Steinkjer

Helt uforberedt havnet dermed de to mannlige ambulansearbeiderne og den kvinnelige legen midt oppe i det brutale øksedrapet på Laimutis Aleksinas (23) i Lånke i fjor sommer.

- Det var en veldig uavklart situasjon. Vi hadde ikke kontroll i det hele tatt. Vi visste ingenting om hva som befant seg rundt oss, sier den ene ambulansearbeideren.

Varslet «drap»

Han, kollegaen og legen som var på vakt den aktuelle natten i fjor er nå innkalt som vitner i drapssaken mot to menn (29) og (33) i Inntrøndelag tingrett, for å fortelle om de dramatiske opplevelsene.

Retten har allerede hørt den 18 minutter lange nødsamtalen der 33-åringen ringte for å varsle om hendelsen. Der gjentar mannen flere ganger at 23-åringen er død. Mannen som ringer snakker gebrokkent engelsk, men bruker det norske ordet «drap» under samtalen.

Det oppfatter tilsynelatende ikke den kvinnelige operatøren som mottar samtalen ved AMK-sentralen i Namsos. Derfor fikk heller ikke ambulansepersonellet og legen beskjed om hva som venter dem.

Møtt av blodig mann

Allerede da de ble møtt av den nå drapssiktede 29-åringen, som løp foran ambulansen for å vise vei inn til bålplassen, ante de to ambulansearbeiderne og legen uråd. Mannen hadde det som så ut som blodsøl på ryggen.

- Det meldte vi umiddelbart inn på sambandet, forteller den ene ambulansearbeideren.

Da ambulansen stoppet hoppet helsepersonellet ut og begynte å ta med seg medisinsk utstyr. Mens legen fulgte etter 29-åringen mot bålplassen, dukket 33-åringen opp bak ambulansen og nevnte det engelske ordet «knife», kniv. Dette ble også innrapportert. Nødsentralen bekreftet at politi var på vei.

Sto på øksa

Da var den kvinnelige legen allerede kommet et godt stykke mot bålplassen der den drepte 23-åringen lå. Hun ventet på de to ambulansearbeiderne før hun gikk frem til plassen.

- Jeg passet på at de kom bak meg. Vi visste ikke hva slags situasjon Vi hadde fått melding om hjertestans. Det neste var at vi så blod på skjorten til mannen da vi kom dit. Jeg tenkte på sikkerheten vår, men vi ville jo berge liv, sier legen.

Hun skjønte raskt at det var lite helsepersonell kunne bidra med. 23-åringen var død og skadene han var påført i nakken og bakholdet skyldtes ikke noen ulykke. Derfor forsøkte de ikke å røre så mye på stedet, for ikke å ødelegge for senere etterforskning.

- Det lå ei øks på bakken. Den tok kollegaen min og stilte seg på for å ha kontroll på, sier den ene ambulansearbeideren.

Fikk se drapsstedet. Inntrøndelag tingrett dro torsdag på befaring til Lånke for å se stedet der det brutale drapet på Laimutis Aleksinas skjedde. Fra v. sorenskriver Ivar K. Iversen, 33-åringens forsvarer, Christian Wiig, og 29-åringens forsvarer, Tore Angen.

La seg på liket

En av de to ambulansearbeiderne beskriver oppførselen til den nå drapstiltalte 29-åringen som «mer og mer hysterisk». Mannen la seg på liket, strøk på ham, mens han hele tiden snakket litauisk. Imens sto den drapssiktede 33-åringen i bakgrunnen og ristet av og til på hodet.

- Jeg tenktet at her var det om å gjøre å stå stille til politiet kom og ikke provosere frem reaksjoner. Vi tenkte jo at det kunne være rus i bildet. Jeg var ganske utrygg, sier legen

Femten minutter etter at ambulansen kom til stedet ankom første politipatrulje. De to litauiske mennene ble pågrepet.

- Uklar og dårlig lydkvalitet

Avdelingsleder på AMK Nord-Trøndelag, Bodil Margrethe Holm, forteller at de i etterkant av hendelsen har gjennomgått lydloggen for å avdekke hvorvidt innringer har gitt informasjon som ikke ble forstått.

- Lydloggen bekrefter en meget uklar og dårlig lydkvalitet på telefonhenvendelsen, sier hun, og legger til at språklige utfordringer gjorde kommunikasjonen ytterligere uklar.

Dermed oppfattet opeatørene at det var hjertestans.

- I en akutt hendelse vil det ikke alltid være mulig å avdekke den informasjonen man i ettertid vil få tilgang til. Det kan derfor skje at ambulanseressurser uønsket blir sendt inn i situasjoner dr politi burde være først på stedet, sier Holm.