Mandag morgen var det skolestart for de cirka 14 000 grunnskoleelevene i Trondheim. 310 av disse går på Bispehaugen skole.

Bekymret over økt trafikk

Øverst i Nonnegata satt lederen i foreldrerådets arbeidsutvalg, Ragnvald Larsen, og telte biler.

- Det er blitt en helt ny situasjon her etter omleggingen av trafikken i Innherredsveien. Jeg har bodd i området hele livet og har aldri sett så mye trafikk tidligere. Vi er bekymret, sier Larsen.

Slik så det ut i Nonnegata mandag morgen klokken 8.15.

161 biler

Mellom klokken 8.00 og 8.15 passerte det 161 biler opp og ned Nonnegata ved Weidemanns vei. 19 biler kjørte inn Weidemanns vei og forbi skolen. I Nonnegata var det til tider stillestående kø helt opp til Stadsingeniør Dahls gate.

- Det går jo så tregt så det er ikke farten som er farlig. Men folk er stressa og blir utålmodige. De klarer ikke å følge enkle trafikkregler. Både kryss og fotgjengeroverganger blir blokkert. Ungene må gå rundt bilene for å komme seg over Nonnegata.

- Det er helt klart blitt mer trafikk i Nonnegata i det siste. Mange bilførere er i tillegg stressa og følger ikke trafikkreglene, forteller John Vinnem og sønnen Peter. De syklet til årets første skoledag.

- Ingen miljøgate her

Trafikksituasjonen blir også tema når skolens foreldreråd samles på onsdag.

- Vi må jo diskutere dette, men det får være opp til veimyndighetene å finne en løsning. Vi vil ikke kritisere miljøgateprosjektet i Innherredsveien, men Nonnegata er i alle fall ikke blitt en miljøgate etter omleggingen, påpeker Larsen.

Da Adresseavisen omtalte trafikken i Nonnegata tidligere denne måneden sa prosjektleder for miljøgata i Innherredsveien, Randi Trøan, at trafikkveksten på Møllenberg ikke kom som en overraskelse. Hun opplyste også om at Statens vegvesen vil foreta nye trafikktellinger i september for deretter å evaluere situasjonen. Tellingen som Fau-lederen gjorde mandag morgen kommenterer prosjektlederen slik:

- Vi kan ikke ut fra den tellingen konkludere med at trafikken har økt. Tall vi har fra tellinger gjort i september 2016 og april 2017 viser faktisk høyere tall i tidsrommet mellom 8.00 og 8.15, sier Randi Trøan.

Statens vegvesens tellinger ble gjort over fire dager og viser tall mellom 177 og 196 kjøretøy i det samme kvarteret nederst i Nonnegata.

Vil få flere til å gå

Rektor Marit Magnussen Nordbotn på Bispehaugen skole setter trafikksikkerhet på dagsorden allerede fra første skoledag.

- Det som utgjør den største faren er foreldre som kjører sine barn til skolen. Når vi i dag tar imot 38 nye førsteklassinger vil vi snakke med både dem og foreldrene om trafikken. Vi vil oppfordre foreldrene til å starte opp gågrupper i nabolaget og gå til skolen sammen med barna. Samtidig vil vi fraråde dem å kjøre bil. Å få flere til å gå er nok det beste trafikksikkerhetstiltaket vi kan gjøre, mener Nordbotn.

- Er dere bekymret over situasjonen?

- Det er i alle fall mange foreldre som er bekymret. Barna opplever kanskje skoleveien som trygg, men barn er ikke alltid redde nok når de er ute å går og sykler i trafikken.

Rektor Marit Magnussen Nordbotn ved Bispehaugen skole oppfordrer de ferske elevene og foreldrene til å gå sammen til skolen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter