Spørsmålet om heldekkende ansiktsplagg kommer opp fordi regjeringen i vår sendte ut et forslag om å innføre forbud mot heldekkende ansiktsplagg på norske utdanningsinstitusjoner. Forslaget har høringsfrist 20. september.

- Vi anser det som viktig at Studenttinget tar stilling til forslaget slik at studentenes synspunkt kan bli vektlagt i NTNUs høringssvar. Arbeidsutvalget som innstiller på saker, mener vi bør gå mot et nasjonalt forbud. Men hva Studenttinget mener, må vi vente og se på torsdag når saken skal behandles, sier leder Marte Øien i Studenttinget.

Vil ikke spekulere

Hun vil ikke si hva hun selv mener om forbud eller ikke forbud. Hun sier at hennes jobb er å tale på vegne av Studenttinget som altså først gjør et vedtak torsdag. Hun vil heller ikke forskottere hva vedtaket blir.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i hva Studenttinget vedtar. Vi gleder oss til en spennende debatt og et godt vedtak, sier hun.

foto
Vil forby dette: Regjeringen vil innføre forbud mot heldekkende ansiktsplagg på norske utdanningsinstitusjoner. Forslaget har høringsfrist 20. september.

NSO sier nei

Norsk Studentorganisasjon (NSO) sa i fjor høst nei til et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg. I en uttalelse fra organisasjonen heter det: «Med et eventuelt forbud tvinges enkeltpersoner til å velge mellom egen overbevisning og den utdanningen de ønsker å ta. NSO mener at slike forslag innskrenker lik rett til utdanning.» (Ekstern lenke)

Organisasjonen mener at alle fritt skal kunne bære ulike klesplagg eller symbol, så lenge de ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning og praksis. NSO mener det må være en sterk og faglig grunn til å forby heldekkende ansiktsplagg på enkelte studieprogram. I uttalelsen heter det videre:

«Et generelt nasjonalt forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning er en dårlig og forhastet løsning på en utfordring som omfatter svært få, men vil ha sterke konsekvenser for de det gjelder. Lik rett til utdanning skal gjelde for alle også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker.»