- Det er stort at PC Magazine har kåret produktet til det beste i sin kategori, sier Lasse Berre.

- Jeg har nesten ikke sovet i natt, sier trondheimsfotografen som nettopp har kommet hjem fra den digre, årlige messen Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Berre er engasjert i kommersialiseringen av aktivitetsformelen som forskerne ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening ved NTNU har utviklet.

CES er verdens største messe i elektronikkmesse som presenterer siste nytt i bransjen. Messen er ikke åpen for publikum, men tiltrekker seg omkring 180.000 bransjefolk og ikke mindre enn 6000 journalister. I år ble 20.000 nye produkter presentert.

- Vi kunne ikke drømme om en bedre start. Interessen har vært kjempestor. Når selveste PC Magazine kårer produktet til det beste i sin kategori i konkurranse med svært mange, er det helt fantastisk, sier Berre.

PAI

I stedet for å bruke antall skritt som mål på aktivitet, handler det om hvor mye ukentlig aktivitet du må bedrive for å forebygge livsstilssykdommer og forlenge livet. Målet er å oppnå 100 PAI (personlig aktitvitetsintelligens) per uke. Hvor mye som skal til for å oppnå 100 PAI, vil avhenge av puls, brukerens alder, vekt og kjønn og andre individuelle faktorer.

Det kanadiske selskapet Mio Global har laget aktivitetsarmbåndet og appen som bygger på NTNUs aktivitetsformel. Verken armbåndet Mio Slice eller appen som bruker PAI er klar for markedet, men kommer i løpet av året.

Overlegent best

PC Magazine kårer Mio Slice til den «overlegent beste» nyheten på messen. Tidsskriftet skryter av at programvaren i armbåndet er knyttet til virkelig helseeffekt, i stedet for antall skritt. PC Magazine har merket seg at utviklingen av PAI bygger på HUNT, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, som omfatter helsedata om mer enn 60.000 mennesker over 20 år. Mio Global får også ros for at PAI vil bli å finne i alle dingsene selskapet lager.

Kan bli ny standard

Ulrik Wisløff, professor og sjef ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening ved NTNU, tror PAI kan bli den nye internasjonale standarden for å måle aktivitet. Alle avtaler er ikke på plass, men ifølge Lasse Berre er ambisjonen at PAI skal være tilgjengelig for andre produsenter gjennom lisenser. På den måten har PAI mulighet til å kunne bli en standard.

- Jeg synes det er utrolig å tenke på at befolkningen i Nord-Trøndelag kan ha lagt grunnlaget for en standard som kan bidra til bedre folkehelse verden over. Her har folk turt å tenke stort, og jeg er glad for at Adolf Øiens Fond, NTNU Discovery og Innovasjon Norge har støttet prosjektet, sier Lasse Berre.

Beatstack

Patentering og utvikling av PAI skjer gjennom selskapet Beatstack AS der NTNU (TTO) er største eier. Christian Gutvik fra NTNU er daglig leder i selskapet, professor Ulrik Wisløff er medeier og vitenskapelig sjef og Lasse Berre er medeier og sjef for markedsføring. Alf Egil Edvarden, tidligere Atmel, og Singsaker Holding med Mikkel S. Eriksen (fra Stargate) og kona Hege Fossum har også en eierandel.

Markedet for bærbare treningsdingser har vokst formidabelt de siste årene og er beregnet av IHS Technology å omsette for 32 milliarder dollar i 2019.

foto
Hunt på hånda: Data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) ligger bak formelen som det nye aktivitetsarmbåndet bygger på. Foto: Mio Global