- Norske kommuner må ta ansvar og innføre et forbud mot heliumballonger, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Trøndelag. Han mener det er på tide at samtlige kommuner innfører det samme forbudet slik at det blir slutt på heliumballongene.

- Ballongene fører til plastforurensing. Kommunene kan med et forbud være et forbilde mot unødvendig plastbruk. Men det viktigste er at det er mangel på helium. Det er et grunnstoff det er for lite av, og som trengs til medisinsk bruk. Det er meningsløst og unødvendig å bruke det i ballonger, sier fylkesordføreren.

foto
Forby heliumsballonger: Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag oppfordrer alle kommuner til å forby heliumsballonger.

Forbud i flere kommuner, men ikke i Trondheim

I flere norske kommuner landet rundt er det innført forbud mot heliumballonger de siste årene. Sist ute er Oslo der byrådspartiene har blitt enige om at de ikke vil ha fritt salg av heliumballonger på nasjonaldagen. Bydelene og Bymiljøetaten i Oslo har fått beskjed om at det ikke skal gis tillatelser til salg.

Bystyret i Trondheim hadde spørsmålet om heliumballonger til behandling 1. februar i år. Da vedtok bystyret at heliumballonger må selges med en vekt eller være fylt med fortynnet helium for å hindre at ballongene flyr av gårde på egen hånd. I tillegg krever bystyret at heliumballonger som ikke blir solgt, skal destrueres på en forsvarlig måte. Bystyret i Trondheim ber også i det samme vedtaket nasjonale myndigheter vurdere et forbud mot heliumballonger.

Miljøpartiet de grønne fikk ikke flertall for sitt forslag om å forby salg av heliumballonger på offentlig grunn.

- Trondheim bør gjøre om vedtaket

- Trondheim kommune bør tenke seg om på nytt og gjøre om vedtaket, sier Sandvik.

- Men hva med ungene som gleder seg til å få heliumballong på 17. mai?

- Jeg tror at de ungene som fikk det i fjor, gleder seg, men det kommer de til å glemme dersom det ikke er ballonger å få kjøpt. Det er ungene som skal arve jorda, sier Sandvik. Han tror dagens unge kommer til å være glade for at det ble slutt på heliumballongene både med tanke på plastforurensingen og ikke minst for å hindre at det går tomt for helium.

- Må få slutt på dette

Fylkesordfører Sandvik har fire barn selv og sier at også hans barn har fått slike ballonger. Nå er han usikker på om minstemann på seks år har vokst fra ballongene. Men dersom seksåringen også i år ønsker seg heliumballong, mener Tore O. Sandvik at han skal klare å forklare hvorfor han ikke får.

- Nå må vi få slutt på dette fort og effektivt over hele landet, sier Tore O. Sandvik.

MDG glad for Ap-støtte

Varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) i Trondheim er glad for støttet fra Arbeiderpartiets fylkesordfører.

foto
Varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) i Trondheim

- Det er jo synd han ikke påvirket partifellene sine før bystyret behandlet spørsmålet for noen måneder siden. Men vi tar gjerne en ny runde i bystyret dersom han kan hjelpe oss med å sikre flertall, sier Ola Lund Renolen. Også han minner om at dette både handler om plastforurensing og at helium er en begrenset ressurs som verden snart går tom for.

På vegne av arbeiderpartigruppa i Trondheim sier kommunalråd Sissel Trønsdal at hun står for det vedtaket bystyret gjorde i februar. Hun minner også om at bystyret ba nasjonale myndigheter jobbe for et forbud uten at hun vet om det har skjedd noe mer på nasjonalt hold for å forby ballongene.

Vil ha forbud på sikt

- Nå er ikke de store ballongdagene 1. mai og 17. mai langt unna. På sikt må vi jobbe for et forbud, sier hun.

- Først må vi se effekten av de vedtakene bystyret har gjort som å kreve vekt i snora og fortynnet helium i ballongene.

Sissel Trønsdal mener et nasjonalt forbud vil tvinge seg fram.

foto
Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap)

- Foreldre må tenke seg om

- Det er sløseri med et viktig stoff.

- Er det slik at du angrer på det vedtaket bystyret gjorde?

- Vi må jo begynne en plass. Dersom det ikke blir noe vedtak nasjonalt, må vi se om vi må gjøre noe mer i Trondheim. Jeg vil også oppfordre foreldre om å tenke seg om to ganger før de kjøper heliumballonger til ungene, sier kommunalråden for arbeiderpartiet i Trondheim.