Politidirektør Odd Reidar Humlegård gikk offentlig ut og inviterte Marit Fostervold til et møte om ansettelsessaken. Svaret han har fått vil han holde hemmelig.

Humlegård fortalte om invitasjonen samtidig som han avviste kravet om intern gransking av ansettelsessaken.

- Jeg sier at vi skal gå gjennom dette selv. Vi har behov for å ta en prat med Fostervold. Jeg ønsker å høre hva hun har å si. Så skal vi ha en god gjennomgang av prosessen, sa politidirektøren i et intervju med Adresseavisen 16. februar i år.

Marit Fostervold svarte på invitasjonen 7. mars, men vil ikke kommentere innholdet.

- Jeg har vært i møte med Politidirektoratet den 14. mars i PODs lokaler. Dette var et konstruktivt og godt møte. Jeg har ingen ytterligere kommentarer til innhold i møtet, sier Fostervold.

Innsyn avslått

Adresseavisen har, under henvisning til offentlighetsloven, bedt Politidirektoratet om innsyn i Fostervolds svarbrev. Innsynsbegjæringen ble 9. mars avslått i en epost fra stabsdirektør Flemming Gade Kjerschow.

Grunnlaget for avslaget oppgis å være de paragrafer i offentlighetsloven og forvaltningsloven som gjelder taushetsplikt for «personlige forhold».

Adresseavisen har påklaget avslaget, og blant annet vist til at det som gjelder offentlig ansatte sjelden er taushetsbelagt. Det vises også til en forvaltningspraksis, der taushetsplikten er snevrere for offentlig ansatte enn for andre personer. Dette har sammenheng med at offentlige ansatte skal ivareta allmennhetens interesser. Opplysninger som eventuelt indikerer forsømmelse eller svikt i systemet i det offentlige, kan som hovedregel ikke unntas som taushetsbelagte opplysninger.

Nytt avslag

På dette grunnlag har Adresseavisen bedt Politidirektoratet om å gjøre en ny vurdering, både av om det foreligger taushetsplikt, og om den foreligger for alle de utelatte opplysningene.

14. mars svarte Politidirektoratet at de har opprettholdt avslaget, og at saken ville bli sendt til Justis- og beredskapsdepartementet for klagebehandling. Da vi ba om å få kopi av oversendelsen til klageinstans, skrev stabsdirektør Kjerschow: «I oversendelse har vi redegjort for opplysningene i e-posten det er bedt om innsyn i. Innholdet i oversendelsesbrevet er dermed også taushetsbelagt etter fvl. § 13 første ledd punkt 1».

Adresseavisen påklaget også dette avslaget, med henvisning til at unntaket det vises til i offentlighetsloven gjelder opplysninger, og ikke hele dokumentet. Vi ba derfor om at de eventuelle taushetsbelagte opplysningene ble tatt ut, og at vi ble gitt innsyn i resten av oversendelsesbrevet.

Sladdet versjon

17. mars fikk vi innsyn i en sladdet versjon av Politidirektoratets oversendelsesbrev. Der vises det til departementets veileder for offentlighetsloven, der det blant annet heter at unntaket «må dreie seg om opplysningar som det med god grunn er vanleg å ynskje å halde for seg sjølv» og at det må legges vekt på om opplysningene «kan skade eller utlevere ein person, om opplysningane er gitt i trumål, og om utlevering kan skade tilliten til forvaltninga, slik at det kan bli vanskeleg å hente inn naudsynte opplysningar i framtidige saker».

Klagesaken ligger nå hos Justis- og beredskapsdepartementet, og det er ikke opplyst når en avgjørelse kan være klar.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.