Det er få tegn til sommer. Langtidsvarslene til Yr og Storm melder om regn og cirka ti grader hele neste uke. Unntaket er lørdag. Da blir det opphold, litt sol og kanskje 12 grader. Det er opp til oss hvordan vi takler det. Løsningen på gryende værdepresjoner kan være ute i regnet.

Fagfolk mener det beste vi kan gjøre er å komme oss ut på tur.

– Gå lange turer. Få opp kroppsvarmen. Så enkelt er det, mener psykolog Gunnar Oland Olsen ved behandlingstilbudet «Friluftsterapi» ved Sørlandet sykehus.

Skolene og barnehagene gir i alle fall ikke opp på grunn av været.

SE OGSÅ TV-REPORTASJEN: Forberedt på dårlig vær

Ull, fleece og regntøy

På en kort formiddagstur i Estenstadmarka treffer vi storbarna fra Granåslia barnehage, 5. trinn på Åsvang skole, 6. trinn fra Nidarvoll og både niende- og tiendeklassinger fra Blussuvoll ungdomsskole.

Ull innerst, fleece, regntøy og absolutt ikke tennissokker er påkledningstipset fra niendeklassingene som er i ferd med å sette opp telt i regnværet. Blussuvoll markerer skoleavslutning og snart sommer. I tur og orden har hele niende trinn denne uka vært på telttur. Da vi besøkte teltleiren ved Tømmerholtdammen i 11-12-tida, hadde forrige natts overnattingsgjester allerede dratt, mens neste gjeng var i ferd med å etablere teltleir.

Viktig å holde seg tørr

Lærer Fredrik Lillevik er i gang med andre døgnet i teltleiren. Hver natt med 60 elever i telt. Han forteller det er fritt valg å bli med, og at bare to syke elever har meldt forfall.

– Det viktigste nå er å holde seg tørr, men noen kommer til å bli våte og kalde. Det er spennende med en natt ute, så bryter vi heller av litt tidlig. Det er sosialt samlende. Men teltturen er også i tråd med kompetansemålene i kroppsøving. Elevene må planlegge, organisere og pakke. De må tenke på bekledning og utstyr. Men viktigst av alt er å ha det gøy.

SE OGSÅ TV-REPORTASJEN: Trønderne gir deg fem gode grunner til at det skal regne.

Blide og positive

Jentene Stine Sandvik, Benedicte Dybdahl, Emma Slutås, Frida Almberg og Shokofa Bayani er nesten ferdig med å sette opp en lavvo. Nå strever de med å få på plass hetta helt på toppen som skal hindre regnet å komme inn.

– Det viktigste er godt humør. Været kunne vært bedre, men det går bra. Vi er turmennesker. Vi må holde oss tørre og varme og være blide og positive.

I sekken har de varme klær og mat.

– Vi har polarbrød, rett i koppen, varmmat for tur som vi skal varme opp med primus som Frida har med. Ellers har vi med oss godteri og kjeks og sånn.

Har levert bøker – går tur

Tiendeklassingene Gunnar Echegaray, Sindre Sjømark og Einar Bergquist er ferdig med turen til toppen Månen.

– Vi har levert inn bøkene og har ingenting å gjøre på skolen, forteller de. De har hatt en og en halv times skoledag, og syns det hele er litt unødvendig. Egentlig skulle de hatt orientering denne dagen, men det ble avlyst på grunn av regnet.

Selv liker de regnet.

– Det er koselig. Godt å sove til. Lyden av regnet er beroligende, og det er godt fotballvær.

foto
Andreas (Adrees) Estenstad og Marcus Tangstad med rød paraply. Foto: KIM NYGÅRD
foto
Lirker på plass hetta: Frida Almberg og Shokofa Bayani setter opp lavvo. Foto: KIM NYGÅRD
foto
Mats Nylander, Christoffer Berg og Håkon Verpe. Foto: KIM NYGÅRD
foto
Frida Almberg i ferd med å sette opp lavvo.
foto
Kort skoledag: Tiendeklassingene Einar Bergquist og Gunnar Echegaray har gått til Månen og tilbake. Foto: KIM NYGÅRD