- Det innebærer at Opoku ikke lenger vil representere MDG når hun er tilbake fra permisjon, opplyser partiet i en pressemelding.

Opoku er ventet tilbake fra permisjon 9. september i år. Hun reagerer med sjokk og vantro når Adresseavisen når henne på telefon i Ghana. Les hennes tilsvar nederst i saken.

I august i fjor ble det kjent at Hilde Opoku søker permisjon som varaordfører. Hun jobber som Ghanas regjering sin spesialrådgiver for bærekraftig utvikling. Opoku var tidligere MDG's nasjonale talsperson - sammen med Rasmus Hansson.

Rita Ottervik: Opoku fortsetter som varaordfører

- Uakseptabel oppførsel

Siden den gang har Ola Lund Renolen fungert som partiets varaordfører i Trondheim.

-  MDGs bystyregruppe i Trondheim og Trondheim MDG har ikke lenger tillit til Hilde Opoku. Derfor har samarbeidet mellom bystyregruppa og Opoku nå opphørt, sier gruppeleder for MDG, Ola Lund Renolen i pressemeldingen.

«Bruddet med bystyregruppa innebærer at hun ikke lenger kan representere eller uttale seg på vegne av MDG i sin rolle som varaordfører når hun kommer tilbake etter endt permisjon 9. september 2018», skriver MDG.

Les også: Derfor drar Opoku til Afrika

Bakgrunnen er trakasserende oppførsel mot et annet medlem av bystyregruppa og langvarige kommunikasjonsproblemer, ifølge pressemeldingen som MDG's fungerende kommunikasjonssjef, Ida De Rosa, har sendt ut.

-  I oktober kom det et varsel om at Opoku hadde oppført seg trakasserende mot et medlem i bystyregruppa. Vi har behandlet varslingssaken og etter grundig behandling kommet frem til at Opokus oppførsel har vært uakseptabel. Derfor har vi meddelt henne at vi ikke lenger har tillit til henne og at samarbeidet er brutt, sier Renolen.

foto
Fungerende varaordfører, Ola Lund Renolen, er nå valgt som MDG's nye, faste gruppeleder. - I oktober kom det et varsel om at Opoku hadde oppført seg trakasserende mot et medlem i bystyregruppa. Vi har behandlet varslingssaken og etter grundig behandling kommet frem til at Opokus oppførsel har vært uakseptabel. Foto: Terje Svaan

Les også: Otterviks tøffe oppgjør med egen varaordfører

- Ønsket ikke dialog

Ifølge pressemeldingen fra MDG, skal Opoku ha blitt meddelt dette i desember 2017. Bystyregruppa valgte 9. april 2018 Ola Lund Renolen som ny, fast gruppeleder.

-   Vi har stor respekt for den politiske jobben Opoku har gjort for MDG i Trondheim og nasjonalt. Det er beklagelig at saken har endt på denne måten, men vi har helt siden desember forsøkt å få til møter og samtaler med Opoku ut fra et ønske om å løse denne saken uten å involvere offentligheten og omverdenen. Opoku har ikke ønsket en slik dialog. Da ser vi dessverre ingen muligheter til å gjenopprette tilliten mellom Opoku og bystyregruppa, uttaler Renolen i pressemeldingen.

Krevde større åpenhet

Hilde Opoku uttrykker sjokk og vantro når Adresseavisen når henne på telefon i Ghana.

- Herregud. Er det sant? Denne pressemeldingen har jeg ikke visst noe om. Jeg har bedt om at de venter til jeg er tilbake slik at vi kunne få ryddet opp i de vanskelige forholdene. De kan da ikke gjøre dette når jeg er i permisjon, sier Hilde Opoku.

- Men de sier at du har fått beskjed om den manglende tilliten allerede i desember, og at du ikke har ønsket dialog med dem?

- Det er sant at jeg fikk et fullstendig overraskende brev i desember der de sa at de ikke hadde tillit. Da hadde jeg ikke fått noen forvarsel. Jeg har vært syk og har ikke kunnet håndtere dette nå. Mitt ønske var at vi kunne ta dette når jeg er tilbake. Jeg har vært åpen hele veien om de vanskelige forholdene i bystyregruppa, understreker hun.

Les også: Slik reagerer Ottervik på Opoku-permisjon

Dypt fortvilet

Hun legger ikke skjul på at hun er dypt fortvilet over det som har skjedd.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kan gjøre dette slik. Min oppfatning av hva som har skjedd er en helt annen – og saken er mye mer kompleks. Det går helt tilbake til konflikten med Rasmus Hansson, sier Opoku.

Opoku sier at hun lenge har bedt om å ikke ha lederansvar i gruppa, men at det ikke har vært noen andre som har ønsket det. En medvirkende årsak til at hun tok permisjon var de vanskelige forholdene i gruppa, sier hun.

MDG sentralt opplyser at Opoku ikke lenger en medlem av partiet.