- Selger dere sukkerspinn? Er det noe tilsetning av farge, spør inspektør Anne Mette Østeraas i Mattilsynet. Sammen med kollega Anne-Britt Haugen Østeraas har hun stoppet ved en godteriselger på Torvet i Trondheim. Hvert eneste år utfører Mattilsynet tilsyn hos alle utstillerne som deltar på Martnan i Trondheim.

- Var ikke klar over det

Godteriselger Nour Barazi viser frem krukken med fargestoffet og forteller at de bruker en stor spiseskje med fargestoff sammen med fem kilo sukker. Østeraas rynker på pannen.

- Nå skal jeg lære dere noe. Fargestoffet inneholder E129, og det er det begrensninger på. Dere får ikke lov til å bruke mer enn 0,3 gram per kilo i sukkerspinn. Dere må vite nøyaktig hvor mye dere kan tilsette, sier hun alvorlig.

Barazi innrømmer at han ikke er klar over dette.

- Det er første gang jeg får besøk av noen fra Mattilsynet. Jeg skal fortelle sjefen om dette, sier han.

SE I ARKIVET: Se annonsene fra martnan i Trondheim i 1965

La ned forbud på stedet

- Vet du hva jeg får lyst til å si? At dere ikke får bruke dette fargestoffet. Dere får bare lov til å selge hvitt sukkerspinn fra nå av. Siden jeg jobber i Mattilsynet, så sier jeg det. Før dere bruker dette fargestoffet igjen, så må dere vite hvor mye dere kan bruke. Nå har vi lagt ned muntlig omsetningsforbud på rosa sukkerspinn, sier hun henvendt til godteriselgerne.

16 bokser med ferdiglaget rosa sukkerspinn får de heller ikke selge. Østeraas ramser opp E-stoffene 110, 102, 103, 122, 124, 129. Dette er fargestoff som ofte finnes i godteri og det skal følge med en merking: «kan ha en ugunstig virkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne». Østeraas tar opp flere slikkepinner og påpeker at denne advarselen mangler.

SE VIDEO: Slik blir årets Martna

- Foreldre får et valg

Safouh Talal Barazi er eier av godteriselskapet, og han sier på telefon at han kjøper godteriet fra en norsk leverandør. Han tror det har skjedd en misforståelse.

- Vi har fått vite at vi bare skal bruke én teskje til fem kilo sukker. Jeg synes det er greit at Mattilsynet sjekker, men de må også snakke med leverandøren, understreker han.

- Foreldrene har en mulighet til å ta et valg, om de ønsker å gi godteri som inneholder disse fargestoffene til sine barn. Dette er fargestoff som Vitenskapskomiteen for mattrygghet mener kan gi uheldige virkninger hos barn, forklarer Østeraas.

Til slutt var det to av fire sukkerspinnselgere som fikk omsetningsforbud, mens alle godteriselgerne fikk beskjed om at det manglet advarselsmerking om de enkelte fargestoffene.

Sjekker food trucks

Mattilsynet har en liste med sjekkpunkt: Orden og organisering, renhold, temperatur, hygiene, arbeidstøy, håndvask, tildekking mot publikum og areal i boden. Nytt av året er food trucks som står i Kongens gate.

- Vi har ikke sett det i drift før. Vi må undersøke vanntilgang, håndvask og hvordan de har innredet vognene. Det blir interessant å se, sier Østeraas.

- De kan ikke ta imot penger med hansker som de bruker til å lage mat med like etterpå, sier Haugen Østeraas.

I fjor var det to matboder på Martnan som ble stengt av Mattilsynet

- Siler ut useriøse

En av utstillerne, en smultringbod drevet av ekteparet Lien, har vært på Martnan i Trondheim siden 1985. De synes det er flott at Mattilsynet gjennomfører kontroll.

- Det er veldig viktig å sile ut de useriøse. Det har vært mye rart, sier Lien.

Inspektørene sjekker kjøkkenet i smultringboden.

- Disse har vært her lenge og vi har aldri hatt noe å utsette på dem, sier Haugen Østeraas.

Krav om merking av allergener kom for to år siden. Hos Simens isbar står Tion Tran og Maja Andersen og steker belgiske vafler.

- Her må dere sette opp et skilt hvor det står hva vaflene inneholder, sier inspektør Østeraas, mens jentene raskt skriver ned allergenene på baksiden av en tallerken.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Godteri som inneholder enkelte fargestoffer skal ha en advarsel hvor det står at det kan kan en ugunstig virkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne. Foto: Christine Schefte
Hos denne godteriselgeren hadde Mattilsynet flere anmerkninger. Driveren kan forvente seg et brev med varsel om vedtak. Foto: Christine Schefte
Inspektørene Anne Mette Østeraas og Anne-Britt Haugen Østeraas undersøker det rosa tilsetningsstoffet. Det viser seg å inneholde E129. Foto: Christine Schefte
Slush, lakris og sukkerspinn er blant produktene som ofte kan ha fargestoffer som krever advarselsmerking. Foto: Christine Schefte
Inspektørene Anne Mette Østeraas (t.h.) og Anne-Britt Haugen Østeraas gjennomfører kontroller på årets Martna i Trondheim. Foto: Christine Schefte
Anne-Britt Haugen Østeraas i Mattilsynet er fornøyd med allergen-oversikten. Det er krav om at alle må ha liste over allergener i sine produkter. Foto: Christine Schefte
Tore Lien og Eli Reitan selger smultringer fra ei vogn på Torvet. Mattilsynet var fornøyd med kjøkkenet. Foto: Christine Schefte
Inspektør Anne Mette Østeraas i Mattilsynet forteller iskremselger Maja Andersen at det skal være oppslag om allergener på disken. Foto: Christine Schefte
Tion Tran lager raskt et skilt som forteller om allergener i de belgiske vaflene hun selger. Foto: Christine Schefte