I Trondheim i dag ble det målt ned mot 13 minusgrader, likevel har flere kledd seg i små joggesko og uten lue og votter.

- Jeg skal bare gå i ti minutter til jobb, derfor tok jeg ikke på meg mer klær. Det blir fort veldig varmt når jeg kommer på jobb om jeg tar på meg for mye. Jeg har faktisk på meg ullgenser under her, viser Heidi Nilstad som har gått for flere lag. Men hun har bare på seg må sneakers.

Selv om Heidi ikke har tatt på spesielt varme klær, sier hun at hun ikke har vært kald på turen.

- Jeg har gode såler inne i skoene, og disse holder meg varme, sier hun.

Anbefaler å kle seg godt

Det skal forsatt være lave temperaturer i regionen på grunn av et kaldluftsutbrudd fra Arktis. Dette vil gjøre at det er kaldt i hele landet denne uka. Seniorforsker på avdelig Helse på Sintef, Mariann Sandsund, forteller at man kan få kuldeskader om det blir kaldt og man ikke passer på å dekke til bar hud, men da er vind en viktig faktor.

- Det er viktig å kle seg godt nå i kulda. Det er ubehagelig å fryse. Det handler om det vi kaller termisk komfort, og når det blir for kaldt kan det føre til et stort varmetap fra kroppen. Da har kroppen ulike forsvarsmekanismer for å holde kroppstemperaturen stabil. Blodsirkulasjonen vil endres, og om man får en lavere temperatur i kroppen vil en skjelvingsprosess som øker varmeproduksjonen starte, sier hun.

- Når det kommer litt vind i tillegg til at det er lave temperaturer, vil den effektive temperaturen føles mye kaldere. Om det er 15 minusgrader, kan det føles som det er 25 minus ved laber bris, forklarer Sandsund.

Hun anbefaler folk å kle seg i lag på lag, og gjerne med ull.

- Fordi ull holder godt på varmen selv om den blir fuktig, dette gjør ikke bomull. Folk kler seg ofte i ull, men det mange ikke tenker på er bena. De velger bomullsokker, men det anbefales å velge ull. Og så kan man gjerne velge en romsligere sko som gir et ekstra luftlag som isolerer, og med en tykk såle, sier Sandsund.

Folk kler seg forskjellig

Rundt om i Trondheim sentrum kan man se at selv nå i kulda, er det folk som går i lave bomullsokker og små joggesko. Selv om mange ikke har kledd seg helt etter forholdene, har ikke alle vært kalde.

Anniken Sandøy (24) og Maiken Passmo (26):

foto
Anniken Sandøy og Maiken Passmo Foto: Elisabeth Gjerde

- Vi er på besøk, men jeg visste jo at det skulle bli kaldt. Derfor pakket vi klær for at det skulle bli lavere temperatur, forteller Anniken Sandøy.

- Jeg pleier ikke bli kald på føttene, men det ble jeg nå. Jeg hater å gå i andre sokker enn ankelsokker, men jeg burde kanskje hatt andre sko. Vi skal ta toget hjem, og derfor har jeg valgt sko etter hva som er komfortabelt å ha på lenge når man reiser, sier Maiken Passmo som går med joggesko og ankelsokker.

- Jeg så noen tidligere som hadde leggvarmere på, så kanskje det hadde vært en ide, legger hun til og ler litt.

Viktor Skaret (16):

foto
Viktor Skaret. Foto: Elisabeth Gjerde

- Jeg så at det var minus 12 før jeg gikk ut, men denne genseren holder meg varm. Den er overraskende varm faktisk, sier han.

Viktor har ikke kledd på seg noe ekstra lag med ull, eller mer enn ankelsokker og joggesko på bena, når han gikk ut i dag.

- Jeg trenger ikke mer klær enn dette. Jeg er ganske varmblodig av meg, så det går fint, forteller han.

Anne Grete Nilsen (64):

foto
Anne Grete Nilsen Foto: Elisabeth Gjerde

- Jeg så på gradestokken før jeg gikk ut og da var det minus 10 grader. Jeg bruker vanligvis ikke ha på strømpebukse, men da fant jeg raskt frem en.

Anne Grete har kledd seg godt, med strømpebukse, langbukse, lang kåpe og hals. Så har hun fått på seg hansker og ullsokker.

- Jeg har ikke fryst noe enda, jeg har jo så lang kåpe. Jeg har sett noen som har på leggvarmere, er det blitt populært igjen? Kanskje jeg skal begynne å strikke noen slike, sier hun og smiler.

Singe Schjølberg (21) og Hanna Schjølberg (17):

foto
Singe Schjølberg og Hanna Schjølberg. Foto: Elisabeth Gjerde

- Vi har ikke noe ull på oss i dag, men vi har begge valgt dunjakken. Vi viste ikke at det var så kaldt, sier Signe.

- Jeg skulle egentlig ta på meg lue før jeg gikk ut døra, men den fant jeg ikke, derfor ble den liggende hjemme, forteller Hanna.

De sier de egentlig bruker å kle seg godt. De har vokst opp i ull, men slik ble det altså ikke i dag.

- Men det har ikke vært spesielt kaldt enda, og vi skal ikke være så lenge ute heller. Så det går nok fint, sier Signe.

Nora Vike (45):

foto
Nora Vike. Foto: Elisabeth Gjerde

- Jeg viste at det skulle være kaldt ute, derfor har jeg valgt ull alt. Jeg har ullgenser, ulltrøye, lue og votter. Det er ull det går i, sier hun.

- Det er jo så fint vær! Det burde kanskje vært litt mindre kaldt, så vi kunne være litt mer ute nå. Eller vi burde helt sikkert vært på ski i dette fine været, sier hun og smiler.