- Fra februar vil vi ikke lenger tilby forskuddsavtaler på bomanleggene. Dermed blir det en fast takst for alle, og en flat rabatt på 20 prosent for alle som har brikke, sier Marius Maske. Han er administrerende direktør i bompengeselskapet Vegamot AS.

- Mer sosial profil

Det skal imidlertid ikke kreves inn mer i bompenger totalt sett, selv om forskuddsavtalene blir borte, forsikrer Maske.

- De som har hatt de største rabattene må nå betale mer for bompasseringene. Samtidig blir det billigere for folk som ikke har hatt råd til å betale store beløp på forskudd. Dermed får man en mer sosial profil på innkrevingen, sier Maske.

Administrerende direktør i Vegamot AS Marius Maske Foto: Frank Lervik

Samtidig med denne endringen skal det også innføres et månedstak for maksimalt antall passeringer man kan betale for, på 40 passeringer per bomstasjon og måned, for personbiler.

Summen bompengeselskapet skal kreve inn totalt sett, blir den samme som før etter at endringene er innført, med unntak av E6 mellom Trondheim og Stjørdal hvor det faktisk skal kreves inn noe mindre penger, ifølge direktøren.

- Vi har fått 34 millioner kroner fra staten for å redusere bompengetakstene på dette prosjektet, og dette gjøres samtidig med at endringene i rabattsystemet innføres.

Her er de nye prisene

Endringene fra februar kommer på grunn av en reform for bompengeinnkreving som innføres mange steder over hele landet.

I Trøndelag omfattes bomstasjoner på E6 mellom Trondheim og Stjørdal, samt bomstasjoner på Fosen og på Lakseveien av endringene i denne omgang.

De lokale bommene i trondheimsområdet, altså bommene i Miljøpakke-prosjektet, er ikke omfattet av endringene nå. Som Adresseavisen fortalte i desember varsles det imidlertid en kraftig økning av prisene i Miljøpakke-bommene i løpet av 2018.

Kan bli 436 kroner dyrere ...

Så hva betyr disse endringene for deg? Det kommer an på hva slags avtale du har i dag.

I dette eksempelet, for E6 mellom Trondheim og Stjørdal, tar vi utgangspunktet i at du har maksimal rabatt, altså 50 prosent rabatt, i dag. Ifølge Maske gjelder dette 22 prosent av bilistene.

Vi regner inn at du har 40 månedlige passeringer av bommene på Ranheim og Hommelvik.

... eller 224 kroner billigere

Omtrent like mange har i dag ordningen med 20 prosent rabatt. For denne gruppen blir det 224 kroner rimeligere med den nye ordningen sammenlignet med dagens, i dette eksempelet.

Rundt hver fjerde bilist har ifølge Maske ordningen med 30 prosent rabatt per i dag. For denne gruppen blir prisen ved 40 passeringer på strekningen hver måned, totalt 4 kroner lavere enn i dag.

Dette skjer med pengene du har betalt

Har du allerede betalt inn en sum i forhåndsbetaling til Vegamot AS? Dette skjer med pengene etter 1. februar:

- De som har forhåndsbetalt på Laksevei- og Fosenvegene- prosjektene får pengene sine tilbakebetalt. Penger som er forhåndsbetalt for E6 Trondheim - Stjørdal blir stående som positiv saldo på avtalen, også blir de trukket etter hvert som det blir gjort nye passeringer. Eventuelt kan man ta kontakt med oss for å få pengene tilbakebetalt, sier Maske.

Her er prisene for tyngre kjøretøy

For kjøretøy som veier mer enn 3,5 tonn gjelder egne, betydelig høyere priser. Disse ser du i tabellen under.

Verdt å merke seg er at disse kjøretøyene ikke får noen rabatt med den nye ordningen. Det vil heller ikke bli noe månedstak for antall passeringer.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter