I forbindelse med at Klæbu og Trondheim slår seg sammen, ser man nærmere på organiseringen av storkommunen.

I dagens Trondheim har rådmann Morten Wolden med seg seks kommunaldirektører og seks kommunalsjefer (se fakta). Da organiseringen kom opp i fellesnemnda nylig, var rådmannens råd at man innen tre til fire år vil se kunne gjøre større endringer. Ordfører Rita Ottervik var tydelig kritisk til at rådmannen ikke gikk mer inn i sakens kjerne:

- Jeg hadde forventet mer om hva som er utfordringsbildet fremover. Det har ikke vært store endringer i organiseringen siden 1999. Hva trenger man større endringer på? Kommunen har fått en mer sentral rolle for samferdsel de siste årene, og vi ser også at vi som storby bør ta en tydeligere rolle knyttet til næringsutvikling. Hvordan klarer vi å gjenspeile det i måten vi organiserer oss på? spurte Ottervik.

- Overmodent

Ivar Koteng mener tiden er overmoden for å reorganisere ledergruppa for bedre å ivareta næringslivets interesser i Trondheim. Han mener det er unaturlig å ha én kommunaldirektør for kultur og næring samlet, som i dag.

- I praksis er han 99 prosent kultursjef, og 1 prosent næringssjef, for å sette det på spissen. Det ser vi også nå i forbindelse med at det har vært problemer i Midtbyen: Det er vanskelig å få forståelse for handelsnæringas argumenter, sier Koteng.

- Trenger man en egen kommunaldirektør for næring?

- Ja, jeg mener det. Det må i alle fall ikke være i konkurranse med et så annerledes felt som kultur. Samferdsel er kanskje et område som ligger tettere på næring, man kunne eventuelt se for seg én direktør for de to områdene, sier han.

Les også: 10 millioner til Olavshallen

Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold (t.v.) og Rita Ottervik da de skrev under avtalen om kommunesammenslåing mellom Klæbu og Trondheim. Foto: jens petter søraa

Saken utsatt

Saken i fellesnemnda ble uansett utsatt etter forslag fra Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold (Ap):

- Vi vil invitere KS-advokatene inn. De har flinke folk som jobber med dette med innplassering av ledere, sa Tømmervold.

Det er en rekke ledere i gamle Klæbu kommune skal smeltes sammen med Trondheims organisasjon.

Rådmann Wolden tok ordet mot slutten av den lille debatten:

- Det er en stor endringsprosess, det gjør man ikke på to-tre måneder. Vi setter i gang umiddelbart i høst og kommer tilbake til fellesnemnda. Vi ser behov for å gjøre endringer, men det er bare litt over ett år siden vi tilførte nye kommunalsjefer og gjorde større endringer i organisasjonen, sa Wolden.

På kort sikt kan han se behovet for en egen samferdselssjef, en som kan koordinere sakene innen Miljøpakken og andre områder.

- Her er jeg veldig enig med ordfører. Samferdsel er blitt et stadig viktigere område for Trondheim kommune, og vi trenger å styrke ledelseskapasiteten, sier Wolden.

Les også: - For oss er dette en kollaps

- Feil beskrivelse

- Hva med kritikken fra Koteng?

- Det er fint med gode råd. Næring rammes litt av det samme som samferdsel: Ansvaret er spredt litt. Vi har både eierskapsenheten, byplankontoret, utbyggingsenheten, innkjøpsenheten, byggesakskontoret og enhet for kommunal teknikk ... Det er ikke alltid at høyre hånda vet hva venstre hånda gjør. Det er stort behov for koordinering og samordning. Dette vil jeg beskrive i saken som legges frem til høsten, sier Wolden.

- Hva med en egen næringsdirektør?

- Det kan være aktuelt på sikt, men ikke nå. Dette er et veldig mye mindre felt enn de andre områdene, også mindre enn kultur, sier Wolden.

- Er kommunaldirektøren «99 prosent kultursjef»?

- Det er en feil beskrivelse. Ola By Rise har ansvar for kultur, idrett, kirke, samfunn og næring. Jeg skjønner at Koteng oppfatter det sånn, men det er ikke tilfelle. Næringssjef Bård Eidet avlaster By Rise en del, og jeg tar også en del rundt næring selv, sier Wolden.

Ola By Rise er kommunaldirekør både for kultur og næring. Her åpner han Kulturnatt i Trondheim.

Ola By Rise er på ferie, men skriver i en kort sms:

- Jeg har flere ansvarsområder. Debatten handler i første rekke om forhold som ligger under byutviklingsområdet, slik kommunen er organisert, skriver By Rise.

Les også: Søbstad entreprenør utfører byggearbeidene på torgflata