Ansatte ved St. Olavs Hospital opplever økende grad av trusler og vold fra pasienter og pårørende.

Nå tar sykehuset grep for å forebygge farlige situasjoner og sikre de ansatte.

- Det er et økende antall meldinger fra ansatte om vold og trusler. Dette har vært en utfordring innenfor psykisk helsevern, men nå ser vi det også innenfor det somatiske sykehuset. Det er grunn til å være bekymret for utviklingen, sier sykehusdirektør Nils Kvernmo.

Åpent sykehus: Administrerende direktør ved St. Olav, Nils Kvernmo, ønsker at de fortsatt skal være et åpent sykehus. Men økende voldshendelser fører til at sykehuset nå må sikre seg bedre.

Barberhøvler

I fjor ble det rapportert inn 80 hendelser ved St. Olavs Hospital hvor ansatte i somatiske avdelinger ble utsatt for trusler om vold eller ble påført voldsskade. 36 av hendelsene ble registrert som vold, og i fem av tilfellene ble ansatte skadet.

Innenfor psykisk helsevern ble det registrert 560 slike hendelser.

Raseriutbrudd: Slik så det ut etter at en mann fikk et raseriutbrudd på legevakta i mars i fjor. Like før hadde samme mann truet både pasienter og ansatte ved hovedintensiven.

Det kan dreie seg om pasienter som truer, kjefter og trakasserer ansatte fordi de ikke får den hjelpen eller medisinen de ønsker, det kan være demente eldre som er forvirret og voldelig, og det kan være pasienter som blir svært aggressive når de våkner opp etter en operasjon. Det kan også være psykotiske pasienter som truer med å skade seg selv eller andre. I ekstreme tilfeller kan pasienter opptre så farlig at andres liv står i fare. Senest for ett år siden skjedde det da en 25-åring gikk amok på hovedintensiven og truet en lege med at han skulle ta hans barn i barnehagen, truet en sykepleier med barberhøvler og stengte av oksygentilførselen til flere pasientrom. Politiet rykket ut med seks bevæpnede tjenestemenn og hund for å få kontroll på situasjonen.

- Dette var en meget alvorlig hendelse med stor fare for liv og helse både for pasienter og ansatte, sier Kvernmo.

Rus og psykiatri

Når sykepleier Linda Ratdal går på vakt på akuttmottaket eller ved AMK-sentralen ved St. Olav, vet hun aldri hva som møter henne. Men er det helg og natt, så bør hun forberede seg på ubehagelige situasjoner.

Utsatt: Sykepleier Linda Ratdal kan bli både utskjelt og truet når hun sitter på vakt i akuttmottaket eller bemanner AMK-sentralen. - Det er blitt en del av hverdagen, sier hun.

- Det verste er å sitte alene i vaktrommet nattetid. Når noen ringer på, må du åpne. Jeg har hatt situasjoner hvor jeg har vært veldig usikker på hvem som står bak døra. Det kan være pasienter som er ruset eller psykisk syk, men det kan også være aggressive pårørende, sier Ratdal.

Hun gruer seg ikke til å gå på jobb, men hadde gjerne sett at de hadde vært flere på jobb.

- Utfordringen er at det er så få på jobb nattetid, og at de ansatte kan være spredd på hele akuttmottaket. Derfor kan det ta litt tid før du får hjelp. Når du sitter inne på et undersøkelsesrom, er du gjerne alene med pasienten, og da har du lite å stille opp med hvis vedkommende går til angrep, sier Elin Bolland Stellander, sykepleier og verneombud.

Hun har lenge bedt om at de ansatte kan få en bærbar alarm i lomma, slik at de slipper å lete etter nærmeste nødknapp.

Blir trakassert

Som kvinnelige sykepleiere er de også vant til å bli utsatt for seksuell trakassering fra pasienter. De kan bli kalt hore og diverse seksuelle skjellsord, og enkelte pasienter er klare på hvilke lyster de får i møte med en kvinnelig sykepleier.

- Vi er blitt så vant til å bli skjelt ut, at det er blitt en del av hverdagen, sier Ratdal.

- Sykepleiere opplever verbale og fysiske trusler daglig. Men det er ubehagelig og oppleves belastende, sier Stellander.

Mye utstyr: Pasienter som ønsker å opptre truende, kan lett finne medisinsk utstyr som de kan bruke. Sykepleierne kan ofte føle på en usikkerhet i møte med enkelte pasienter. Fra venstre sykepleier Linda Ratdal, Elin Bolland Stellander, sykepleier og verneombud og Anita Solberg, foretakstillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund.

Mange av hendelsene med vold og trusler skjer i akuttmottaket, og er forbundet med rus eller psykiatri. Men foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund, Anita Solberg, sier det skjer voldelige hendelser i alle avdelinger og blant alle typer pasienter. Hun sier de ansatte opplever det krevende å håndtere slike situasjoner.

- Vi er ikke utdannet til å slåss. Vi skal yte helsehjelp. Det som er utfordrende er at pasienten er syk, og trenger hjelp, samtidig som vedkommende også kan skade deg. Vi er nødt til å opptre profesjonelt, sier hun.

Nye rutiner

Bekymringen rundt økt vold og trusler kommer også frem i ledelsens HMS-rapport for fjoråret som ble lagt frem på et styremøte ved St. Olav torsdag.

Sykehuset iverksetter nå flere tiltak for å forebygge vold og trusler, samtidig som ansatte blir drillet i hvordan de skal håndtere slike situasjoner.

- Vi har gått gjennom alle rutinene knyttet til sikkerheten ved sykehuset. Vi har økt bemanningen i vektertjenesten, og vi har innført nye rutiner når det oppstår truende situasjoner. Da skal ansatte alltid ringe nødnummeret 113. I tillegg utnytter vi kompetansen vi har innen psykisk helsevern, og overfører dette til de somatiske avdelingene. Målet er å bli bedre til å forutse når det kan oppstå voldelige situasjoner, og iverksette tiltak for å forebygge dette, sier Kvernmo.

Sjekkliste

En sjekkliste som er utviklet ved Brøset psykiatriske sykehus, Brøset violence checklist, skal nå brukes aktivt på Øya. Dette er et verktøy som benyttes for å vurdere risikoen for at vold kan oppstå. Nå skal sykehusets ansatte benytte sjekklisten i møtet med pasienter slik at de kan bli bedre til å forutse hvilke pasienter som kan bli voldelig og utagerende, og dermed møte dette på en bedre måte.

Forebygging: De er glad for at ledelsen ved St. Olav nå har økt fokus på å forebygge vold og trusler fra pasienter. Fra venstre Elin Bolland Stellander, verneombud og sykepleier, Anita Solberg, foretakstillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund og Linda Ratdal, sykepleier.

- Det er veldig bra at det blir satt fokus på dette. Det er også viktig at ansatte blir flinkere til å rapportere om situasjoner hvor de opplever vold og trusler. I dag er det nok en underrapportering, fordi vold og trusler for mange er blitt så hverdagslig. Men det er viktig at vi melder fra, slik at vi ser omfanget, og slik at det blir iverksatt nødvendige tiltak, sier tillitsvalgt Anita Solberg.

Sykehusdirektør Nils Kvernmo sier at det ikke er mulig å sikre seg helt mot vold og trusler, men at målet er å redusere omfanget. Samtidig ser han utfordringen i at antallet pasienter som har problemer knyttet til rus og psykiatri øker, samt at flere blir eldre og demente.

- Dette er folk som har behov for helsehjelp, og det er vår jobb å håndtere det, sier Kvernmo.