Nesten hundre sjåfører har måttet punge ut etter å ha kjørt for fort ved skoler i Trondheim-området så langt i april. Politioverbetjent Håvard Tømmervold ved Sentrum politistasjon i Trondheim mener resultatet av kontrollene er urovekkende.

- Det er nedslående at så mange kjører for fort i skoletiden og på tidspunkt når barna er ute. Fartsgrensene ved skolene er satt til det nivået for å beskytte barna. Da er det bekymringsfullt at så mange bryter fartsgrensen, sier Tømmervold.

- Høye hastigheter

Ved Nyborg skole fikk ni personer reaksjoner fra politiet under en fartskontroll mandag ettermiddag. En av dem mistet førerkortet etter å ha blitt målt i 68 kilometer i timen i 40-sonen ved skolen. De åtte andre fikk forenklede forelegg.

- Det har generelt vært høye hastigheter på de vi har stoppet. Dette er et sted vi har stått tidligere også, og det er høye hastigheter her hver gang. Det betyr at vi må fortsette å stå her, sier politibetjent Kristian Akselsen som ledet kontrollen ved Nyborg skole.

Politibetjent Kristian Akselsen sier at at sjåførene de stanset mandag hadde høye hastigheter.

Får tips fra folk i nærområdet

Når de er ute på kontroll i Trondheim-området opplever politiet ofte at det er personer som bor i nærområdet som blir tatt i kontrollene.

- De er kjent i området, bør vite hva fartsgrensen er og noen har også barn som går på skolen. Spesielt de som bor i nærområdet burde vite bedre enn å kjøre for fort, sier Tømmervold.

Ansatte ved skolene og foreldre med barn på skolen varsler politiet om førere som kjører for fort i nærområdet. Politiet får klager fra personer som bor overalt i byen, og det er ingen bydel som skiller seg ut på klagetoppen.

- Av og til er det noen få personer som jevnlig kjører for fort i området ved en skole eller det generelle fartsnivået kan være for høyt. Vi må plukke ut sjåfører fra begge disse gruppene, sier Tømmervold.

Her er resultatene fra politiets kontroller ved skolene denne måneden:

  • 5. april: Ranheimsveien ved Ranheim skole: åtte forenklede forelegg. Høyeste hastighet var 48 kilometer i timen i 30-sonen.

  • 6. april: Ved Bratsberg skole: 12 forenklede forelegg og fire anmeldelser. Den høyeste hastigheten var 75 kilometer i timen i 40-sonen.

  • 8. april: Festningsgata ved Singsaker skole: fire forenklede forelegg, én anmeldelse av en person som ikke ville vedta forelegget. Høyeste hastighet var 56 kilometer i timen i 40-sone.

  • 10. april: Markaplassen ved skolen: Fem foreklede forelegg. Høyeste hastighet var 48 kilometer i timen i 30-sonen.

  • 18. april: Gamle Oslovei ved Nyborg skole: Fire forenklede forelegg, tre anmeldelser, høyeste hastighet målt var 72 kilometer i timen i 40-sonen.

  • 18. april: Bratsbergveien ved Bratsberg skole: 25 forenklede forelegg og tre anmeldelser. 67 kilometer i timen i 40-sonen var den høyeste hastigheten. To kjøretøy kjørte så fort.

  • 19. april: Åsheim skole: 19 sjåfører fikk forenklede forelegg. Den høyeste hastigheten var 48 kilometer i 30-sonen.

  • 24. april: Gamle Oslovei ved Nyborg skole: Åtte sjåfører fikk forenklede forelegg og én sjåfør mistet førerkortet. Høyeste hastighet var 68 kilometer i timen i 40-sonen.

Flere kontroller

Politiet kommer til å fortsette med fartskontrollene ved skolene, så fremt at de har ressurser til det.

- Vi ønsker å få ned fartsnivået for å sikre skolebarn og andre trafikanter, sier Tømmervold, som påpeker at det er lite tid å spare på å kjøre for fort.

- Det er kanskje snakk om noen sekunder. Skal man spare noen få minutter må man kjøre langt. Man sparer mer tid hvis man, for eksempel, er effektiv når man pakker ut av bilen.

Tømmervold mener at fartsdumper og fartsputer også er et viktig tiltak for å få ned farten på veiene ved skolene. Politiet er i kontakt med Trondheim bydrift og Statens vegvesen om vedlikehold av byens mange fartsdumper.

- Fartsdumpene og putene er flere steder over hele byen nedslitte. Dette er et tiltak som får ned fartsnivået, sier Tømmervold.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter