Onsdag morgen reiser han sammen med et turfølge på til sammen 13 personer til Afrika for å bestige Kilimanjaro.

– Jeg gleder meg som en liten unge. Jeg har voldsom eventyrlyst, og er klar for å sprenge nye grenser. Etter at jeg var med på tv-programmet «Ingen grenser» så fikk jeg et nytt syn på meg selv som funksjonshemmet. Den erfaringen ble et vendepunkt for meg. Setter vi oss klare mål og jobber mot dem, så kan du lykkes med det meste. Nå gleder jeg meg så mye at jeg har mistet nattesøvnen, sier Tare Teksum til Adresseavisen.

I 2014 gikk Teksum Norge på tvers, og han tok seg også opp på Galdhøpiggen.

Har ikke fått sove

Han har med seg Morgan Frelsøy som assistent og fotograf. Målet er at det blir tv-opptak av turen. Også tidligere «Ingen grenser»-deltaker Camilla Rambø, som har kronisk leddgikt, skal være med på turen.

– Min tidligere fastlege Arne Opdahl oppfordret meg til å være med på alt dette. Fantastisk at han har hjulpet meg slik. Det er nok av folk og systemer som forsøker å passivisere funksjonshemmede og sette dem på sidelinja. Arne er for øvrig guide på denne turen, som består av mange folk jeg ikke kjenner fra før, fortsetter Teksum.

– Jeg gleder meg så mye at jeg ikke har fått sove i flere netter nå. Slik har jeg det alltid før jeg skal på slike turer.

Må holde igjen tempoet

Tare Teksum er i god form. Ingen har dratt etter seg så mange bildekk i Oppdal.

– Jeg er i god form, men det er først og fremst vilje og disiplin som er det viktigste på denne turen. Det betyr å holde igjen på tempoet opp til toppen, slik at kroppen selv får akklimatisert seg, sier Teksum.

Kilimanjaro ligger nordøst i Tanzania. Høyeste punktet på de tre fjellmassivene som i utgangspunktet består av tre utdødde vulkaner, er Uhuru Peak på 5895 meter over havet. Toppen er det høyeste punktet i Afrika, og er et fjell med stor symbolverdi. Fjellet besøkes årlig av tusenvis av turgåere som forsøker å nå toppen, men bare om lag en tredjedel av de besøkende lykkes.

Sammen med Siv Toverød ble Teksum kåret til Årets trønder av Adresseavisens og NRKs lesere, seere og lyttere. - Årets trøndere inspirerer oss alle på en positiv måte. De har vist at man kan få til svært mye ved å trosse egne grenser, sa daværende sjefer i Adresseavisen og NRK Trøndealg, Arne Blix og Bjørn Stuevold.

– Nekter å avbryte

Turfølget planlegger å bruke seks dager opp til toppen. Tirsdag håper Teksum å være på toppen sammen med resten av gruppa.

– Flere lokale sponsorer har sponset oss med sko og klær og satellittelefon. Vi er godt forberedt på å takle kulda. Det kan bli oppimot 25 minus på toppen, sier Teksum.

– Det var det jo nesten her om dagen her i Oppdal, så det takler nå en oppdaling greit.

– Ja, det skal gå greit, sier Teksum, som er litt svett i forhold til å bli syk før turen. Han og Frelsøy har brukt flere tusen kroner i medisiner i forkant. På grunn av den spesielle kombinasjonen av høyde og nærhet til ekvator, kan bestigere oppleve nesten alle klimasoner og værtyper på vei til toppen.

– Jeg nekter å avbryte turen. Jeg skal krype i mål. Uansett hvor syk jeg måtte være.

– Men blir vi høydesyke, er det ingen bønn. Da må vi snu. Da får vi ikke gå lenger, repliserer Frelsøy. Teksum nikker motvillig. Høydesyke slår ut med kraftig hodepine og åndenød, som kan ha alvorlige følger uten behandling.

– Men jeg føler meg trygg på at høyden ikke skal bli noe problem. Dette skal gå, avslutter Tare, som starter på selve turen opp mot toppen torsdag.

Kilimanjaro neste: Funksjonshemmede Tare Teksum fortsetter å sprenge grenser. Onsdag drar han til Afrika sammen med sin assistent og fotograf Morgan Frelsøy for å gå til toppen av Kilimanjaro. - Jeg gleder meg som en unge, sier Teksum. Foto: Tommy Fossum