Etter det Adresseavisen kjenner til vil forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen i dag foreslå flytte og samle minst fem ulike utdanningsavdelinger og funksjoner på Værnes.

– Dette høres virkelig ut som om forsvarsledelsen har satt seg godt inn i hvilke muligheter som finnes, og hvilken kapasitet som fins på Værnes, sier Stjørdals varaordfører Ole Hermod Sandvik (H). Han er selv tidligere sjef for HV-12s innsatsstyrke Rype og har hatt leiren på Værnes som arbeidssted.

– Lovende nyheter. Vi regner med at Forsvaret mener det samme som oss; at det gir mer forsvar for pengene, sier Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Flytter tilbake

Blant avdelingene som nå foreslås flyttet tilbake er HVUB – Heimevernets utskrevne befalskurs. Kursvirksomheten ble i sin tid flyttet fra Værnes til Porsanger i 2006 da Heimevernets utdanningssenter på Værnes ble lagt ned. Flyttingen ble markert med et stunt da instruktører og elever gikk på ski til Porsangermoen.

– Det er bare å smøre skiene for flyttingen tilbake, sier Sandvik.

Kutter Kjevik og Dombås

Etter det Adresseavisen erfarer foreslår forsvarssjefen også å legge ned Kjevik som militær base. Både Luftforsvarets befalsutdanning og tekniske utdanning (flymekaniker, journ.anm.) foreslås flyttet til Værnes. Det samme gjelder Luftforsvarets seleksjonssenter som ligger samme sted. Ifølge opplysninger Adresseavisen har fått tilgang til skal alt dette etableres på Værnes i perioden frem til 2021.

Forsvarssjefen foreslår trolig også å legge ned Heimevernets skole- og kompetansesenter i Dombås. Skolesenteret har vært truet en rekke ganger siden årtusenskiftet, senest i 2012 da den ble foreslått flyttet til Terningmoen ved Kongsvinger. Nå foreslås virksomheten flyttet til Værnes.

– En eventuell nedleggelse vil være dramatisk for Dovre-samfunnet. HV-skolen har nærmere 50 ansatte og hvis disse skulle bli borte, vil det få enormt negative konsekvenser for Dovre, sier ordfører Bengt Fasteraune i Dovre til NRK.no onsdag.

Flytter fra Ørland til Værnes

Luftforsvarets utdanning av personell til baseforsvar foreslås flyttet fra Ørland til Værnes. Utdanningen ble så sent som i fjor flyttet fra Rygge til Ørland. Etter det Adresseavisen erfarer skal rekrutteringsproblemer og stort investeringsbehov være de viktigste årsakene til at ny flytting er aktuelt. Dette skal også være i tråd med ønsker fra ansatte.

Sandvik peker på at Værnes har ledige lokaler og areal, samt at det finnes anlegg som ikke utnyttes fullt ut i skytefeltet på Leksdal og skytebanene på Frigård. Begge ble bygget med tanke på et stort skolesenter og benyttes i dag blant annet av baseforsvarsutdanningen til trening.

– Det betyr at Forsvaret slipper å skaffe penger til investeringer. Værnes har også i mange tiår vist at det er et bra sted å drive utdanning og rekruttere personell til, sier Sandvik.

Ordfører Vigdenes påpeker at en oppbygging av den militære virksomheten på Værnes samtidig er en styrking av en viktig base for Nato og eventuell amerikansk støtte til Norge i tilfelle krise.

Fasit i dag

Adresseavisen har den siste tiden snakket med en rekke forsvarskilder og politikere i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Ingen av dem ønsker å kommentere lekkasjene fra det fagmilitære rådet. Det ønsker heller ikke sjef for HV-12 og garnisonssjef på Værnes, Ebbe Deraas.

– Jeg ser frem til det fagmilitære rådet legges frem og til prosessen som følger, sier han.

Leder i regionstyret for Befalets fellesorganisasjon, Region Midt-Norge, Patrick Sundt, viser til at de er forberedt på en videre omstilling og vil jobbe for å følge opp sine medlemmer på best mulig måte fremover. Han vil ikke kommentere lekkasjer fra forsvarssjefens fagmilitære råd før det legges frem.

– Uansett hva som legges frem håper vi at vi slipper slike prosesser hvert fjerde år fremover. For oss er det viktig at personellet har forutsigbarhet og slipper runde på runde med omstilling, sier Kristian Espenes som er områdetillitsvalgt i Norges offisersforbund.

Torsdag klokken 10.00 legger forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen frem sitt fagmilitære råd i Oslo. Oppdraget er en bestilling til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Forsvaret har jobbet med rapporten siden forsvarssjefen fikk oppdraget fra forsvarsministeren 1. oktober i fjor.

– Vi kommenterer ikke det fagmilitære rådet før det blir presentert for statsråden, sier forsvarssjefens talskvinne, Linn Therece Johansen til Adresseavisen.

For Ørland foreslår forsvarssjefen at kampflysatsingen videreføres som planlagt. Det foreslås også opprettet en mobil taktisk kontrollenhet som skal kunne jobbe mot jagerflymiljøet.

Forsvarssjefen foreslår trolig også å legge ned Heimevernets skole- og kompetansesenter i Dombås. Skolesenteret har vært truet en rekke ganger siden årtusenskiftet, senest i 2012 da den ble foreslått flyttet til Terningmoen ved Kongsvinger. Nå foreslås virksomheten flyttet til Værnes. Foto: ERLING SKJERVOLD