Trondheimskvinnen er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun tok med seg sine to barn til Malaysia vinteren 2016.

Kvinnens advokat, Ole Andreas Thrana, bekrefter at hans klient er pågrepet i Malaysia. De har torsdag hatt kontakt gjennom tekstmeldinger.

– Hun har gitt uttrykk for dette, og jeg jobber nå med å skaffe henne en advokat der borte. Jeg vet ikke foranledningen, men vil anta at det dreier seg om visum eller pass, sier Thrana.

Han vil ikke si hvor kvinnen befinner seg nå, men bekrefter at hun er sammen med barna.

– De er på et sted hvor det er låst, for å si det sånn, sier Thrana.

Advokat Ole Andreas Thrana repesenterer barnas mor.

Det private norske sikkerhetsselskapet Pro Risk skal ha vært sentrale i koordineringen av pågripelsen som skjedde på en øygruppen utenfor kysten av Malaysia. Familiens pass er tilbakekalt av norske myndigheter og er ikke lenger gyldige. Det skal også være bakgrunnen for at landets myndigheter gikk til pågripelse av mor.

– Hun ble pågrepet på en adresse av landets immigrasjonsmyndigheter for manglende oppholdstillatelse, forteller privatetterforsker Carl Petter Endresen på telefon fra Malaysia.

Den pensjonerte politimannen tok ikke selv del i aksjonen, men observerte det som skjedde. Ifølge Endresen skal den norske ambassaden i Kuala Lumpur være orientert.

Adresseavisen har vært i kontakt med Utenriksdepartementet og Trøndelag politidistrikt. Men ingen ville bekrefte pågripelsen av trondheimskvinnen torsdag.

Barnevernet har omsorgen

Endresen hadde på forhånd sporet opp adressen hvor mor og barna oppholdt seg og gitt de lokale myndighetene informasjon, forteller daglig leder i Pro Risk, Martin Vaage. Også barnas far, som har engasjert sikkerhetsselskapet, er i Malaysia for øyeblikket. Men han var ikke vitne til selve pågripelsen, ifølge selskapet.

Det er barnevernet som har omsorgsretten for barna, etter et vedtak i Fylkesnemnda vinteren 2016. Barnas far har i lang tid vært bekymret for ungene. Han har hele tiden har vært enig i Fylkesnemndas vedtak, og sier at han forstår at barna trenger hjelp og at de derfor må til fosterforeldre.

I Malaysia: Barnas far og privatetterforsker Carl Petter Endresen (til høyre) har oppholdt seg i Malaysia de siste dagene.

Brukte Facebook

Like over nyttår la barnefaren ut et bilde av mor og barna på Facebook, med navn på mor, og ba om hjelp til å finne dem. Han fikk flere tips, blant annet fra en kvinne som hadde observert den lille familien i sitt nærmiljø. For en drøy uke siden reiste barnefaren sammen med privatetterforsker Endresen til Malaysia. Der møtte de kvinnen som tipset. De fikk også kontakt med lokale immigrasjonsmyndigheter som gikk til aksjon på mors adresse.

–Jeg vet at det har vært debatt rundt det jeg la ut. Men jeg måtte bare gjøre det. Norske myndigheter gjør ingenting. Uten Carl Petters hjelp og kompetanse hadde aldri dette gått. Nå må norske myndigheter vise at de bryr seg om ungene. De har trengt hjelp i årevis, sier barnefaren.

Carl Petter Endresen har reist flere ganger til Malaysia det siste året og observerte også mor og barn i sommer. Da varslet han både norske og lokale myndigheter, men moren flyttet familien videre.

–Vi har sittet på løsningen lenge, men de vil ikke høre fra oss, sier Endresen.

Privatetterforsker: Den pensjonerte politimannen Carl Petter Endresen har vært på reise i Malaysia, hvor trondheimsmoren og de to barna oppholder seg, flere ganger det siste året.

Politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim er forelagt kritikken fra barnas far og sikkerhetsselskapet.

–Jeg har ingen kommentar til dette, sier Momyr til Adresseavisen torsdag.

