Lars Haltbrekken fulgte spent med og kunne juble på Sosialistisk Venstrepartis (SV) valgvake.

For nå venter mest sannsynlig Stortinget, i alle fall ifølge foreløpige prognoser.

Da Snorre Valen overraskende meldte at han ikke ønsket gjenvalg på Stortinget, var overraskelsen nesten like stor da mangeåring leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, i fjor meldte seg som SVs førstekandidat i Sør-Trøndelag foran årets stortingsvalg.

Godt SV-valg

Under valgvaken samlet partiet seg på utestedet Boxer i Midtbyen. Det var god stemning allerede tidlig på kvelden. De mange oppmøtte fikk både levende musikk, ballonger og bløtkake. Da valgsendingene begynte og ble vist på storskjerm var det spenning i lufta og stille.

Først kom misnøyen og høylytt buing over det gode borgerlige-resultatet, men det ble bedre stemning da den første valgdagsmålingen likevel viste gode tall for SV.

–Nå ser det riktignok ut som om det blir borgerlig flertall. Det er vi selvsagt ikke fornøyd med, det synes jeg er fryktelig. Jeg hadde håpet på en ny regjering. Men samtidig ser vi at SV gjør et godt valg, sier Haltbrekken og viste til flere prognoser og meningsmålinger..

–Slik det ser ut nå er jeg også mest sannsynlig inne på Stortinget, og det er jeg selvsagt veldig fornøyd med. Landet trenger SV, og slik det ser ut nå vil vi få et styrket SV, sier Haltbrekken.

Lønn for strevet

Haltbrekken har jobbet hardt for å få stortingsplass.

–Ja, det siste året har dette vært målet mitt, og det jeg har jobbet mot. Jeg håpet selvsagt vi kunne få inn flere fra Sør-Trøndelag, men det ser ikke slik ut nå, sier Haltbrekken.

To hjertesaker

–Hva vil velgerne som har stemt SV få med Haltbrekken på tinget?

–Det er særlig to hjertesaker jeg har drevet valgkamp på, og som jeg lover å jobbe for. Det første er å kutte klimautslippene. Skal vi unngå dramatiske klimaendringer må land som Norge kutte sine utslipp. SV vil ikke gi oljeindustrien nye tillatelser til leting etter olje og gass og vi vil sikre de sårbare havområdene som Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring, sier Haltbrekken.

–Den andre hjertesaken er å jobbe for å fjerne de økende ulikhetene som er i ferd med å bli store i landet, blant annet ser vi en voksende barnefattigdom, den må vi jobbe for å fjerne, sier SVs Haltbrekken.

Sterk fremgang

SV sentralt hadde samme ned- og opptur som SV i Trøndelag. Ifølge Aftenposten gikk det et nesten lydløst sukk gjennom SVs valgvake da prognosen viste fortsatt borgerlig flertall mandag kveld. Men SVs sterke fremgang fikk jubelen frem

Etter skrekkvalget i 2013 ser det ut til at SV-leder Audun Lysbakken kan notere seg et relativt stort hopp i velgerskaren – og en økning i antall SV-ere i stortingsgruppen.

–Alt tyder på fremgang for SV, og det er et sterkt signal om at kampen mot forskjeller skal styrkes, og at klimatrusselen skal tas på alvor, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø til Aftenposten.