- Det var etter at vi hadde vært på besøk hos søsteren min, husker jeg. Vi hadde satt oss ned på plenen deres, og da fikk vi en sånn god følelse av å ha plass, sier Jørn Heggelund.

Ett år etter besøket, i 2012, flyttet han med samboer Maria Dyrhaug og barna Sebastian og Pernille til Buvikåsen i Skaun. Kun 50 små meter unna plenen til søsteren – plassen der ideen om å flytte fra Utleira i Trondheim til Buvika i Skaun ble sådd.

Og familien er ikke alene om å ha gjennomført en idé om å flytte til Skaun.

Stortrives: I mindre forhold stortrives innflytterne Jørn Heggelund (40) og samboer Maria Dyrhaug (39) sammen med barna i Buvikåsen i Skaun kommune. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH

Les alle Adresseavisens saker fra Rindal til Bindal

Langt over fylkessnittet

Tall fra SSB viser nemlig at av samtlige kommuner i Trøndelag, er det ingen som vokser raskere enn Skaun. I perioden mellom 2010 og 2016 har befolkningen i kommunen vokst fra 6626 til 7755 innbyggere. Det tilsvarer en økning på 17 prosent. Til sammenligning har befolkningen i Sør-Trøndelag vokst med 7,9 prosent i samme periode.

Innflytterne fortsetter å ankomme Skaun også i 2017. Tall fra årets første kvartal viser at kommunens innbyggertall nå er oppe i 8025.

Vokser: Buvika har, som ett av flere steder i kommunen de siste årene, opplevd å vokse som følge av den sterke tilflytningen til Skaun. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH

Fritt og avslappet

Maria og Jørn sin bosetting på Buvikåsen, rett i nærheten av barnas tante, onkel og søskenbarn, skyldtes tilfeldigheter. Men valget om å flytte til Skaun kommune, var derimot bevisst.

- At vi fikk mer plass for mindre penger hadde naturligvis mest å si for vårt valg. Men samtidig hadde vi også et ønske om å komme oss ut av byen, sier Maria.

- Ja, for det er litt friere her ute. Litt mer avslappet, legger Jørn til.

Sommerkos: Sebastian (11) har muligheten til å benytte seg av turterreng som ligger rett utenfor husdøra. Her gir han den ene dverghøna en skikkelig kos. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH

Møtte ordfører med ku

Overgangen fra storby til lite tettsted har på ingen måte skremt familien Dyrhaug Heggelund.

- Jeg trodde blant annet at jeg skulle savne å ha butikken rett i nærheten, men det tenker jeg ikke over, sier Jørn.

- Mangler vi noe – egg eller melk for eksempel – kan vi bare gå over til naboen å høre om de har, sier Maria.

Slikt bidrar til at familien opplever Skaun som en flott plass å leve.

- Sterkt naboskap, mindre forhold. Vi møtte ordføreren ute på tur for noen uker siden, og da fikk Pernille lov til å sitte på kua hans. Jeg tror neppe vi hadde fått oppleve noe sånt i Trondheim, sier Maria.

Romslig: Maria Dyrhaug (39) har mye hageplass å boltre seg i her på Buvikåsen. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH

Hun jobber til daglig som ergoterapeut på Heimdal. Jørn jobber som leder for treningsklinikken på St. Olavs Hospital, avdeling Østmarka. Selv om bylivet nå er fjernt fra dem, opplever de storbyen som nær likevel.

- Skaun er faktisk mye nærmere Trondheim enn det folk tror. Vi reiser inn til Trondheim hver dag, men jeg tenker ikke på meg selv som en pendler. For meg tar reiseveien til jobben omtrent like lang tid som før, sier Maria.

Godfølelsen: Jørn Heggelund har i sommer gravd rundt hele huset. Følelsen av å ha god plass var utslagsgivende for at han og familien flyttet til Skaun. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH

Nettverk av småbarnsfamilier

Som tilflyttere har Maria og Jørn valgt å danne seg et nytt nettverk i Skaun. Et nettverk som stadig vokser.

- Vi er ganske kontaktsøkende, og det merker jeg er tilfellet for de fleste andre som har flyttet hit nylig. I nærområdet vårt er det faktisk mange som tilhører vår kategori, sier Maria.

Kategorien er nyinnflyttet familie, gjerne fra Trondheim og med småbarn.

- Mange ønsker å bli kjent. Det at vi har færre uteplasser å dra til, gjør bare at vi har flere kvelder på besøk hos hverandre. Og når vi i tillegg har små barn bidrar det til at vi kommer i kontakt med andre foreldre gjennom deres idrettslag og skolegang, sier Jørn.

Og det er gjennom skolegangen til barna at foreldreparet har sett det klareste eksempelet på den eksplosive veksten i Skaun.

- Skolekullet til nabojenta på 15 år, var på 35 stykker. Pernille sitt kull er på 68 stykker. Og vi hørte også at kullet under Pernille har bikket 70, sier Maria.

Sommertider: Pernille leker med dyra sine i hagen på Buvikåsen. Hun er én av 68 barn på sitt kull i skolen. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH

Ønsker vekst

I løpet av de fem årene som familien har bodd i Buvika, har det blitt åpnet en ny barnehage samt at barneskolen har fått et stort påbygg.

- Og nå bygger de ny ungdomsskole og ny hall ute i Børsa, sier Jørn.

Selv om de ville komme seg vekk fra storbyen, synes de det er fint at Skaun fortsetter å vokse seg større.

- Flere tilflyttere tilsier at det blir bedre muligheter for aktivitet og næring. Forhåpentligvis får vi flere butikker i nærheten og barna vil få flere nye idrettsgrupper å delta i.

Maria sier at både Pernille og Sebastian uttrykker tilfredshet med å bo i Skaun. Hun håper den stadige veksten i kommunen fører til at de også vil trives bra i årene som kommer.

- Akkurat nå er det ikke så mye ungdom kan ta seg til i kommunen. Jeg håper derfor at det blir bygd en plass der de kan bruke tiden sin, slik at de ikke bare henger rundt bensinstasjonen.

Aktivitet: Både Sebastian (11) og Pernille (7) liker livet i Skaun. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH

Selv om både Maria og Jørn tror videre vekst vil være positivt for kommunen, er de begge spente på hvordan fremtiden i Skaun vil se ut.

- Skaun blir sikkert noe annet med tiden enn hvordan det er nå. Akkurat som det er annerledes her nå sammenlignet med hvordan det var før.