- Byens ordfører driver en ren ansvarsfraskrivelse, sier Skjøtskift.

Hun viser til saken i forrige uke, der Rita Ottervik sier hun ikke visste noe om Rune Olsøs sentrale rolle i utformingen av bystyrevedtaket om grønn strek. Den nye informasjonen kom frem via innsyn i Økokrims avhør, og saken er den siste i en rekke avsløringer rundt tidligere Ap-topp Olsøs roller.

Les intervju med Ottervik: «Rune Olsø spilte teater»

- Kjent lenge

- Ordføreren fremstiller det som om at det var helt ukjent for henne hvordan Olsø har holdt på. Men det har vært kjent lenge hvordan Olsø har operert i slike gråsoner: For to år siden hadde vi Candy people-saken. Det har også vært flere andre saker, som Være-saken. I Candy people-saken er det i ettertid kommet frem at ordføreren var orientert, uten at hun foretok seg noe, sier Skjøtskift.

Hun refererer her til en sak fra i vår, der ordfører Ottervik bekreftet at hun allerede i 2016 ble orientert om Olsøs rolle i en sak knyttet til Candy people. Da saken sprakk i 2016, sa ordføreren at hun håpet den ville føre til «større bevissthet om gråsoner».

- Etter Candy people-saken var vi samlet i et gruppeledermøte med ordfører. Der forsøkte hun å gjøre saken om til en generell debatt rundt habilitet. Jeg var tydelig på at denne saken ikke handler om regelverk, men om at én mann – Rune Olsø – blander kortene: Egne økonomiske motiver og politiske verv. Da sa ordføreren at jeg måtte ta det opp med gruppeleder, altså Olsøs venn Geir Waage, forteller Skjøtskift.

- Det er utidig av Skjøtskift å legge ansvaret for enkeltpersoners handlinger over på ordføreren, sier Sissel Trønsdal.

- Lite tillitvekkende

Skjøtskift mener det er «lite tillitvekkende å peke på andre, uten å ta ansvar selv».

- Fakta er at Olsø har operert i en gråsone i flere år, og ordføreren har ikke tatt ansvar, men skjøvet det over på vennen Waage. Ordføreren viser til at Kystad-saken har fått konsekvenser, i form av at Waage er ikke lenger gruppeleder, og at han ikke gjenvalg, samt at Olsø ikke tar gjenvalg og er ute av bystyret. Men hvilket oppgjør er dette? sier Skjøtskift.

- Hva konkret forventer du av ordføreren?

- Hun må ta ansvar og fortelle hva hun faktisk har gjort for å hindre at ukulturen kan leve videre. Det holder ikke å vise til at noen selv trekker seg fra politikken. Jeg registrerer at Ottervik ikke vil svare på om saken bør få konsekvenser for henne som ordfører. Hun har visst om ukulturen i flere år, helt siden Candy people-saken, uten å ta de nødvendige grep, hevder Skjøtskift.

Les også: Geir Waage lot inhabil venn formulere bystyrevedtaket

På ferie

Rita Ottervik er på ferie frem til slutten av måneden, men Adresseavisen har sendt henne Skjøtskifts sitater. Gruppeleder Sissel Trønsdal kommenterer:

- Det er utidig av Skjøtskift å legge ansvaret for enkeltpersoners handlinger over på ordføreren, sier Trønsdal.

- Skjøtskift vil at Ottervik skal fortelle hva hun «faktisk har gjort» for å hindre at ukulturen kan leve videre?

- Ordføreren tok opp og støttet innføring av lobbyregister. Jeg stiller meg undrende til at Høyre stemte imot da dette var oppe i bystyret, sier Trønsdal.

- Skjøtskifts poeng er vel nettopp at det ikke er en systemfeil, men at det handler om én person?

- Ja, men ordføreren kan ikke stå til ansvar for det. Erling Moe (V) sier det godt i Adresseavisen: «Ordføreren og Aps gruppe er ført bak lyset,» mener Moe. Et lobbyregister vil motvirke denne typen handlinger, mener Trønsdal.

- Skjøtskift hevder hun advarte Ottervik mot Olsø allerede i 2016, men at hun ble henvist til Waage?

- Det er hennes påstand, sier Trønsdal, som ikke har diskutert dette med Ottervik og derfor ikke kan kommentere mer i detalj.

- Skjøtskift mener det ikke holder «å vise til at noen selv trekker seg fra politikken»?

- Rita har vært krystallklar når det gjelder Olsøs rolle, sier Trønsdal, som sikter til et intervju fra februar der ordføreren sier «det er vanskelig å se for seg at han kan komme tilbake i noen fremtredende posisjoner i Ap igjen». Om Waages varslede exit, har Ottervik sagt:

- Saken har fått konsekvenser. Geir Waage er ikke lenger gruppeleder i Ap, og tar ikke gjenvalg, sa Ottervik i forrige uke.

Waage har tidligere sagt til Adresseavisen at Kystad-saken har «påvirket motivasjonen», men at han uansett hadde gitt seg.

Les også: Ap toppene forandret forklaring til politiet

Olsø: – Urimelig

Rune Olsø fått mulighet til å imøtegå noen av Skjøtskifts uttalelser, blant annet om at Olsø « … har operert i en gråsone i flere år». Olsø svarer i en e-post:

«Da saken som Høyres ordførerkandidat Skjøtskift snakker om ble behandlet, var jeg et vanlig bystyremedlem, ikke heltidspolitiker. Jobben min var innenfor eiendomsutvikling, blant annet med å fremme innspill til kommunen. Nettopp fordi det var jobben min, erklærte jeg meg inhabil fra å delta i behandlingen av disse sakene som bystyremedlem, slik reglene krevde. Å erklære seg inhabil som bystyremedlem betydde ikke at jeg var avskåret fra å komme med innspill eller synspunkter. Tvert imot var det jobben min å gi slike innspill, etter å ha erklært meg inhabil.

De kraftige personangrepene fra Høyres ordførerkandidat faller derfor på sin egen urimelighet. Høyre stemte for å anmelde Kystad-saken og brakte Være og andre områder inn i etterforskningen, nettopp for å få en konklusjon. Nå foreligger denne konklusjonen, og myndighetene har slått fast at jeg har fulgt både loven og habilitetsreglene. Saken har allikevel vært en stor belastning for min familie og meg, over lang tid. Det ville være naturlig at de som stemte for å anmelde saken og utsatte oss for disse konsekvensene, nå også forholder seg til myndighetenes konklusjon om at jeg har fulgt både loven og habilitetsreglene,» skriver Olsø.

Angående påstanden om at om at ordføreren og Aps gruppe er ført bak lyset, har Olsø tidligere skrevet: «Økokrim skriver også at ingenting tyder på at ' … Olsø bevisst søkte å holde dette skjult for dem [Ottervik m.fl.]. (...)'. Den grundige undersøkelsen viser med andre ord at det ikke var noe forsøk på hemmelighold fra noen av oss,» har Olsø skrevet. Han har også vært klar på at det er flere forhold han kunne ha håndtert klokere, for å unngå misforståelser.

Les også: Det skal mye til å gi mediene innsyn i politiforklaringer