- Det er skandinavisk design som møter industri som møter jungel, sier BI-student Ingvild Normann Vardenær, mens hun ser seg rundt i det nye BI-bygget på Brattørkaia.

PR- og kommunikasjonsasnvarlig i BIS Trondheim Ingvild Normann Vardenær kunne gjerne studert i det nye bygget i mer enn to år til.

Både hun og studentkollega Espen Mauseth beskriver den gamle BI-campusen ved Pirsenteret som en korridor eller en gjennomgang. De er begge storfornøyd med den nye campusen, og har sett på nybygget som en gulrot det siste skoleåret.

- Det er nesten så jeg vil ta et ekstra år, bare for å gå her lengre. Det kan jo hende karaktersnittet på skolen øker når vi flytter hit. Kanskje blir de tunge økonomifagene litt lettere, sier Mauseth, som har et år igjen før han er ferdig med bachelor.

Totalkostnad for Brattørkaia 16 var på 277 millioner. Entra har bygget og utviklet campusen sammen med BI, mens arkitektfirmaet Skibnes står for designet.

Espen Mauseth, leder for BIS Trondheim, forteller at det gamle campusbygget var som en lang korridor.

60 prosent mer areal

På immatrikuleringen mandag kommer det 600 nye studenter. Til sammen er det 1500 studenter på BI i Trondheim. Bygget er dimensjonert til 2200 studenter.

- Vi tok over 15. juni, og nå jobber vi på spreng for å få alt ferdig til skolestart, forteller skolens direktør, Asgeir Opland, som planlegger å arrangere et rebusløp for studenter og lærere for å gjøre dem kjent med bygget.

Direktør for BI Campus Trondheim, Asgeir Opland, var aldri i tvil om hvor han ønsket at BI skulle flytte.

BI Campus Trondheim har leid lokaler ved Pirsenteret i femten år. Fra å gå fra omtrent 5000 kvm ved Pirsenteret, har det nye bygget på Brattørkaia økt til 8350 kvm.

Opland forteller at de fikk tilbud om å utvide på Pirsenteret, men da de fikk sjansen til å forme et helt nytt bygg på Brattørkaia var det hans personlige førstevalg.

- Arealet her har økt med over 60 prosent. Her er det større fellesareal, og tilrettelagt for at studentene kan tilbringe mer tid på campus. Det er 4,5 etasjer som studentene kan bruke, sier han, og legger til at det er mer identitetsskapende når BI Campus Trondheim har fått sitt eget bygg.

Nå gjenstår kun Powerhouse-bygningen før byggerekken på Brattørkaia er ferdig. Foto: Morten Antonsen

- Lukter ikke Toro, svette og Redbull

Studentene forteller at de føler seg mer voksne i det nye bygget, delvis på grunn av den nøytrale fargepaletten. I tillegg legger de til at det er bedre ventilasjon.

- Her lukter det ikke Toro, svette og Redbull, forteller Vardenær.

- Føler dere at dere er langt unna resten av studentene i Trondheim?

- Det er en aldri så liten ulempe, men det er i bytte mot fantastiske lokasjoner. Vi er ikke lenger unna sentrum enn at vi kan møte studenter på andre kanaler, som Samfundet, Isfit eller hjemme i kollektivet, sier Mauseth.

Noen av forelesningssalene er av mindre størrelse og ellipseformede. Dette håper de vil bidra til fordypningsundervisning og aktiv læring.

Inspirert av Beijing

På omvisning med Adresseavisen viste direktør Opland flere av byggets kuriositeter. Alle auditoriene ligger i sentrumskjernen av bygget, og er dekorert med mønster inspirert av Beijings nasjonalstadium, bedre kjent som «Fuglereiret». Mønsteret går fra første til fjerde etasje.

- Kokongmønsteret kan være en metafor på en larve som blir til en sommerfugl. Det er BI-elevene, sier Opland spøkefullt.

I kjernen av bygget finnes det ellipseformede små forelesningssaler, som direktøren håper vil innby til aktiv læring. I den største forelesningssalen er det plass til 500 personer. Den kan deles opp i to forelesningssaler ved behov. I tillegg finnes det et religionsnøytralt rom for tro og ettertanke, og kunst laget av unge norske kunstnere og fotografer.

- Kunsten er dritstilig. Jeg synes kunst kan være kjedelig, men denne snakker til meg, sier Mauseth.

Opland forteller at kafeen vil være åpen for resten av byen, og håper det kan bidra til å skape en mer aktiv bydel på Brattørkaia.

Solcellepanel skal forsyne e-busser

På taket av nybygget er det 600 solceller. Miljøambisjonene til prosjektet har økt i takt med byggingen.

- Vi kommer til å bruke mye mindre energi her. I bygget ved Pirsenteret bruke vi 160 kWt/kvm per år. Her er det kun 27, sier Opland.

Entra startet byggeprosessen i januar i fjor. De har brukt energien fra solcellepanelet underveis i byggeprosjektet. Når Trondheim får elektroniske busser, vil det bli ladestasjon for disse på eksisterende bussholdeplass ved BI-bygget, opplyser Stine Hostad, leder i Entra Trondheim.

Entra jobber med å finne en løsningen for utnyttelse av all energien som skal produseres på BI-bygget.

- Potensialet er stort og i perioder vil vi produsere mer energi enn vi behøver selv. Det er enkelte regulatoriske utfordringer knyttet til dette som vi ser på sammen med myndighetene. Men teknisk fungerer det godt, sier Hostad.

Foreløpig tilbyr BI Campus Trondheim kun bachelorstudier, men de håper at de på sikt kan starte med femårig siviløkonomutdanning.

Entra har bygd ut det aller mest av utbyggingen av Brattørkaia, og var glade for å få bygge BI-bygget. - Det er fint at det kommer studenter hit, sier Stine Hostad. Foto: Morten Antonsen