Fagmiljøene fra Høgskolen i Sør-Trøndelag presses inn i NTNUs system, mener Ronny Kjelsberg som også er styremedlem i Norges Tjenestemannslag ved NTNU.

NTNU har vedtatt en ny struktur for fakultetene. Nå skal instituttene på plass.

Stykkes opp

- Dette rammer teknologimiljøet ved tidligere Hist mest. Noen av instituttene fra Hist kan bli splittet opp og fordelt på tre ulike NTNU-institutter. Det er svært uheldig. Høyskolene har en meget vellykket ingeniørutdanning på bachelornivå. Utdanningen er organisert nettopp for å lage gode profesjonsutøvere. Lærerne i de ulike fagene opererer sammen, tverrfagligheten er innebygd. NTNU legger nå opp til å fjerne denne modellen. Studenter og lærere skal fordeles på smale fagområder, sier Kjelsberg.

Han synes det rimer dårlig med hva som sies fra NTNU-ledelsen.

- Vi organiserer oss bort fra tverrfaglighet. Dette skjer til tross for at NTNU-ledelsen hyller tverrfagligheten. Bovim har en rekke ganger også understreket at universitetet har mye å lære om utdanning av høyskolemiljøene. Jeg ser ikke det i praksis.

- Fusjonen var et feilgrep

Kjelsberg regner med at sjiktet av dekaner og instituttledere vil være NTNU'ere, mens det hovedsakelig blir ledere på lavere nivå igjen i ingeniørutdanningsmiljøet på Kalvskinnet.

- Vi trenger faglige ledere her også, sier han.

- Hva er poenget med fusjon hvis det ikke skal skje en faglig integrasjon?

- Vi har gevinster å hente i samarbeid om forskning og fagutvikling. Slik kan vi oppnå en mer balansert organisering, der man tar det beste fra to leirer, sier Kjelsberg. Han legger ikke skjul på at han mener hele fusjonen er et feilgrep.

- Fusjonen er ideologisk, og ikke faglig, drevet. NTNU har lenge vært universitetet som er mest lydhør for Kunnskapsdepartementets ønsker. Her har man trukket konklusjonene først, og funnet på begrunnelsen i etterkant.

Ronny Kjelsberg sier at reaksjonene har vært kraftige etter at det kom signaler om at deler av fagmiljøene på Kalvskinnet kanskje likevel ikke skal inn i det nye teknologibygget som snart blir ferdig.

Bekymret dekan

Dekan Terje Robert Meisler ved Fakultet for teknologi (ved tidligere Hist) er også bekymret, men er forsiktigere i uttalelsene.

- Dette er en kjempeutfordring. Våre fagmiljø er tradisjonelt bygd opp rundt utdanningene, med et tett miljø rundt studenten, og mindre rundt forskning. Vi blir mest berørt av instituttinndelingen. Våre fagmiljø blir delt mellom tre ulike fakulteter og trolig en rekke institutter. Jeg vet at ingen på Gløshaugen ønsker å skade bachelorutdanningen av ingeniører, og vi må sammen finne de gode løsningene. Utdanningene våre har fremtiden for seg.

Det er opprettet et forvaltningsutvalg for ingeniørutdanningen, slik sivilingeniørutdanningen også har. Et annet mulig tiltak er å ha en prodekan for bachelorutdanning på fakultetene, mener Meisler.

- Tiden framover blir utfordrende, men jeg har tro på at bachelorutdanningene er noe NTNU og samfunnet har behov for.

NTNUs styre har første gangs behandling av instituttstrukturen 16. juni, og sluttbehandling 25. august.

Rektor vil ikke ødelegge

Rektor Gunnar Bovim forstår uroen i høyskolemiljøet.

- Vår treårige tekniske utdanning er et flaggskip som skal bevares og styrkes. Vi skal også styrke sivilingeniørutdanningen. Kjelsberg har rett i at den treårige ingeniørutdanningen har gjort mye bra. Det skal vi bygge videre på, og forsterke med mer forskningsbasert undervisning. Fusjonen skal styrke oss, da er det bra at vi samler fagmiljøene.

- Betyr prosessen bare at Hist-miljøene må tilpasse seg NTNUs gamle strukturer?

- Nei. Verken NTNU eller Hist skal fortsette som før. Vi har også laget et eget utvalg for å ivareta den treårige ingeniørutdanningen spesielt.

Bovim skjønner også at det er blitt uro rundt teknologibygget.

- Teknologimiljøet skal inn, men vi vurderer om det er fornuftig at noen deler flytter til Gløshaugen allerede nå. På lengre sikt er det fornuftig at ingeniørmiljøene samles på Gløshaugen, og at det nye bygget brukes til andre fagmiljøer. En samling av lærerutdanningene er noe vi vurderer, sier Gunnar Bovim.

Avviser: Rektor Gunnar Bovim mener det er feil at Hist-miljøene bare passes inn den gamle NTNU-strukturen. Foto: Morten Antonsen