Dømt: Mannen hadde 37 marihuanaplanter i sin plantasje på stua. Nå er han dømt til samfunnstraff. Foto: Politiet

Mannen møtte nylig i Sør-Trøndelag tingrett. Der forklarte han seg om marihuanaplantasjen sin og erkjente straffskyld.

Av dommen går det frem at 37-åringen bodde i en kjellerhybel på Heimdal da politiet slo til i mars 2013. På hybelen fant politiet to drivhustelt i stuen med 37 marihuanaplanter. Han hadde selv kjøpt inn utstyret og kunnskapen om å produsere marihuana hadde han tilegnet seg på internett.

LES OGSÅ (PLUSS): - Rart naboene ikke kjente lukten av dette

Fant 724 gram marihuana

Da etterforskerne ransaket resten av leiligheten hans fant de også marihuana i fryseren, kjøleskapet og på stuebordet. Totalt ble det beslaglagt 724 gram med tørket plantemateriale. Alt dette ble beslaglagt og sendt til Kripos for undersøkelser.

THC eller tetrahydrocannabinol, er et psykoaktivt virkestoff som finnes i marihuana. I stengelen på planten er det mindre av dette virkestoffet. På grunn av dette har Sør-Trøndelag tingrett, basert på rettspraksis, redusert det største beslagets vekt med 30 prosent. 37-åringen dømmes derfor for å ha dyrket og oppbevart 548 gram marihuana, noe retten mener har et betydelig spredningspotensial.

LES OGSÅ (PLUSS): - Mer vanlig at man har prøvd hasj enn at man ikke har prøvd

Dømt til samfunnsstraff

I tillegg til produksjonen dømmes mannen også for å ha byttet reseptbelagte Subutex-tabletter mot Rivotril-tabletter. Overdragelsen skjedde ved Vår Frue kirke i Trondheim 10. november i fjor, og ble observert av sivilt politi.

Normalstraff for disse forholdene mener Sør-Trøndelag tingrett ville ha utgjort fengsel i 60 dager. Under tvil lander likevel retten på at samfunnsstraff vil være den mest hensiktsmessige reaksjonen i denne saken. 37-åringen har siden han var 16 år slitt med rusavhengighet. Dommerne mener imidlertid at mannen er inne i en «positiv utvikling» og at samfunnsstraff passer tiltaltes mål om å bli rusfri. Også den lange saksbehandlingstiden hos politiet er formildende i forhold til straffutmålingen.

Mannen dømmes til samfunnsstraff i 56 timer med en gjennomføringstid på 120 dager. Påstanden fra aktor var samfunnsstraff i 66 timer med en gjennomføringstid på seks måneder.