Grunnen er at sykeshuset ikke tør ta noen sjanser etter at det i går ble kjent at en mor hadde mistet sine ufødte tvillinger på Rikshospitalet på grunn av listeriasmitte.

LES OGSÅ: Smittet av sykehusmat - mistet ufødte tvillinger

Smitten hadde hun fått gjennom bløte lagrede oster, sånn som de andre pasientene som ble syke eller døde ved sykehuset i oktober.

Øker kostholdsrutinene

- Vi fjernet ostene umiddelbart i dag. I første omgang tok vi bort de vi vet er bløte, men det er godt mulig at mer mat blir fjernet, sier avdelingssjef for mat og kafé på St. Olavs Hospital, Gunnar Kvamme.

Ostene som nå er fjernet har kun vært tilgjengelige i kafeen, og har ikke blitt servert til syke.

Men sykehuset har flere oster som kan være i faresonen, og derfor reagerte Kvamme. Nå har han bedt om å få en oversikt fra Tine, over hva som anses for å være bløte oster.

I morgen er oversikten ventet, og flere oster kan bli fjernet.

- Vi tar dette svært seriøst, og vi kommer til å gå ordentlig i dyben og heller fjerne for mye enn for lite, sier Kvamme.

I tillegg skal også Mattilsynet være med å kvalitetsikre maten.

Må trolig fjerne laks

Kvamme er også bekymret for de vakuumpakkede matvarene sykehuset bruker, eksempelvis røykelaksen som det går mest av på sykehuset.

- Fjerner vi den blir det nok ramaskrik, sier han.

Men tidligere i høst ble det funnet listeriabakterie i laks, det er mulig at den også må fjernes på sykehuset.

LES OGSÅ: Listeria i laks på Rema 1000

I går ble det kjent at Rikshospitalet har skjerpet sine kostholdsrutiner, og nå følger St. Olav etter.

I rapporten som Rikshospitalet har kommet med i forbindelse med listeriasaken, anbefaler de å fjerne røykelaks ved sykehusene.

Nå har også Helseminister Sylvia Brustad og Lansbruksminister Terje Riis-Johansen kommet på banen og varsler nå nye rutiner for å sikre at maten på norske sykehus er trygg.

St. Olavs Hospital har aldri servert den osten som var kilden til smitten på Rikshospitalet.

LES OGSÅ: Listeriadødsfall kan gi strengere matrutiner

foto
Bløte oster ble i dag fjernet fra menyen på St. Olavs Hopital, og mer kan følge etter. Sykehuset skjerper nå fokuset på maten de serverer. Foto: RUNE PETTER NESS
foto
Bløte oster ble i dag fjernet fra menyen på St. Olavs Hopital, og mer kan følge etter. Sykehuset skjerper nå fokuset på maten de serverer. Foto: SCANPIX