Det har gått brennfort å reise de fem høyhusene i ni etasjer og en diger barnehage. 17. mars i fjor startet byggingen, og de to siste husene står skal ta imot de første beboere før jul.

I går var det offisiell åpning av Studentsamskipnadens (Sit) massivtreprosjekt som rommer 632 studenthybler, pluss treningssenter, legesenter og frisør.

- Styret har pushet oss til å sprenge grenser, sa Knut Solberg, konsernsjef i Sit ved åpningen. Han pekte spesielt på miljøprofilen med bruken av massivtre, jordvarme som energikilde og et avansert søppelhåndteringssystem.

God start for Andreas

Da tre høyhus sto ferdige i august var lillehamringen Andreas Rindal en av dem som flyttet inni syvende etasje. Han var fersk i byen og kjente ingen på arkitektstudiet ved NTNU. Men på Moholt deler han et digert kjøkken- og oppholdsrom med 14 andre studenter. Jenter og gutter fra hele landet, på ulike studier som han fort ble godt kjent med. Andreas hadde hørt at Trondheim var et bra studentby, og han ble ikke skuffet.

De nye høyhusene i massivtre rager høyt over studentblokkene i teglstein fra 60-tallet.

- På kjøkkenet er det alltid noen som lager mat samtidig med deg. Det er koselig. I helgene hender det vi lager mat sammen. Med 15 stykker på etasjen får vi en fin fellesskapsfølelse. Jeg vil heller bo her enn på Berg, selv om det er mer sentralt. Her er alt helt nytt, alle har eget bad og vi er enda flere som deler kjøkken og det er mer sosialt.

Kanskje i overkant sosialt, hvis man ikke passer på, innrømmer Andreas.

- Det går bra hvis du er disiplinert og lukker døra til hybelen.

Døra er for øvrig så lydtett at han ikke forstyrres av at folk prater og ser på tv rett utenfor hybelen.

Som arkitektstudent synes Andreas det er spennende at det bygges høyhus i massivtre.

- Treet gir en god atmosfære og også bra miljømessig. Ulempen er selvfølgelig all transporten av treelementene fra fabrikken i Østerrike.

Bettina Myhre fra Oslo er nabo til Andreas. Hun går på forkurs og planen til høsten er enten å starte på ingeniørstudier i fornybar energi, eller sivilingeniørstudiet i energi og miljø.

- Det er kjempeflott å bo sånn. Jeg liker at det alltid er noen å prate med. Som fersk student får du en startpakke med 15 kjente med en gang. Hvis de fleste blir boende, blir jeg nok her neste år også.

Størst i Europa

  • Studentsamskipnadens høyhusprosjekt på Moholt er Europas største i massivtre og består av:

  • 5 høyblokker i 9 etasjer i massivtre

  • En barnehage for 171 barn.

  • Treningssenter, legesenter, frisør.

  • Aktivitetshus (ikke påbegynt).

Dørstokkmila blir kanskje litt kortere når treningssenteret ligger i første etasje i høyhuset du bor i.

Møte med de fastboende

Siste del av utbyggingen er aktivitetshuset skal ligge sentralt mellom høyhusene. Byggingen starter ved påsketider og huset skal stå ferdig våren 2018, med kafeteria, et kommunalt bibliotek og arealer for studentaktiviteter i andre etasje. Ønsket er å få studenter og beboere på Moholt til å blande seg litt mer enn i dag.

Miljøfokuset innebærer at blokkene, over første etasje, er bygd i massivtre – inkludert heissjakta. Inkludert jordvarmeanlegg og søppelhåndteringssystemet er målet minst en halvering av energibruken i forhold til konvensjonell bygging. Innovasjon Norge og Enova har bidratt til prosjektet.

Høy stemning under den offisielle åpningen av Studentsamskipnadens høyhusprosjekt i massivtre på Moholt. Fra venstre kommunalråd Yngve Brox, styreleder Kaja Istad og konsernsjef Knut Solberg i Sit.

Ikke mer på Moholt

Studentsamskipnaden har bygd 1300 nye studentboliger de tre siste årene. Samskipnaden har nå til sammen over 3000 hybler på Moholt, omkring halvparten av hele boligtilbudet.

Sit ønsker ikke å bygge mer på Moholt.

- Vi avventer for å se hvordan det nye campus blir, men vi kommer ikke til å bygge mer på Moholt, sier boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås i Studentsamskipnaden. Samskipnaden har søkt om penger til 250 nye hybler gjennom fortetting i Klostergata og Korsgata.

I campusprosjektet er det aktuelt å konvertere de to gamle høyhusene sentralt på Gløshaugen til studentboliger for å få et mer levende miljø. En mulighetsstudie viser også at det er plass til 320 studenthybler, fra fjerde etasje og opp.

Ingen flere studentboliger på Moholt nå. Neste prosjekt i Trondheim blir 250 hybler i Korsgata og Klostergata opplyser boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås i Studentsamskipnaden.

Boligdirektøren sier at de vurderer massivtre i nye prosjekter, først og fremst utbyggingen ved NTNU i Gjøvik. Et strek i miljøregnskapet er at massivtreet på ingen måte er kortreist. Elementene lages i Østerrike og fraktes nordover på tog.

- Vi skulle gjerne hatt lokale produsenter, sier Lisbeth Glørstad Aspås.