konkurranse i Nederland, i desember skal de både til Tyskland og den årlige samlingen i Sundsvall i Sverige.

– Det er veldig artig å dra på tur. Vi spiller mye kort, avslutter Stine Marie.

Gir alt: Brage har et mål om svart belte og å holde på med judo på hobbyplan, mens Iselin kan tenke seg å bli med på landslaget. Uavhengig av ambisjoner og meritter trener ungdommene i konkurransegruppa hardt to-tre ganger i uka. Foto: Morten Antonsen
Stolt av gruppa: - De hevder seg i Norge, samt i konkurranser i utlandet. Det er et veldig godt miljø. Flere hjelper også til som instruktører for de som er yngre, sier trener Tonje Mathisen om konkurransegruppa. Foto: Morten Antonsen