NTNU har flere forskere som kan være i ferd med å finne løsninger på et av verdens store helseproblemer, antibiotikaresistens. Men forskerne har problem med at det mangler penger til å utvikle nye alternative medisiner så langt at legemiddelindustrien kan få de nye antibiotikatypene ut på markedet. Dødens dal, sier professor Marit Otterlei ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin, NTNU.

- Mellom testene på universitetslaben og de første testene på mennesker er det dødens dal. Da mangler vi finansiering, sa Otterlei til Adresseavisen i går.

Mer penger til forskning og forebygging

Dette vil stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag gjøre noe med. Hun representerer Arbeiderpartiet i Helse og omsorgskomiteen.

- Arbeiderpartiet kommer med tre konkrete forslag i vårt alternative forslag til statsbudsjett for 2017, sier hun.

- Vi vil målrette penger både til forskning og forebygging av resistens. I tillegg ber vi regjeringen om å få på plass et nytt innkjøpssystem som stimulerer legemiddelindustrien til å utvikle ny antibiotika.

Norge må ta en ledende rolle

Kjerkol understreker at partiet ennå ikke har levert sitt forslag til statsbudsjett og vil ikke nå konkretisere hvor mye penger det er snakk om til neste års budsjett. Partiet har en rekke med tiltak og slår fast at overforbruket av medisinen både hos mennesker og dyr kan ødelegge kan føre til at den slutter å virke. Norge bør ta en ledende rolle i det livsviktige arbeidet mot antibiotikaresistente bakterier, mener Arbeiderpartiet.

- Det er en verdensutfordring at bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika, sier Kjerkol som syns det var flott å lese i Adresseavisen om forskningen ved NTNU.

- Resistensen vil koste verden mer penger dersom vi ikke løser problemet.

Erna Solbergs krav

Kjerkol har i fire uker vært FN-delegat i New York og i den forbindelse var hun til stede da statsminister Erna Solberg talte til FN-forsamlingen om antibiotikaresistens. Hennes fire krav er ifølge Aftenposten:

  • Innføre et globalt rammeverk mot antibiotikaresistens basert på prinsippene om økt tilgang til de som i dag ikke har tilgang, ansvarlig bruk og innovasjon.

  • Innføre et internasjonalt forbud mot bruken av antibiotika som vekstfremmer.

  • Arbeide for et forbud mot veterinærers mulighet for fortjeneste på antibiotika.

  • Få etablert et globalt overvåkingssystem mot antibiotikaresistens.

Håper på nasjonal oppfølging

Ingvild Kjerkol slår fast at Erna Solberg er svært offensiv internasjonalt og håper hun vil følge opp nasjonalt.

- Vi har et fremragende forskningsmiljø, men gode innovasjoner krever mye kapital for å få produkt ut på markedet. Det gjelder også medisiner, sier Kjerkol som slår fast at legemiddelindustrien må med.

- Er det mulig for lille Norge å påvirke en global industri som legemiddelindustrien?

- Ja, det er det absolutt. Derfor er det så viktig at Norge tar en rolle internasjonalt. Dette er internasjonale problemstillinger. Vi mener våre tre forslag kan gjøre noe med dette.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) Foto: Stortinget