Det historiske vedtaket vil fra 1. februar i år gjøre det mulig for likekjønnede par å gifte seg i kirken med bruk av en offisiell liturgi.

Vigselsliturgien beskriver hvordan seremonien skal foregå og hvilke bibelvers som kan brukes.

I arbeidet med den nye liturgien har det vært lagt vekt på at den ikke bare skal være en liturgi for likekjønnede par, men at den også skal kunne benyttes av alle par.

Den største endringen i forslaget til ny vigselsliturgi er tekstene fra Bibelen som leses av presten før selve vielsen.

Alle tekster som omtaler mann og kvinne er blitt fjernet og er erstatte med bibelvers som hyller kjærligheten.

Omstridt endringspunkt

Det mest omstridte endringspunktet i den nye liturgien er at verset i 1. Mosebok om «til mann og kvinne skapte han dem» er fjernet, fordi det ikke vil egne seg når paret er av samme kjønn.

Sogneprest Arne Aspeland i Oppdal har tidligere varslet at han ikke vil vie likekjønnede fordi det er i strid med Bibelens lære.

Han vil heller ikke bruke den nye liturgien, men holde seg til den nåværende.

- Den nye vigselsliturgien har ikke noe bibelsk fundament, noe som gjør at jeg ikke kan bruke den. I Bibelen er ekteskapet definert som et fellesskap mellom mann og kvinne. Når den nye liturgien definerer og formulerer dette med at den samme forståelsen av ekteskapet gjelder for alle, også likekjønnede, har vi beveget oss langt bort fra skapelsesberetningen og det bibelske synet på ekteskapet.

At versene fra 1. Mosebok utelates fordi det må passe inn for å vie likekjønnede, sier litt om hva som er i ferd med å skje i Den norske kirke, sier Aspeland.

- Den nye liturgien er likestilt med den gamle. Hva skjer dersom et heterofilt par kommer til deg for vigselssamtale og sier de ønsker å bruke den nye liturgien?

- Da vil jeg i samtalen med paret gå gjennom liturgien og prøve å overbevise de om at de må bruke den gamle liturgien med bibeltekster som stadfester ekteskapet som et fellesskap mellom mann og kvinne.

- Og hvis de fortsatt insisterer på at de ønsker den nye liturgien?

- Jeg skal selvfølgelig ta det forbeholdet at det kan finnes helt spesielle unntak, men slik jeg ser det nå vil jeg si nei til å vie de to. Det er presten som har det avgjørende ordet om hva slags liturgi som skal bruke og de må derfor finne en annen prest til å foreta vielsen, sier Aspeland.

Kan velge mellom flere bibeltekster

Det nye vielsesritualet inneholder en rekke elementer fra det nåværende ritualet, men gir prestene flere tekster fra Bibelen å velge imellom.

Bibelversene som brukes i den nye liturgien legger vekt på ekteskapet som en relasjon mellom to mennesker og understreker kjærlighetens betydning.

I den nye liturgien er de innledende skriftordene, 1 Mosebok 1 og Matteus 19, som tradisjonelt har konstituert ekteskapet, tatt bort. De er erstattet av tekster fra Salmenes bok og 1. Johannes brev.

Forslaget til ny liturgi har vært behandlet i Nemnd for gudstjenesteliv og deretter i Kirkerådet, før det ble sendt ut på høring i fjor sommer.

Høringen bekreftet i hovedsak at høringsforslaget svarte til Kirkemøtets vedtak.

Det endelige forslaget ble i fjor høst behandlet i Kirkerådet og deretter på bispemøtet.

Historisk. Kirkemøtet skal mandag vedta den nye liturgien som skal brukes under vielse av likekjønnede par. Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix