- Jeg er fullstendig klar over at jeg bidrar til mer blest rundt Sylvi, og det er dumt. Men jeg klarer ikke å la være, sier førstekandidat Gunnes.

Målingene så langt gir ingen garanti for at Gunnes kommer inn på Stortinget i høst, men uansett utfall har han en bønn til statsministeren: Bytt ut innvandrings- og integreringsministeren.

Prøv Adresseavisens valgomat

Avskyr

- Venstre står langt unna Frp politisk, men enda lenger unna i språkbruken. Sylvi Listhaug snakker og opptrer på en måte som representerer holdninger vi i Venstre misliker, ja som vi avskyr, sier Gunnes, og peker særlig på hvordan Listhaug har uttalt seg i saker som omhandler barn som søker asyl.

Venstre-politiker Tove Eivindsen legger til:

- Hennes kvinnesyn er også fullstendig utdatert, sier Eivindsen, og viser til en episode hos NRKs tv-show Lindmo der Listhaug snakker om likestilling og feminisme.

- Men er ikke en stemme til Venstre også en stemme til Listhaug?

- Nei. En stemme til Venstre er en stemme til Venstre. Vi vil ha en blågrønn-regjering, og vil ha Erna Solberg som statsminister.

Dette mener RBK-Koteng om sitt Venstre

- Sport i å ta Sylvi

I politisk kvarter på NRK radio tirsdag sa Siv Jensen at det har gått sport i å ta Sylvi Listhaug. Gunnes mener den sporten bare må fortsette.

- Hun fortjener det. Innvandring er ikke en stor sak nå, med det laveste antall asylsøkere første halvår i år siden 90-tallet. Men likevel kjører hun på fordi hun vet det er en populær sak blant velgerne. Den strategien har jeg ikke sympati for, sier han.

- Klagesang

Listhaugs rådgiver Espen Teigen (Frp) svarer på vegne av statsråden:

- Dette er den samme klagesangen de har holdt på med i lang tid for å forsøke å kneble debatten om innvandring og integrering. Men det er vi ikke interessert i, skriver Teigen i en e-post.

Han mener de to Venstre-politikerne åpenbart ikke klarer å peke på hva som er galt:

- Sylvi snakker med klar og tydelig tale og engasjerer seg tungt i å sikre en streng asyl- og innvandringspolitikk. Jeg tror folk setter pris på hennes tydelige fremgangsmåte. Sist måling viste at 59 prosent mener hun gjør en god eller svært god jobb, skriver Teigen i e-posten.

foto
Espen Teigen (FrP)

Han reagerer sterkt på at Eivindsens kommentar om kvinnesyn.

- Det Sylvi faktisk sa på Lindmo, var at det viktigste for den enkelte kvinne som skulle både ha barn og karriere, er å finne seg en mann som man trives med og gjør at man kan ha både barn og karriere. Det er ikke gammeldags, men sunn fornuft, skriver Teigen.

Setter jernbane på topp

For at Gunnes skal inn på Stortinget, er første bud at Venstre må over sperregrensen på 4 prosent. I dag er de nettopp, og nå sier Gunnes at jernbane er saken som skal ta dem opp:

- Det er den viktigste saken for oss, og den er lokal. Jernbane betyr mye for byen og hele Trøndelag, og er en sak vi har kjempet for lenge, sier Gunnes.

Og ramser opp:

* Flytog til Værnes, som innebærer dobbeltspor og lang tunnel mellom Ranheim og Hommelvik.

* To timers frekvens på tog mellom Oppdal og Trondheim.

* Tog skal ikke være dyrere enn buss

Ap ikke imponert

Aps Karianne Tung, som sitter i transportkomiteen på Stortinget, er ikke imponert over jernbaneutspillet:

- Venstre har i fire år vært støtteparti for en Høyre og FrP regjering som ikke har gjennomført noe av det de lovte. Jeg synes derfor løftene fra Venstre om jernbane har null troverdighet, sier Tung.

Hun mener elektrifiseringen av Trønderbanen har stått på stedet hvil i fire år.

- Ap har vært helt tydelig: Vi vil ha elektrifisering av Trønderbanen som gir flere og oftere avganger. Det er det viktigste å få gjennomført aller først, sier hun.

foto
Karianne Tung (Ap) Foto: jens petter søraa