- Jeg er på jakt etter gamle gjenstander til vårt nye hus på Møllenberg, sier Anders Grøntvedt (36).

- Så dette hornet passet veldig bra. 50 kroner for en sånn gjenstand er et røverkjøp.

På oppfordring fra tidligere ordfører, og arrangementets auksjonarius, Marvin Wiseth, blåste Grøntvedt lyd i det gamle hornet fra scenen som var satt opp på Torget. Den ferske instrumenteieren sier det nykjøpte hornet både skal være pynte- og bruksgjenstand.

- Det blir nok brukt som pynt først og fremst, men både kjæresten min og meg spiller musikk, så du skal ikke se bort ifra at det kommer mer lyd fra hornet fremover.

Vant: Som eneste budgiver vant Anders Grøntvedt budrunden, og ble eier av et gammelt horn til kun 50 kroner. Kjæreste og musikklærer, Åse Tandberg, var fornøyd med parets nye eiendel. Foto: Christine Schefte

Redd for auksjonsbasillen

Auksjonen som fant sted på Trondheim Torg lørdag ettermiddag var en del av årets gjenbruksdag, som arrangeres av Trondheim Renholdsverk. I alt ble 34 ulike gjenstander auksjonert bort, og inntektene på nesten 10 000 kroner gikk til Barnekreftforeningen i Trøndelag.

Pål Jacob Nessjøen (36) var også blant dem som la igjen penger etter auksjonen. Etter å ha vært i budrunde mot flere interessenter, ble han for 700 kroner den nye eieren av en innbundet samling av Shakespeares verker.

- Det var moro å by mot andre, men jeg håper jeg ikke er blitt bitt av en auksjonsbasill. Da kan det bli dyrt i tiden fremover, sier Nessjøen.

Bidro: Pål Jacob Nessjøen (37) står med Shakespeares samlede verker i hendene etter å ha vunnet sin budrunde. Han sier pengenes formål gjorde det enklere å by på boka. Kona Shenja (35) og sønnene David (4) (f.v.), Erik (2) og Benjamin (7) synes det var gøy å se ektemann og pappa i budrunde. Foto: Christine Schefte

Nessjøen sier det er godt å vite at pengene han måtte punge ut for boka med gullkantene går til en god sak.

- Jeg har litt interesse for Shakespeare, men jeg må innrømme at auksjonens formål gjorde det mye lettere å delta i budrunden, sier Nessjøen.

Trangt: Mesteparten av auksjonen foregikk inne i auksjonsteltet på Torget. Nesten 10 000 kroner tjente Trondheim renholdsverk på auksjon, og pengene gikk til Barnekreftforeningen i Trøndelag. Foto: Christine Schefte

Første gang med auksjon

Tone Pettersen Olden, kommunikasjonssjef i Trondheim Renholdsverk, sier hensikten med å arrangere auksjonen var å skape mer liv og røre på gjenbruksdagen samtidig som man støttet en god sak.

- Vi får inn mye varer til gratisbutikken som vi mener har verdi. Derfor kom vi på ideen om at vi kunne tjene inn ekstra penger til dem som har det vanskelig, sier Olden.

Interesse: Kommunikasjonssjef i Trondheim Renholdsverk, Tone Pettersen Olden, er av den oppfatning at stadig flere har fått øynene opp for bruksgjenstander. Foto: Christine Schefte

Brit Gorset, leder i Barnekreftforeningen i Trøndelag, er takknemlig for at hennes organisasjon ble valgt ut til å være mottaker av inntektene fra auksjonen.

- Dette betyr mye for oss, og derfor mye for barna som vi hjelper. Økonomiske bidrag innebærer at vi kan fortsette vårt arbeid med å gi kreftrammede unger et avbrekk fra sykehusveggene, og heller gi dem noe annet å tenke på i en ellers tøff hverdag.

Gammelt: Muligheten for å sikre seg gamle bruksgjenstander og eldre rariteter var absolutt tilstede på lørdagens gjenbruksdag på Torget. Foto: Christine Schefte

Inntrykk av økt oppmerksomhet

Foruten årets inntjening til Barnekreftforeningen, forteller Olden at gjenbruksdagen har som hensikt å bevisstgjøre folk på verdien av gjenbruk.

- Det er mange gode grunner for å drive gjenbruk. I dag ser vi at folk som skaffer seg brukte gjenstander gjør det av økonomiske eller miljøbesparende årsaker. Man kan spare masse penger på flotte gjenstander selv om de er brukt tidligere. Også bidrar det til å minke det store søppelberget.

Livlig: Mye folk samlet seg foran scenen som var satt opp i forbindelse med gjenbruksdagen. Charlotte Audestad var blant dem som opptrådde for de fremmøtte. Foto: Christine Schefte

Olden sier hun har et inntrykk av at stadig flere oppsøker bruktbutikker, og tror hun vet enda en grunn til hvorfor flere lar seg lokke.

- Foruten miljø og penger, så tror jeg folk ser at de kan finne gjenstander som er helt unike, som man ikke finner i andre type butikker lenger.

Pause i to år

Årets gjenbruksdag var den åttende i rekken. Olden sier arrangementet nå vil ta en pause på to år grunnet det omfattende arbeidet som skal skje på Torget frem til sommeren 2020.

- Vi skal bruke tiden godt til å videreutvikle konseptet. Vi ser at potensialet til å gjøre enda mer utav arrangementet er der, så vi gleder oss til å kunne planlegge videre gjenbruksdager.