Mot Frps ene stemme vedtok formannskapet i Trondheim tirsdag at det blir ny behandling av skoletomta.

«Formannskapet mener det er uheldig at det er skapt tvil om grunnlaget for og prosessen rundt valg av tomt for Jakobsli skole», heter det i vedtaket som ble formulert av Høyres Ingrid Skjøtskift – og som alle unntatt Elin Marie Andreassen (Frp) støttet. Partiene støttet imidlertid forslaget av høyst ulike grunner.

«Formannskapet ber rådmannen, i løpet av august, gjøre en sammenligning at tomtealternativ innenfor Overvik og NTNU-tomta, der tomtenes kvaliteter, økonomi og fremdrift blir vurdert. Hensikten er å sikre at relevante argumenter som taler for de ulike alternativene blir belyst, og å etterprøve at relevante argumenter for tomtevalget har kommet frem», heter det.

Allerede for to uker lanserte hun dette for Adresseavisens lesere:

I formannskapet tirsdag understreket Skjøtskift at ikke minst reaksjoner på tomtevalget i bydelen, har gjort at valget trenger en kvalitetssikring for å skape legitimitet om valget.

- Vi må fjerne grunnlaget for spekulasjon, sa hun.

Ny vending fra Ap

Det mest overraskende var at Ap, som har vært svært tydelig på at de ønsker NTNU-tomta, nå går inn for en ny vurdering.

- Vi vil ha mest mulig åpenhet om dette og hvis dette kan bringe mer klarhet til saken, er ingenting bedre enn det, kommenterer ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen.

- Betyr det at Ap også mener det har vært uklarheter her?

- Nei, i utgangspunktet oppleves saken som godt opplyst. Høyre har heller ikke pekt på noen enkeltpunkter de reagerer på. Men deler av behandlingen i februar var unntatt offentlighet på grunn av tomtepris-vurderinger. Det har kanskje vært en grunn til at det er satt spørsmålstegn ved saken og da tar vi en ny runde, sier ordføreren.

Knappest mulig flertall

Det var i februar i år at Formannskapet i et lukket møte, med knappest mulig flertall, vedtok å legge skolen som skal bygges i forbindelse med utbyggingen på Overvik, på den såkalte NTNU-tomta. NTNU-tomta er fortsatt regulert som matjord, av særs god kvalitet sådan, og departementet må godkjenne en omdisponering for at kommunen skal kunne bygge der. Det andre alternativet, som utbygger Overvik-utvikling har gitt klart uttrykk for at de ikke ønsker, er en tomt sentralt inne på selve utbyggingsfeltet. Adresseavisen har tidligere skrevet at det er svært lukrativt for utbygger/utvikler å få skolen lagt utenfor deres område. Rådmannen pekte i sitt opprinnelige forslag på tomta sentralt inne på Overvik som det beste forslaget, men politikerne ville det altså annerledes. Men nå kan det likevel snu, etter at rådmannen igjen fikk beskjed om å komme tilbake.

Derfor var de enige

Flertallet for ny behandling var stort, men partiene stemte for Skjøtskifts forslag av høyst ulike grunner. Aps støtte kom for å vise at de ønsker å være åpne og at de ikke har latt det gå prestisje i saken. Samtidig er det helt tydelig at de mener det samme som før. Høyre mener at behandlingen av tomtevalget i februar, ikke vurderte kvalitetene ved de ulike tomtene, bare framdrift og økonomi, noe de mener ikke er tilstrekkelig. Selv om de ikke sa noe om det den gangen. Høyre, og også Ap, ønsker ikke at det skal kunne sette spørsmålstegn ved beslutningen i ettertid.

Det store mindretallet, bestående av SV, De Grønne, KrF, Venstre og Sp, stemte for Skjøtskifts forslag fordi de håper at det i beste fall kan føre til at flertallet vippes i andre retningen, og at skolen likevel blir liggende sentralt inne på Overvik.

- Vi får ta Høyre på alvor og tro de mener det når de sier de kan endre syn på lokalisering om nye nytt kommer opp, kommenterer SVs Ottar Michelsen etter formannskapsmøtet.

Tror det kommer utsettelse

Michelsen trodde også at hele Overvik-utbyggingen kan bli utsatt, basert på innsigelsene fra Statens vegvesen om trafikkforhold, og kollektivtrafikken spesielt. Han minnet om at sittende minister Jan Tore Sanner anbefalte at Overvik ikke skulle bygges først, nettopp av hensyn til infrastrukturen rundt.

KrFs Geirmund Lykke tror at Høyre kan ha fått signaler fra sine egne i Kommunaldepartementet om at departementet ikke vil godta en bruksendring for landbrukstomta på NTNU, og at det kan ligge bak det nye forslaget.

Overfor Adresseavisen utelukker ikke Høyres Ingrid Skjøtskift at partiet kan komme til å snu når rådmannen i løpet av august legger fram den nye saken.

- Nå får vi se om det dukker opp noe der. Så får vi vurdere grundig opplysningene som kommer frem.

Vil ikke kommentere

- Arkitektfirmaet Selberg skriver at det er en risikofaktor for framdriften på skolebyggingen at utbyggeren Overvik utvikling ikke ønsker en skoletomt på sitt område. Er du ikke redd de kan sette seg på bakbeina om vedtaket skulle bli endret?

- Hva utbygger mener er ikke tema her. Vi har en felles interesse i at saken blir belyst ordentlig og at valget baseres på klare kriterier for kvalitet, fremdrift og økonomi, svarer Skjøtskift.

Prosjektleder i Overvik utvikling, Sissel Arctander, var til stede som publikum i Formannskapet tirsdag. Hun ønsker ikke å kommentere saken på dette stadiet i prosessen.

- Er dere fortsatt helt avvisende til å ha skole inne på Overvik-eiendommen?

- Vi har levert i tråd med de politiske bestillingene i denne saken, og det vil vi fortsette med, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Ordfører Rita Ottervik ønsker mest mulig åpenhet om saken.
Ny runde: Høyres Ingrid Skjøtskift ønsker en ny runde i formannskapet om lokaliseringen av Jakobsli skole. Foto: Håvard Haugseth Jensen