På Adresseavisens forrige Respons-måling i september i fjor fikk Ap og Rita Ottervik rekordhøye 44,7 i Trondheim.

I dagens måling slår ordføreren, som snart har sittet i tolv år, alle tidligere rekorder: Hele 47,8 prosent sier de ville stemt på Ap dersom det var valg i morgen. Det er nesten ti prosentpoeng mer enn resultatet fra forrige lokalvalg, og det er også langt over rekordvalget Ottervik gjorde i 2007 da hun fikk 43,9.

For Frp og partiets nye frontfigur, Elin M. Andreassen, ser situasjonen langt mørkere ut: Partiet som fikk 8,9 prosent ved forrige kommunevalg ligger nå på 5,8. Partiet er med andre ord halvert siden stortingsvalget i 2013. Ifølge toer på Frp-lista, Morten Ellefsen, er Frp tilbake på 1991-nivå i Trondheim – etter at han har tatt en rask sjekk i tabellene sine.

–Hmm. Vi kan vel si at det ligger ikke an til et skifte med det første, kommenterer han sindig.

Drahjelp av Frp

–Ohoi! Det var voldsomt. Ja vel, utbryter ordføreren før hun blir stille noen sekunder.

–Med slike tall kan man kanskje bare avlyse valgkampen i Trondheim?

–Nei. Det vil vi ikke. Mye kan svinge ennå, og tallene kan endre seg seint i valgkampen. Og prosessen fremover handler ikke bare om valgkamp, vi skal også rådføre oss med organisasjoner og mennesker for å få innspill til vår politikkutforming.

–Skjønner du selv hvorfor dere gjør det stadig bedre i Trondheim?

–Egentlig ikke. Men jeg tror og håper at folk ser at vi ønsker å bygge fellesskapet, framfor å gi skattelette til de rikeste. At Frp nå sitter i regjering gjør at deres politikk kommer frem i lyset, og folk får se hva de står for i praksis. Jeg tror at velgerne lettere ser forskjellen på deres politikk og vår, og at de ønsker våre løsninger for skole og eldreomsorg, sier Ottervik.

–Det skinner ikke av eldreomsorgen i Trondheim ennå heller, men dere blir ikke straffet på målingene?

–Vi sier ikke at alt er perfekt. Vi trenger flere ansatte og enda flere sykehjemsplasser. Vi forsvarer at vi tar inn den skatten vi gjør, det er viktig å være ærlig på at disse prioriteringene koster.

Tre rare femmere

Trondheim er nå i den merkelige situasjonen at tre partier ligger rundt fem prosent: Frp, SV og De Grønne. For De Grønne, og nasjonal talskvinne i partiet Hilde Opokus del, er det en opptur. Når det gjelder SV og partiets nye gruppeleder, Ottar Michelsen, betyr det at den negative trenden fortsetter.

–Nedgang er ikke bra. Men det rødgrønne flertallet står jo knallsterkt. Og vi er jo med og kiver om å være Trondheims tredje største parti, smiler Michelsen.

–Et politisk jordskjelv, kommenterer Høyres Yngve Brox om de nye «femmer-partiene». Brox klarer ikke å holde tilbake noen «oi, oi, oi» og «hmm» når tallene for Frp og Ap leses opp. Høyre selv går også noe tilbake fra forrige måling, og Brox legger ikke skjul på at han er misfornøyd med det.

Like motivert

–Bildet er som forventet, sett ut fra de nasjonale trendene, men at utslagene skulle bli så store, er overraskende. Jeg ville trodd at saker i det siste om store svakheter ved eldreomsorgen ville påvirke stemningen i byen.

–Er dette egentlig regjeringens skyld?

–Et valg må vinnes lokalt. Men det er klart at bevegelsene i velgermassene nasjonalt slår inn her også, sier Brox, som hevder at tallene ikke setter noen demper foran valgkampen.

–Det gjør ingenting med motivasjonen. Det betyr bare at vi må enda mer ut med våre saker, sier Brox, som nå har fått hjelp av tidligere politisk redaktør i Adresseavisen, Ingrid Skjøtskift, som ble nominert som andrekandidat på Trondheim Høyres liste i februar.

Venstre tilbake, KrF frem

Høyres andre samarbeidspartner, Venstres Jon Gunnes, har heller ingenting å juble for i Trondheim. Målingen viser 3,9 prosentpoeng, noe som gir en liten tilbakegang. KrF, som i Trondheim også er en del av det rødgrønne flertallet, eller sentrum-venstrealliansen som de nå kaller seg, går frem til 3,2 prosent. At KrFs Geirmund Lykke er en del av flertallet er viktig symbolsk frem mot stortingsvalget 201, hvor Ap ønsker å lokke partiet over til den andre siden.

Senterpartiet, som har vært inne i den rødgrønne varmen siden starten for tolv år siden, går tilbake til 1,9 – noe som faktisk er dårligere enn valgresultatet i 2011 (2,1). Marte Løvik er på førsteplass, og med seg har hun fått forsvarstopp Bernt Iver Ferdinand Brovold. Partiet Rødt, som har vært nede for telling en stund i Trondheim, virker nå å være litt på vei opp igjen med sin nye førstekandidat, drosjesjåfør Roald Arentz.