Ap har gjort sitt nest dårligste valg etter krigen, og Adresseavisen har snakket med en rekke Ap-kilder om katastrofevalget dagen derpå. Partiet landet til slutt på 27,4 prosent oppslutning.

- Unnskyld, Norge, vi sviktet, sier en partikilde som synes det er tungt at Ap ikke klarte å gjøre jobben - vinne over den blåeste regjeringen i Norge.

Noen få mener at en lederdiskusjon vil komme.

- Jonas Gahr Støre vil neppe være partileder i Ap ved neste stortingsvalg, sier en sentral kilde. Noen få er enig i dette, men de fleste er mest opptatt av å si at de ikke trenger noen lederdiskusjon nå. Som Rita Ottervik:

- Selvfølgelig skal også ledelsen evalueres. Men det betyr ikke at jeg mener vi er moden for endringer nødvendigvis. Jeg mener vi har den rette lederen, og jeg tror ikke vi har tid eller godt av noen personstrid nå.

- Er Jonas Gahr Støre Aps statsministerkandidat om fire år?

- Ja, det tror jeg.

Her er de tre hovedgrunnene til at det gikk så dårlig for Ap som det gjorde, ifølge Adresseavisens kilder:

Skattebommerten: Ap ville øke skattene med 15 milliarder. Men hva man skulle bruke pengene på, ble ikke konkretisert.

Ordfører Rita Ottervik mener dette er den største tabben:

- Jeg er ikke redd for å være ærlig og fortelle folk at man kan komme til å øke skattene. Her i Trondheim har vi vært kjempetydelige på at eiendomsskatten er kommet for å bli. Men samtidig har vi sagt: Den går til flere lærere, flere sykepleiere, skoler og eldrehjem. Vi fortalte ikke hva pengene skulle brukes på før helt på tampen av valgkampen. Det var en tabbe, en stor tabbe. Jeg er veldig for å være ansvarlig og holde det man lover. Men nå ble det litt for mye Finansdepartement over hele valgkampanjen. Det er litt sent å komme med en brosjyre med ti punkter for hva man skal gjennomføre de 100 første dagene siste uka før valget.

Se alle bildene fra valgvakene

- Hvorfor kom det så sent?

- Jeg sitter ikke i de innerste kroker på Youngstorget, så det vet jeg ikke, svarer Ottervik.

Ifølge Adresseavisens kilder skal nestleder Trond Giske ha vært kritisk til skatteøkningen - og i hvert fall å tallfeste den. Han skal ha ment at det ville bli for vanskelig å kommunisere.

Venstre-frieriet pågikk for lenge. Noen er også kritiske til den kontante avvisningen av samarbeid med MDG og Rødt.

- Vi terget på oss hele fagbevegelsen da. I denne valgkampen var vi for lite opptatt av grunnfjellet og for mye opptatt av flytvelgerne, sier en Ap-kilde.

Jonas-økonomi tok fokus: Noen av Ap-kildene Adresseavisen har snakket med mener sakene om Gahr Støres private formue ble klønete håndtert, og skulle ha vært ryddet av veien i god tid før valgkampen.

Lederstrid likevel?

Enkelte av kildene Adresseavisen har snakket med, mener at det vil bli en lederdebatt i partiet i kjølvannet av valghavariet. Opprøret vil komme fra LO, er spekulasjonen fra disse.

- Trolig vil opprøret komme fra LO. De er ekstremt skuffet over dette valget, sier en av dem.

LO-mann og bystyremedlem i Trondheim, Roar Aas, mener statsministerkandidaten må bli ett av flere tema som må evalueres.

- Vi kan ikke legge all skyld på Jonas, men vi må ta en ryddig og ordentlig diskusjon om dette, som alle andre tema, sier Roar Aas, LO-koordinator ved Forsvarsbygg Kampflybase og bystyremedlem i Trondheim.

Han tror LO også kommer til å evaluere egen rolle i valgkampen.

Flertallet ser likevel ikke for seg en opprivende lederstrid nå. Mange viser til at ingen ønsker å utfordre Jonas Gahr Støre, og viser blant annet til at han har utbredt støtte i sentralstyret. Det minnes også om at Gahr Støre kan bli statsminister i løpet av fireårsperioden dersom det borgerlige samarbeidet bryter sammen.

- Tøft å være ny leder

Fylkesleder i Nord-Trøndelag, fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik, sier Ap må gå i seg selv og mener det er naturlig at en havarikommisjon må komme på plass.

- Vi har åpenbart hatt problemer med å få ut budskapet. I Nord-Trøndelag har vi særlig merket distriktsopprøret: Der Sp øker, går vi ned.

- Jonas og partiledelsen vil være en del av evalueringen vi gjør. Men spørsmål som har med ledelse er ikke noe vi skal diskutere nå. Jeg har tillit til Jonas som partileder. Jeg opplever at vi er et samlet parti bak Hadia, Trond og Jonas, som er et godt lag for å ta Ap videre, sier Mevassvik.

Andrekandidat i Sør-Trøndelag, Eva Kristin Hansen, ser heller ikke for seg en lederkamp nå.

- Nå må vi ha en åpen og ærlig runde på hva som gikk galt. Og det er ikke et gjørmebad, slik VG skriver, partiet nå trenger. Det er ikke der vi finner svarene. Jeg har ikke tro på at bare man bytter ut lederen, så kommer budskapet frem. Vi må ta en runde i organisasjonen og håpe at det ikke fører til de store konfliktene, sier Hansen og viser til at lederstriden mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland var ødeleggende for partiet.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag, Karianne Tung, avviser også en kommende lederdebatt.

- Det siste vi trenger nå er en diskusjon om hvem som skal lede partiet. Nå må vi ta valgresultatet og velgerne på alvor for å finne ut hvorfor vi fikk dette resultatet.Det er alltid tøft å være ny partileder i valgkamp, bare se på Erna Solberg og Audun Lysbakken da de var det. Men dette valgresultatet skyldes ikke ene og alene én person, sier Tung.

Nederlaget Fylkesleder Karianne Tung og fylkesordfører Tore O. Sandvik ser Jonas Gahr Støre tale etter nederlaget seint mandag kveld. Foto: Richard Sagen