Far heiet på guttene sine da de spilte fotball under Sunndals cup. Farid var en aktiv lagspiller, nå er han flyktning. Foto: MARIANN DYBDAHL

Sunndal: - Hvis ikke han hadde tett nok tilknytning til Norge, så vet ikke jeg. Da lurer jeg virkelig på hvilke kriterierer Utlendingsnemnda legger til grunn, sier Geir Ove Sæther, trener for Sunndal Gutter 16, til Adresseavisen.

LES PÅ PLUSS: Her er brødrene igjen på flukt i Europa

LES PÅ PLUSS: - Familien har ikke sterk nok tilknytning til Norge

- Alltid et smil på lur

På dette laget var Farid Rahimi keeper – og en lagkamerat som laget savner og huskes som en flott tenåring med alltid en smil på lur.

- Han var en veldig artig type. Var du nedfor, så dro han deg opp, forteller Johan Sæther.

- Jeg trodde ikke helt på det da jeg fikk beskjed at politiet hadde troppet opp og sendt dem ut av landet. De hadde jo vært her så lenge – og var så integrert, fortsetter Lars Aspsæther. Han og Johan Sæther har hatt mye kontakt med Farid også etter at han ble utvist i fjor høst og sendt til Afghanistan.

- Helt uforståelig

- Det hele er helt uvirkelig. At han ikke var godt nok integrert, det er helt uforståelig. Det der jeg skjønner jeg ingenting av. Alle i Sunndal Fotball kjente Farid spesielt. Han var ikke noen sjenert fyr, for å si det slik. Han snakket og skrev norsk - og var spesielt aktiv i fotball. Nå er han sendt tilbake til et land hvor han ikke kan språket og ikke kjenner noen, fortsetter Johan Sæther.

- Det samme gjelder for søstrene. De kunne heller ikke språket i hjemlandet. Ikke mange kan bli integrert i Norge dersom Farid ikke var det, sier Aspsæther, som snakket med Fahrid for noen uker siden. Han virket nedfor og lei seg – og uttrykte at han ikke hadde noen framtid i Afghanistan. Familien var stort sett innendørs. Ungene gikk ikke på skolen – og de hadde ikke noe nettverk.

- Han virket desperat

- Han ble nesten som et familiemedlem, medgir trener Geir Ove Sæther, som ikke glemmer den siste samtalen med unggutten. - Han virket desperat på å komme seg vekk fra Afghanistan. Han sa at han ville flykte alene. Det gjorde meg ikke mindre bekymret. Derfor er det godt å høre at han og deler av familien nå er kommet til Hellas og er i live, sier Sæther.

Mona Børset har også engasjert seg for Farid og familien.

- Dette er en veldig stygg sak, og for meg virker det som om du får opphold eller ei for asylbarna, er som å spille Lotto. Det er helt tilfeldig. Jeg synes hele denne saken viser at systemet vårt er urettferdig, sier Børset.

- Var det dette KrF og Venstre ville oppnå med asylbarnforliket? Det kan jeg ikke forstå. Barna i denne familien var ikke lengre afghanere. De var blitt nordmenn – og sunndalinger, sier Børset.

Også ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, har engasjert seg i saken.

- Jeg forstår godt engasjementet i denne saken. Det er veldig synd at en familie som har slått rot og som har nettverk og som mange bryr seg om, sendes ut på denne måten. Det er veldig vanskelig å få endret dette når alle rundene er kjørt. Jeg er usikker på hvor mye jeg som ordfører kan gjøre i saken, men jeg skal gjøre det jeg kan for å påvirke, sier Refstie.

Guttelaget vant mandag kampen mot Eide og omegn 1-0. De spilte for Farid og familien.

- Hvis ikke Farid hadde tett nok tilknytning til Norge, så vet ikke jeg. Da lurer jeg virkelig på hvilke kriterierer Utlendingsnemnda operer med, sier Geir Ove Sæther, trener til Sunndal Gutter 16, til Adresseavisen. Foto: Tommy Fossum
- Vi håper Fahrid og familien kommer seg til et trygt sted, hvor de kan ha et liv, sier Lars Aspsæther, trener Geir Ove Sæther og Johan Sæther etter at de fikk høre at deler av familien igjen er på flukt. Foto: Tommy Fossum