Kommunalsjefen med ansvar for skole holdt seg i kulissene under rådmannens redegjørelse på mandagens kommunestyremøte.

LES BAKGRUNN: Gutten isoleres på grupperom på grunn av trusler, vold og krenkelser

- Det er en pågående mobbesak om en elev som ikke har det bra, understreker Ester Sandtrø.

- I denne saken er det kommuneledelsen som får den sterke kritikken fra fylkesmannen og skal svare for den til politikerne. Jeg opplevde at redegjørelsen til rådmannen ble godt mottatt og den var nødvendig, sier kommunalsjefen.

LES KOMMENTAR: Å gjenreise tilliten til kommunens skoler, kan bli en lang og hard jobb

Hun la fram «Kvalitetsmelding for grunnskolen» for kommunestyret, og det var lagt opp til at kommentarer og innlegg til denne saken ble tatt under den saken.

LES KOMMENTAR: Å gjenreise tilliten til kommunens skoler, kan bli en lang og hard jobb

Bekrefter at saken er betent

Hun forteller at i de seks ukene som har gått siden vedtaket fra fylkesmannen kom, har de hatt en gjennomgang av vedtaket med skole og foreldre. Denne uken skal hun i et nytt møte med foreldrene og overbringe beklagelsen fra kommunen personlig.

Ester Sandtrø ønsker ikke å kommentere ytterligere på den andre saken ved skolen. Foreldrene på trinnet sendte en bekymring om skolemiljøet til fylkesmannen i januar i år, etter lang tid med problemer.

- Dette vil jeg kunne si mer om etter at foreldre, ansatte, ledelse og kommuneadministrasjonen har hatt et møte om utfordringene, sier hun.

Sandtrø bekrefter at saken er svært betent og at det er masse meninger og følelser omkring temaet på trinnet, skolen og i Malvik-samfunnet.

LES LEDER: Et politisk ansvar å løse mobbesaken i Malvik

Hva lærer barna av de voksnes oppførsel?

- Ikke engang de voksne klarer å si unnskyld, hvordan kan en forvente at ungene skal tolke det?

Lederen for ungdomsrådet i Malvik, Jørgen Enoksen (19) mener det ikke er greit at det tar så lang tid for kommunen å beklage en alvorlig mobbesak.

Snakk sammen: Hanne Kveinå, talsperson i Voksne for barn, tror det er nok av mennesker i Malvik med ideer til løsning på mobbeproblemer i kommunen. Sammen med Jørgen Enoksen (19), leder av ungdomsrådet i Malvik, ønsker de seg et folkemøte for å finne ut av det.

- Det er kommunens ansvar at ungene har det bra. Når de ikke klarer å ta det ansvaret, må de si unnskyld til barnet og familien. At det ikke har skjedd ennå, viser at de ikke fullt ut anerkjenner problemet. Dette ekstra skuffende og trist når vi vet så godt at dette har skjedd før, sier han.

Enoksen viser til den fellende dommen der kommunen i ettertid inngikk et forlik på 5,5 millioner kroner i erstatning til Line Sommer Hoel etter år med mobbing i skolen.

- Dette skjer jo gang på gang. Det er de samme voksne som skal håndtere problemene fremover, som tidligere har mislyktes i å styre prosessene. Det er begrenset hvor mange forsøk man får. Dette handler om hele familier om barn som drar med seg problemene livet ut, sier lederen av ungdomsrådet.

Koker i sosiale medier

Det har kokt i sosiale medier den siste uken. Mobbesaken i Malvik vekker et enormt engasjement og masse følelser. Og det er splittelse blant dem som debatterer. Det er ikke få karakteristikker som hagler over kommune og skoleledelse, men også over det som skjer i klasserommene.

- Vi må passe oss litt nå. Situasjonen kan lett bli opphausset og det gagner ingen, sier Hanne Kveinå som er talsperson for organisasjonen «Voksne for barn».

Hun er redd for det som skjer når problemer med mobbing får vokse.

- Historiene gjentar seg, og hadde ledelsen hatt kompetanse og eller vilje til å ta tak i dette tidligere, hadde vi kanskje unngått at slike saker måtte løses hos fylkesmannen og på rådmannsnivå. Det handler ikke om antall hoder inn, men den kompetansen man har. Skolen trenger relasjonskompetanse og rett kunnskap om hvordan man går inn i slike saker. Jeg blir usikker på om de er villige til å søke kompetanse utenfra tidligere enn de har gjort nå, sier Kveinå.

Hun håper de kan få i stand et folkemøte for å lufte meninger og finne løsninger.

- Engasjementet tyder jo på at det er utrolig mange mennesker i Malvik som har ideer til løsning og vilje til samarbeid, sier Hanne Kveinå.