– Det har vært meget harde år som arbeidsledig, sier Nilsen.

Nilsen blir én av tre heltidspolitikere utenom formannskapet.

Nå er det klart hvem som vil sitte i Trondheims mektigste forum, formannskapet, de neste fire årene. De elleve som sitter der er med i den daglige styringen av Trondheim, og det å få en plass der blir regnet som svært attraktivt.

Les om Oslo-toppene som tjener mer enn statsrådene og betydelig mer enn i Trondheim og Bergen

Ap har brukt sin velgertyngde til å få Venstres Jon Gunnes (59) inn i formannskapet. Også SVs Ottar Michelsen (44), som overtar etter varaordfører Knut Fagerbakke, trengte litt hjelp fra Ap. En liten pussighet er at KrF har, som en del av flertallsforliket, et valgteknisk samarbeid med Rødt. Slik får Geirmund Lykke (58) også plass i formannskapet og Lykkes vara blir Roald Arentz i Rødt.

Ex-Rødt i formannskapet

Aps kommunalråder er med ett unntak kjente fjes. Rita Ottervik (49), Sissel Trønsdal (56) og Geir Waage (35) sitter fortsatt. Den nye rundt bordet er tidligere Rødt-politiker, Marek Jasinski (29). Jasinski forlot Rødt i etterkant av det interne bråket i partiet rundt Arne Byrkjeflot. 29-åringen sto opprinnelig helt nede på 30. plass på Aps liste, men går altså inn som kommunalråd. Han er en av ti AUF-ere som nå går inn i bystyret. Miljøpartiet De Grønnes Hilde Opoku (47) kommer inn i formannskapet for egen kjøl, og blir også varaordfører.

Andre på heltid

Frps Elin Andreassen (31) trengte hjelp fra Høyre for å komme inn i formannskapet. Det er Høyre som nå vil bidra mest til fornyelsen i antall fulltidspolitikere. For i tillegg til tidligere politisk redaktør i Adresseavisen, Ingrid Skjøtskift (51), vil også direktør ved Trøndelag Teater, Berit Tiller (55), komme inn som heltidspolitiker. Tiller vil imidlertid ikke sitte i formannskapet.

Det er altså flere politikere enn de elleve i formannskapet som blir heltidspolitikere. I tillegg til Tiller, vil Senterpartiets Marte Løvik fortsette som gruppeleder for Sp, og hun vil også bekle rollen som komitéleder i den viktige helse- og velferdskomiteen.

- Kjent med NAV

Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen gjør et dundrende comeback i Trondheims-politikken. 59-åringen har vært uten jobb i 2,5 år. Han blir leder av kultur- idrett og friluftslivskomiteen, i tillegg til at han får en betydelig andel av partiets gruppelederressurs. Nilsen ble også valgt inn i fylkestinget på personstemmer, og får frikjøpt én dags arbeid der.

- Jeg har blitt kjent med NAV, på godt og vondt. Det har vært meget harde år. Men det har gitt meg en livserfaring som jeg kommer til å bruke i politikken, sier Pensjonistpartiets mann. Han kaller tilliten fra velgerne en oppreisning.

- Jeg vet ikke hvor stor stillingsandel jeg får, dette handler ikke om penger. Men heltidspolitiker blir jeg, mandag til fredag vil jeg ha base i Rådhuset, sier Nilsen og har følgende råd til andre:

- Nærmer du deg 50, hold fast på jobben din!

Ung oppvekstleder

Komiteleder-vervene er også viktige posisjoner. Høyres Rolf Jarle Brøske fortsetter som leder av kontrollkomiteen. Rune Olsø (Ap) fortsetter som nestleder. Finans blir ledet av Berit Tiller, med Rødts Roald Arentz som nestleder. 32-årige Ferhat Güven blir leder i den attraktive byutviklingskomiteen, nestleder blir Høyres veteran, Michael Momyr. 22-årige Eirik Schrøder, som inntil nylig var kommunalråd for Ap, går inn som gruppeleder i oppvekstkomiteen. Pensjonistpartiets Morten Kokaas blir nestleder i helse- og velferdskomiteen.

Godtgjøring

Politikere får ikke lønn, de får godtgjøring. I forrige periode ble frynsegoder lagt inn i lønna, som for en vanlig kommunalråd nå er på rundt 805 000. Ordføreren får 20 prosent mer enn kommunalrådene og har vel én million kroner. Komitélederne blir frikjøpt med 40 prosent av en kommunalrådsstilling, det vil nå si 322 000 kroner. Nestlederne blir frikjøpt med 20 prosent. Partiene har også en 40 prosent gruppelederressurs – som de bruker som de vil. Denne ressursen gjør at Sps Marte Løvik i praksis blir heltidspolitiker. Det samme gjelder Høyres Berit Tiller og Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen. Gruppene får også 30 000 kroner per representant, som de kan bruke slik de ønsker.

Gjennomsnittsalderen i formannskapet er på nesten 46 år. Det er seks menn og fem kvinner.