Hei! Jeg har et spørsmål angående en utfordring jeg og min mann får nå når påsken nærmer seg. Vi har som tradisjon at vi feirer påsken på fjellhytten til min manns familie. Det innebærer en samling av våre to barn på 3 og 6 år, min mann og jeg, hans foreldre, hans bror med kone og to tenåringsbarn og hans søster, nå med ny kjæreste.

Svigermor sliter seg ut

Hytten til mine svigerforeldre er en vanlig fjellhytte fra 90-tallet med innlagt vann og strøm. Den har fire små soverom og det sier seg selv at det blir trangt med to voksne og to barn på rommet. Min mann gleder seg til denne ferien og han ser frem til å treffe sin eldre bror, som han møter sjelden. Min svigerfar og barna er oppvokst med at min svigermor ordner alt fra innkjøp til matlaging. De er vant med at hun gjør jobben mens de har ferie. Jeg har forsøkt å snakke med min mann om dette, men han sier at hun liker å ha det slik. Sikkert!

«En hel uke på hytta med mennesker som ikke bidrar med annet enn skitne tallerkener og Ludo-spilling kan by på store utfordringer.»

Svigermor står på hele dagen og jeg har ikke samvittighet til å se på at hun sliter seg helt ut. Det samme gjentar seg hvert år. Jeg blir forbannet på de andre voksne som ikke gidder å ta i et tak og det blir til tider en laber stemning. En hel uke på hytta med mennesker som ikke bidrar med annet enn skitne tallerkener og Ludo-spilling kan by på store utfordringer. I tillegg til dette har jeg og min mann ikke mulighet til å være alene, eller mulighet til å ha kjærestetid sammen på grunn av at alle er tett på hele tiden.

Mannen har plutselig begynt å bli opptatt av eget utseende. Nå frykter kona at han er utro. Les rådet fra samlivseksperten her.

Umulig å lure seg unna

Mannen min ser ikke på dette som et problem, han mener at vi kan lure oss unna når som helst. Poenget er at det er ingen plass å lure seg unna. Alle rom er opptatt og alle vet hvor du er til enhver tid. Dessuten har vi små barn og kan ikke stikke av ut uten å alliere oss med noen andre voksenpersoner, og da vet jo alle hva som skal skje! Jeg kan ikke si at jeg ser frem til denne påskeferien. Kan du komme med noen tips eller gode råd for at denne ferien ikke skal ende i krangel og misstemning? Vi har alle ønske om ferie og en smule avslapningstid, og på samme tid har min mann og jeg behov for kjærestetid.

foto
Sexolog Bente Müller hjelper folk med samlivsproblemer. Foto: THERESE ALICE SANNE

Samlivsekspert Bente Müllers råd:

Høytider og familiesamlinger kan bli noe helt annet enn det man forventer seg. Påske er ofte tradisjonelt sett forbundet med snø, fjell, ski, sol, appelsin og Kvikk Lunch. En hytte full med svigerfamilie og lite tid til hverandre kan fort endre seg fra avslapping til konfliktsone. Harde hyttemadrasser, tynne hyttevegger og en oppmerksom familie, kan fort bli en «dødare» for intimitet og seksuelle utfoldelser.

Snakk med svigermor

Denne kvinnen gruer seg til påskeferien fordi hun tror det blir en slitsom uke der hun med høy sannsynlighet må hjelpe sin svigermor fordi ingen andre gjør det. Hun ser for seg en uke i sølibat, og hun er redd for at dette vil gå utover humøret og stemningen innad i parforholdet. Kvinnen mener at alle skal ha ferie og alle må bidra til dette, mens hennes mann mener at tradisjonen skal følges der moren ordner det meste. Det blir viktig å avklare dette problemet med svigermor før ferien starter. Hun kan i første omgang ta en prat med svigermor og høre hva hun tenker. Svigermor kan faktisk ha en mening om dette, og det er kanskje kvinnen som lager et problem ut av noe som ikke er et reelt problem? Kvinnen kan ikke bestemme at de andre skal hjelpe svigermor, men om hun ønsker å hjelpe sin svigermor er dette opp til henne selv og hennes valg. Hytten og rommene er ikke mulig å endre, hytten er som den er.

«Harde hyttemadrasser, tynne hyttevegger og en oppmerksom familie, kan fort bli en «dødare» for intimitet.»

Tenk nytt

Dette paret må sette av tid til å snakke sammen om ferien før ferien starter. Hvilke forventninger har de til denne hytteferien, både hver for seg og sammen? Hvordan kan de imøtekomme de ulike utfordringene som de eventuelt skisserer begge to. Mannen er av den oppfatning at dette ikke er et stort problem, mens kvinnen tydeligvis bruker mye energi på å bekymre seg for dette. Derfor er det viktig å lufte tankene om hvordan de kan løse dette problemet i fellesskap. Når hun forteller mannen sin hva som er hennes problem knyttet til påskeferien, blir han på sett og vis deleier av dette problemet. Sammen må de analysere dette og løse det sammen om det er mulig. De er et team som tar ansvar for deres felles liv.

For eksempel kan de finne noen potensielle løsninger for å få tid sammen alene, kreative ideer som å ta badstue sammen etter at barna har lagt seg, de trenger ikke invitere med noen andre. Hva med en kveldstur på ski, måneskinnstur? Eller de kan eventuelt sende ut alle på skitur og være alene igjen på hytta for å rydde etter frokosten. På den måten får de også avlastet svigermor. Om familien er glad i å sove frempå har de en mulighet til å ha en hyrdestund tidlig på morgenen uten å måtte tenke på at det er lytt. De kan eventuelt prøve ut tantra-sex? Det er bare fantasien som setter en stopper for hvordan de best kan løse dette på. Dette kan også løse opp en litt anspent stemning i forkant av ferien, og faktisk gi paret en boost med tanke på varme følelser og gode vibrasjoner. Det kan bli en annerledes påskeferie, der intimitet, avslapning og god stemning råder for hele familien.

Mannen er ettertraktet etter at han begynte å trene. Det er vanskelig å takle for kona. Les rådet fra samlivseksperten her.