Flere forslag i dag: 8. oktober la finansminister Siv Jensen frem statsbudsjettet i Stortinget. Fredag presenterer Kristelig Folkeparti sitt alternative budsjett. Mandag kommer Venstre med sitt opplegg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kalkulatoren er tilbake i skattepartiet Høyre. Den har vært borte i mange år og gitt rom for vekst og velstand, velgeroppslutning og valgseier. Uten Høyres formidable fremgang, hadde den blå regjeringen aldri sett dagens lys. Det er Høyre som bærer de borgerlige. I det forhandlingene om statsbudsjettet for neste år starter for alvor, er det Høyre som må bære den største belastningen som følge av budsjettets profil. Meningsmålingene viser at partiet kanskje kan tåle det.

I dag presenterer Kristelig Folkeparti sitt alternative budsjett. Mandag kommer Venstre med sitt opplegg, samtidig som budsjettforhandlingene med regjeringspartiene starter. Forhandlingene skal etter planen være i mål i løpet av en uke, altså 10. november. Tiden er så kort og avstanden så stor at det fremstår som uansvarlig. Mens regjeringen har brukt måneder og år, skal støttepartiene gjøre sine vurderinger på noen dager og uker. Forskjellen fra de siste åtte årene er at nå er noen alternative budsjetter avgjørende.

Det eneste sikre er at statsbudsjettet ikke blir som forslaget beskriver. Det blir mange endringer. Statsminister Erna Solberg har i særklasse vært romslig i møte med sentrumskritikken. Kritikken har vært massiv og krass, og angir at store endringer vil komme. Men vi er ikke der vi var under tidligere mindretallsregjeringer med regjeringskrise som mulig utgang.

Høyre fremstår som et parti i skvis; presset til å reversere på de menneskelige og sosiale områdene som ga suksessen. Den nye skattepolitikken er kanskje ikke så ille for lojale Høyre-folk, men sammen med støttekuttene for de svakeste, kan skattelettelsene for de aller rikeste bære galt av sted.

Skattelettelser på 8,2 milliarder kroner er statsbudsjettets største og viktigste sak. Halvparten er kutt i formuesskatte. Det skulle være en vinnersak, men er blitt til en tapersak. Alle de fremste økonomene seier nei - den dynamiske effekten kan ikke dokumenteres. Finansdepartementet gjør det samme. Gjennom åtte år i regjering har også Arbeiderpartiet kuttet formuesskatten gjentatte ganger. Trolig mer for å redusere den særnorske skatten enn av tro på den dynamiske effekten.

Det største regjeringspartiet, Høyre, møter naturlig nok den største stormen mot skattelettene. De vel 100 rikeste stikker av med halvparten av gevinsten, ifølge Finansdepartementets tall. Folk flest får nesten ingen ting.

Sentrumspartiene vil det annerledes, og får nå anledning til å pynte på kakepynten. Men det ender neppe med mye mer.

Stor interesse: Journalister og oppmøtte leser statsbudsjettet i Vandrehallen på Stortinget med stor interesse den 8. oktober. Samtidig presenterte Siv Jensen presenterer budsjettet i Stortingsssalen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix