Sommeren 2016 syklet Lars Erik Sira (42) Norge rundt på 76 dager.

Det var nyttårsaften 2015. Rakettene var skutt opp og roen hadde senket i stua. Lars Erik Sira og kona Liv Randi (39) dumpet ned i sofaen med en øl. Hadde han noen ønsker for året som kom? spurte hun mannen.

Jo, det hadde han. Han hadde tidligere syklet 110 mil i Nord-Norge og 200 mil på en femukers tur på Island. Å være ute på tur er noe av det beste han vet. Nå ville han ta permisjon i tre måneder – både fra jobben og familien.

Syklist: Lars Erik Sira bor på Gimse i Melhus og sykler gjerne til jobben i Trondheim, men da på elsykkel. Det tar om lag en times tid.

Målet hans var at turlivet for en stund ble selve livet. Han ville dra ut på «en tur så lang at turhverdagens rutiner satt i kroppen, en tur så lang at jeg kunne se årstidene skifte», skriver han i boka.

– Det skjer noe når du har vært ute på tur en stund. Du har alle eiendelene du trenger på sykkelen, og jeg savnet ingen av tingene jeg har hjemme, forteller Sira.

Imponert over kona

Mange har latt seg imponere av den lange sykkelturen. Og omtrent like mange har spurt: «Hva er det med kona di?»

– Hun har blankofullmakt til å gjøre hva hun vil nå, sier Sira og ler. Han er svært takknemlig for at hun tok ansvaret hjemme for de to guttene og huset mens han var på tur. Han og Liv Randi har vært sammen siden høsten 2001 og giftet seg i mai 2008.

–Jeg er klar over at dette ikke er noe alle får lov til hjemmefra. Men vi har ganske lik livsinnstilling om at hvis det er noe man har veldig lyst til å gjøre, så må man prøve å få det til. En vet aldri hva som skjer i fremtiden. Jeg har også fått gjort en del selv, jeg har flere prosjekter gående, og han har alltid stilt opp for meg. Jeg ønsket å støtte opp om drømmen han hadde, forteller Liv Randi Sira.

Par: Ekteparet Liv Randi og Lars Erik Sira fotografert på sykkeltur sist vinter. Sist sommer ga hun mannen permisjon fra familielivet i flere måneder for å oppfylle drømmen om å sykle Norge rundt.

–Men hvordan ble det egentlig etter at han dro?

–Det var nok å henge fingrene i med to aktive gutter. Jeg skal ikke legge skjul på det. Og jeg ble mye mer bundet til hjemmet. Men det er utrolig hvordan man finner nye rutiner i hverdagen, sier hun.

Ektemannen hadde også engasjert sin far til å bistå kona en uke, i tillegg til at ungene ble med besteforeldrene på hytta ei uke. Hun la også inn en ekstra innsats på jobb i forkant av mannens langtur. Det gjorde at hun kunne ha litt mer fleksibel arbeidstid mens han var borte.

–Har han forandret seg etter at han kom hjem?

–Nei, jeg synes ikke det. Men han sier aldri nei når jeg spør om noe. Han føler nok at tidskontoen ikke er nulla ut, sier hun og ler.

Og, vil hun legge til:

–Det er noen som vil gi meg heltestatus for dette, men det blir feil. Det er mange som har aleneansvar for flere unger hele tida, og de greier å få det til å gå i hop, sier hun.

Følsom mann på tur

Turen var delt i to. Først Sør-Norge på 45 dager, etterfulgt av tre uker med familieferie. Til slutt tok han Nord-Norge på 31 dager. Han hadde med seg telt og overnattet langs veien og på campingplasser. Underveis prøvde han å gripe de mulighetene som dukket opp.

– Jeg sa ja til det som det gikk an å si ja til, sier han.

Luftig: I fjellsida over Åndalsnes springer Rampestreken rett ut fra fjellet.

Stort sett syklet han rundt sju mil per dag, det vil si rundt fire timer effektiv sykling. Slik fikk han også tid til å være turist på stedene han kom til, og han kunne gjøre lengre stopp når han ville.

Det ble mange oppturer i vakker norsk natur. Som da han på første turdag fant ei fiskestang på en rasteplass, slengte uti og straks fikk en fin middagstorsk på kroken. Og han glemmer ikke de trivelige folkene han møtte langs veien. Flere inviterte han hjem på kost og losji.

Trakk torsk: Lars Erik Sira prøvde fiskelykken på Rødøy. Allerede på første kastet fisket han opp en bra torsk.

Men det ble også noen tunge dager. Sira beskriver seg selv om ganske flat i følelseslivet i det daglige. Men alene i egne tanker, på lang sykkeltur, blir 42-åringen et følelsesmenneske. Slik var det da han kjempet seg frem mellom Sandnes og Kristiansand, i mer kupert terreng enn han hadde sett for seg, og kom til Lista hvor det åpenbarte seg en smellvakker strand. Da kom tårene.

– Jeg ble overveldet. Det var en kombinasjon av at jeg var veldig sliten og samtidig utrolig glad og takknemlig for at jeg fikk til dette, forteller Sira.

Trollstigen: På turens sjette dag syklet Sira opp Trollstigen. Fjellovergangen var turens første ordentlig lange motbakke.

– Livet er ukomplisert på tur

Han sier han trives hjemme og på jobben, det er ikke det. Men han har gjort seg noen tanker om vi mennesker egentlig er skapt for å sitte ved kontorpult og dataskjerm.

– Jeg kjenner ofte på en dyp lengsel om å komme meg ut i naturen. Livet er ukomplisert på tur. Du slipper å tenke på regninger og gjøremål, alt du har er i sykkelveskene – og det er mer enn nok, sier Sira.

Idyll: En liten pust i bakken på Storsanden på Rødøy, helt nord på Helgeland.

Han har en egen blogg hvor han har skrevet om langtursykling i flere år. Her deler han tips og råd. Mange følger med, og en del sier de blir inspirert.

– For mange i Norge i dag er tid en mye mer knapp ressurs enn penger, og mange har en drøm om å gjøre noe utenom det vanlige. Noen gjennomfører det, andre ikke. Og det synes jeg er helt greit, sier Sira.

Godt fornøyd med å ha gjennomført sin drøm.

Sira gir ut boken på eget forlag og deler sine erfaringer om dette på et seminar om «indieforfatterne» på Litteraturhuset i Trondheim fredag 24. november.

Finalen: Endelig framme etter 76 dager på sykkelsetet. Sira syklet til sammen 5360 kilometer.
– Jeg savnet ungene og kona underveis. Men jeg har jo et lite håp om at kanskje ungene vil være med på tur, at turlysten kanskje smitter over til dem, sier langtursyklisten.