Værnes garnison skal på nyåret syde av amerikanske soldater, og da nyheten kom mandagskveld var ordfører Ivar Vigdenes (Sp) på et møte på rådhuset i Stjørdal. Ordføreren tok seg en pause, og gikk ut av møterommet for å se på nyhetssendingene.

- Dette er en gledenes dag, sier Vigdenes og er fornøyd med at et ja til USA ble gitt med politisk flertall i regjeringen.

- Når regjeringen ser seg tjent med å si ja til USA, så føler jeg meg like trygg på at stjørdalingene skal ta imot de amerikanske soldatene med åpne armer. Slik jeg ser det så har regjeringen tatt en grundig og klok avgjørelse, sier Vigdenes.

Skal leve og bo

Ordføreren følte seg rimelig trygg på at dette ble utfallet, men likevel kunne han puste lettet ut da nyheten kom.

- Vi har mistet så mye i det siste, sier Vigdenes og anslår at Stjørdal den siste tiden har mistet rundt 350 arbeidsplasser med oppsigelser i oljebransjen og nedleggelsen av Glen Dimplex.

- 335 amerikanske soldaler vil bidra til solid økt verdiskapning. Husk at de skal ikke bare være soldater, de skal også bo og leve her i Stjørdal. De vil behøve både mat og klær, og de skal ut i helgene. I tillegg må det ansattes flere på Værnes også, sier Vigdenes og blir med utenfor Værnes garnison. Han peker på den for tiden tomme vaktboden og viser til at snart må det sitte noen der – døgnet rundt.

Stort sett menn

Vigdenes er likevel klar over at noen er skeptiske.

- Vi har hatt operativ base her i lang tid og vi har hatt forhåndslagring av militært utstyr lenge, dermed er vi allerede et mål. Vi bli ikke mer truet av å få amerikanske soldater hit enn vi allerede er. Jeg vil heller si at vi som nasjon blir tryggere, sier Vigdenes.

- Jeg har selvsagt hørt ulike synspunkt når jeg snakker med folk. De fleste ser det positive i dette, men det naturlig at noen stiller spørsmål også. Det er ganske mange soldater, og de fleste er menn, sier Vigdenes og legger spøkende til:

- Det blir rift om kvinnfolkene nå, men der er vi mannfolk fra Stjørdal fulle av selvtillit. Vi må bare skjerpe oss litt ekstra.