Seks saksøkere, som eier hytter, setrer og skog i området, har saksøkt samvirkeforetaket Gjevilvassveien SA med krav om brøyting.

Saksøkerne har i flere år ønsket å brøyte de deler av Gjevilvassveiene som i dag ikke er brøytet av samvirkeforetaket. Flertallet i samvirkeforetaket ønsker ikke at veien brøytes og har gjennom flere år fattet vedtak om å ikke tillate brøyting. I stedet har det vært anlagt skispor, men sist vinter ble veien igjen brøytet.

Saksøkerne brakte saken inn for Sør-Trøndelag jordskifterett, som i november 2014 fattet vedtak om at det kan settes opp stengsel som hindrer allmenn ferdsel og utelukke ferdsel fra andre enn de parter som har betalt for brøyting på den aktuelle strekningen. På bakgrunn av jordskifterettens vedtak var veiene for første gang på mange år åpne for brøyting vinteren 2015/2016.

Ekstraordinært årsmøte

Partene er imidlertid uenige om hvorvidt Gjevilvassveien SA er bundet av jordskifterettens vedtak, ettersom Gjevilvassveien SA ikke formelt var part i saken da vedtaket ble fattet. I etterkant har Oppdal kommune i juni 2016 fattet vedtak om ny reguleringsplan for det aktuelle veinettet. Der er det presisert at formålet med planen er å sikre bruken av veien til preparerte skiløyper.

På bakgrunn av den nye reguleringsplanen ble det holdt ekstraordinært årsmøte i oktober 2016 i Gjevilvassveien SA. Veilaget besluttet at veiene utenfor bommene ved Osen og Trånnåbakksetra ikke skal brøytes vinters tid og stenger veiene med låst bom. Dersom enkeltmedlemmer bryter sperringen og starter brøyting, vil dette bli stanset og anmeldt til politiet. Det arbeides for å få preparert løype etter veien kommende vinter.

Saksøkerne tok umiddelbart ut stevning mot Gjevilvassveien SA med krav om at årsmøtevedtaket kjennes ugyldig. Saken kommer opp for retten på fredag.

Ikke lov å brøyte

I november varslet Oppdal kommune om mulig ekspropriasjonsvedtak for å gjennomføre reguleringsplanen for området. Kommunen uttalte i den forbindelse at det nå vil være i strid med loven å brøyte veiene.

Kommunen sendte brev til samtlige grunneiere hvor det ble bedt om samtykke til preparering av skiløyper vinteren 2016, med frist 5. desember. Kommunen har mottatt samtykkeerklæring fra mindre enn halvparten.

1. desember stengte Gjevilvassveien SA veiene ved å låse bommene i tråd med reguleringsplanen og kommunens forbud. Saksøkerne tok samme dag ut begjæring om midlertidig forføyning.

Sør-Trøndelag tingrett behandlet saken og avsa dom 21. desember. Saksøkerne nådde ikke frem med sitt krav om at Gjevilvassveiene skal åpne og lås på bommene fjernes. I stedet ble saksøkerne dømt til å betale motparten 30 700 kroner i sakskostnader.

Rett til å brøyte

Advokat Ivar Chr. Andersskog har på vegne av grunneierne anført at reguleringsplanen er påklaget og ekspropriasjonsvedtaket ennå ikke er godkjent av Fylkesmannen. Grunneierne har derfor rett til å brøyte veien.

Dessuten hevder advokaten at grunneierne har næringsinteresser i området, gjennom utleie av hytter og setrer og skogsdrift, som blir skadelidende ved at veiene ikke brøytes.

Saksøkte ved advokat Ola Oldren anførte prinsipalt at saken skulle avvises fordi saksøkerne ikke har rettslig interesse. Kommunen har ved vedtak om ekspropriasjon hjemmel for å nekte brøyting.

Tingretten kom i forbindelse med kravet om midlertidig forføyning til at saksøkerne ikke har sannsynliggjort at de vil lide vesentlig skade eller ulempe uten vintervei frem til dom i hovedsaken vil foreligge i januar/februar.

Mindre bompengeinntekter

Gjevilvassveien SA hevder de mottar mindre bompengeinntekter dersom det ikke er skiløypetrasé, samtidig som flere av medlemmene mener de tjener bedre på hytteutleie med skiløyper enn brøytet vei.

Til Adresseavisen i februar i fjor uttalte Trondhjems Turistforening at brøyting av Gjevilvassdalen var å gamble med en av Oppdals hovedattraksjoner.

- Skiløypa innover Gjevilvassdalen har i mange år vært den beste i Midt-Norge, blant de fineste i Norge og tilgjengelig for alle som vil på ski. Etter at det gikk opp for folk at veien denne vinteren brøytes, har vi fått mye respons. Ja, det er sjelden vi ser en slik respons, sa daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem.

Rammet Gjevilvasshytta

Det viste seg at ikke på 30 år hadde det vært så rolig i Gjevilvassdalen i en påske. Besøket på Gjevilvasshytta stupte.

Sju – åtte personer var på Trondhjems Turistforenings «kongsgård» i Trollheimen da Adresseavisen var innom skjærtorsdag i fjor. Gjevilvassveien, hvor det de siste årene har vært lagt trikkeskinne-skispor, var brøytet. Beste vei inn til Gjevilvasshytta var å gå på ski på det islagte vannet. Halvparten av den ni kilometer lange turen på veien fra Osen og inn til Gjevilvasshytta måtte man gå i hjulspor. Flere steder kom grusen eller asfalten frem der det de siste årene hadde gått skispor.

Skiløype: I februar 2015 ble Gjevilvassveien preparert som skiløype. Fra vinteren 2015/2016 ble veien brøytet for biltrafikk. Foto: Ludvig Killingberg jr, Adresseavisen
Idyll: Slik så det ut på veien inn til Gjevilvassdalen da det ble preparert skiløype. Nå skal Sør-Trøndelag tingrett ta stilling til om veien skal brøytes, slik seks grunneiere har krevd. Foto: Ludvig Killingberg, Adresseavisen