Terje Sørvik tapte kampen i Snåsa lørdag om den sikre plassen på Stortinget.

Var det ikke litt bittert for Sørvik at et lokallag fra hans egen region knuste drømmen om Stortinget? Namsos hadde nemlig bundet alle sine elleve delegater til å stemme for Grande fra Levanger. Mens Grande fikk støtte fra 71 delegater, fikk Sørvik 51. Det betyr at Sørvik hadde vunnet dersom Namsos hadde støttet han.

- Det er ikke bittert, det er slik demokratiet fungerer. Nå har Nord-Trøndelag satt sammen det laget man mener er best, sier Sørvik, som likevel innrømmer at han var litt skuffet.

Etter nederlaget om 2.-plassen trakk Sørvik seg fra hele stortingslista for å slippe til en ny kandidat: Nå er det Vikna-ordfører Amund Hellesø som skal bygges opp som potensiell stortingspolitiker fra Namdalen opp mot valget om fem år. I tillegg har regionen naturligvis en annen kandidat høyt på lista: Jorid Nordmelan som sikret seg 3.-plassen.

Les også: Bjarne Håkon Hanssen skal ha forsøkt å presse Nordmelan

For god for Oslo?

Sørvik er i dag fylkesråd, en jobb han mister når Trøndelag blir ett.

- Det blir jo behov for fylkespolitikere etter det også, men jeg er åpen for å gå tilbake til næringslivet, hvor jeg har vært i 25 år. Det er fenomenalt mye spennende som skjer, særlig opp mot blå sektor. Men først og fremst tenker jeg at det blir spennende å være politiker fremover: Å bygge nye Trøndelag, sier Sørvik.

Sørviks sentrale trøndelagsrolle ble trukket frem av mange fra talerstolen i Snåsa som et argument mot å sende han til Stortinget. Signe Seem fra Frosta sa rett ut:

- Jeg har ikke lyst til å miste Terje i fylket. Jeg er redd for primærnæringa. Hvem skal ta hans plass, hvis han forsvinner på tinget? sa Seem.

- Det tar jeg bare som gode tilbakemeldinger, sier Sørvik selv.

- Men du ville jo helst på Stortinget?

- Jo da, sier Sørvik, som ikke vil utelukke at han kan være aktuell for Stortinget igjen i 2021, selv om han og partiet altså vil fremme Hellesø nå.

Nummer 1: Ingvild Kjerkol
Nummer 2: Arild Grande
Nummer 3: Jorid Nordmelan.

Namsos står på sitt

På medlemsmøte i Namsos Ap fikk Grande bare et lite flertall fremfor Sørvik, ifølge Namdalsavisa. De bandt likevel alle sine delegater til å gå for Grande. Anders Bjøru, lokallagsleder i Namsos, forklarer hvorfor:

- Vi har full tillit til Kjerkol og Grande, som sitter per i dag. Og så var det viktig for oss å sikre vår egen Jorid Nordmelan på tredjeplass, sier Bjøru.

- Mange mener det er rart at dere «nøyer dere» med en varaplass til Namdalen, når dere kunne sikret fast plass?

- Jeg skjønner hva de sier, og det er lov å være uenige. Men så tror vi også på et godt valgt så vi får inn alle tre, sier Bjøru.

- «Drittpakka» avgjorde ikke

Adresseavisen kunne fredag fortelle at Jorid Nordmelan skal ha følt seg truet av Ap-veteran Bjarne Håkon Hanssen til å trekke seg fra lista, for å bane vei for Sørvik. Dette ble også tema under debatten før voteringen lørdag. AUFs Severin Lyngstad var tydelig:

- Vi opplever en rå maktkamp. Våre etiske spillerregler har kraftig blitt trampet over. Personkampen strekker seg langt utover det vi kan akseptere. Det er betimelig å spørre seg: Når ble jakt på personlige verv viktigere enn det sosialdemokratiske prosjektet? sa Lyngstad.

Stjørdalspolitiker Joar Håve kalte saken om press mot Nordmelan for en «drittpakke fra Grande-leiren».

- Fungerte den angivelige «drittpakka», siden Sørvik tapte?

- Jeg tror ikke det var den som avgjorde. Namsos hadde jo bundet sine delegater på forhånd. Her hadde de en gyllen sjanse til å sikre seg en namdaling på sikker plass, men så landet de på Grande, sier Joar Håve.

Reagerer sterkt: Joar Håve, som er medlem av nominasjonskomiteen til Ap Nord-Trøndelag, var blant mindretallet som ønsket seg Sørvik. Foto: jens søraa

Sørvik selv tror ikke Bjarne Håkon Hanssen har gjort han en bjørnetjeneste ved å involvere seg i nominasjonsstriden:

- Nei, han har uttalt seg på bakgrunn av sin erfaring som stortingsrepresentant. Det må han få stå fritt til, sier Sørvik.

Han kommenterer ikke den saken som omhandler Nordmelan, men generelt om Hanssens støtte til Sørvik.

Les også: Vil fjerne Arild Grande fra Stortinget