Ifølge Martin Vaage i Pro Risk blir barna nå tatt vare på av myndighetene i landet, frem til norske myndigheter kommer for å ta dem med hjem.

Sikkerhetsselskap: Martin Vaage grunnla ABP World Group. Selskapet henter blant annet hjem barn som er ulovlig bortført til utlandet, som oftest av den ene forelderen. Vaage driver nå det private sikkerhetsselskapet Pro Risk. Her fotografert under et oppdrag i Egypt i 2007.

Forsvarte valget

En langvarig konflikt mellom mor og far var bakgrunnen for at barna skulle plasseres i fosterhjem vinteren 2016. Mor hadde hatt hovedomsorgen for barna, mens faren hadde hatt rett på samvær. Fylkesnemnda skrev i sitt vedtak vinteren 2016 at det ville være en risiko for at barna ville lide overlast hvis de ikke ble tatt ut av hjemmet raskt. De mente det vil være et overgrep mot barna å utsette omsorgsovertakelsen. Et par uker etter at vedtaket ble fattet dro moren utenlands med barna. Faren mener det tok for lang tid fra Fylkesnemndas beslutning frem til barnevernet skulle hente barna for å ta dem med til et fosterhjem.

– De burde vært plassert i et akutthjem. Tiden det tok ga henne mulighet til å dra fra landet, sa barnas far til Adresseavisen i august 2016.

Barnas far: Trondheimsmannen har lenge vært fortvilt over at barna har vært holdt borte fra hjemlandet i snart to år. Her fotografert i august 2016.

I et intervju med NRK i fjor sommer forsvarte mor til barna valget om å ta dem bort fra sine vante omgivelser og ut av landet. Hun mener hun ikke har bortført barna.

– Det var akkurat det barnevernet skulle gjøre. De skulle ta barna bort fra alt de har opplevd som trygt og godt. Bort fra et godt hjem, gode venner, skolemiljøet sitt og fritidsaktiviteter. Jeg kunne ikke stå på sidelinja og se på, fortalte mor på telefon til NRK i juni.

Uten skolegang

Morens advokat Ole Andreas Thrana sa i høst til Adresseavisen at morens valg om å reise var uklokt. Men av hensyn til barna må man finne en løsning som er litt «utenfor boksen», sa advokaten. Han pekte på mors ønske om amnesti fra straffeforfølgelsen. Ifølge advokaten aksepterer hun at omsorgsevnen blir vurdert på nytt, og vil avfinne seg med et nytt vedtak etter en ny vurdering fra en barnevernstjeneste i en annen kommune.

Barna har ikke gått på skole i Malaysia. Mor ønsket i utgangspunktet å få dem inn på en offentlig skole, men har ikke gjort det på grunn av at de da ville bli registrert av myndighetene, fortalte advokat Thrana til Adresseavisen i august i fjor.

– De greier seg fint. Hun underviser dem selv. Hun er inspirerende og flink, og de opplever mye spennende. Risikoen er jo om mor skulle bli syk, da har hun ikke det nettverket som trengs, sa Thrana.

– Stor belastning

Rektor ved barnas skole i Trondheim syntes ikke opplegget hørtes tilfredsstillende ut da hun snakket med Adresseavisen i august.

– Nå er det blitt en politisak og det er en stor belastning for dem å være del i en slik sak. Opplæringen av barna bør ivaretas av en skole. Det handler ikke bare om det faglige, men også om det fellesskapet som en skole utgjør. Det er mange aspekter innen læring og utvikling som er vanskelig å gjennomføre med hjemmeundervisning, sa rektoren.

Også politiet og barnevern har vært bekymret for barna.

– Det er ingenting som tyder på at de lider noen nød, fysisk sett. Men vi forholder oss til at både Fylkesnemnda og tingretten har kommet til at det er grunnlag for å frata mor omsorgen for barna. Når vi tar det i betraktning er vi bekymret for hvordan de har det. Etter det vi vet får barna heller ikke skolegangen som de skulle hatt, sa tidligere politiadvokat Kari Bjørsnøs i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen i september.