Utenlandske arkitektkontorer er også med i konkurransen.

Tirsdag blir de innkomne forslagene offentliggjort på nett og gjennom en utstilling i universitetsbiblioteket i Realfagbygget. Hvert forslag presenteres på fire plansjer. Konkurransereglene krever at verken campusgruppen ved NTNU eller offentligheten får vite hvem som står bak det enkelte forslag.

- Alle skal behandles likt, sier Merete Kvidal, prosjektsjef for campusutvikling.

Overordnet modell

Bakgrunnen for idékonkurransen er regjeringens vedtak om fraflytting av Dragvoll og samling av campus i Gløshaugen-området. I tillegg påvirkes campusutviklingen av fusjonen mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Idékonkurransen har handlet om å:

  • Vise hvordan bebyggelse, byrom og grøntarealer kan plasseres og formes innenfor eksisterende bystruktur.

  • Lage struktur for hvordan campus skal henge sammen og knyttes til byen.

  • Vise mobilitetssystemer for gående og syklende som binder sammen

campus, og byen og campus.

  • Peke ut hvor viktige knutepunkter, byrom og møteplasser skal ligge.

  • Løse barrierevirkningen av høydeforskjellen mellom Gløshaugen og Elgeseter.

  • Ivareta behovet for grønt, slik at mulige inngrep vurderes erstattet med grønt andre steder, eller kompenseres med økt kvalitet og anvendelighet.

En forutsetning er at modellen skal være realistisk å få til, både når det gjelder kostnad og dagens bystruktur. Det er også et krav at justeringer må tåles.

Da NTNU laget grunnlaget for idékonkurransen ble aksen fra Gløshaugen ned gjennom parken til Hesthagen og noe av grøntarealene på vestsiden av Gløshaugen utpekt som aktuelle for utbygging. Dette ble senere kritisert fra politisk hold.

- Det er ikke vedtatt eller bestemt at disse områdene skal bebygges. I konkurransen ble det konkret bedt om at forslagene skulle ivareta grønt innenfor området styret har vedtatt for overordnet lokalisering, sier Merete Kvidal.

En rekke politikere har ytret ønske om en større tilstedeværelse av NTNU i Midtbyen. Dette har imidlertid ikke vært del av grunnlaget for idékonkurransen.

Trinn to

Blant de nærmere 40 forslagene i idékonkurransen skal en jury kåre tre til seks vinnere som går videre til trinn to. I denne fasen skal det lages en plan for tomtevalg, byggstørrelser, løsninger for grøntområder, transport, mobilitet med «gåbare» avstander og forbindelser mellom bygg.

Mens idékonkurransen var åpen, må de som går videre til trinn to dokumentere at de har tilgang på kompetanse innen arkitektur, byplanlegging, landskapsarkitektur og transport/mobilitet.

Masterplan i 2017

På trinn kåres én vinner som får i oppgave å videreutvikle en fysisk plan for campus. Dette skjer på oppdrag fra NTNU, og i samarbeid med Trondheim kommune, Kunnskapsdepartementet og andre offentlige myndigheter.

Parallelt har NTNU ansvaret for å utvikle en plan for hvor fagene skal lokaliseres, og hvordan byggene skal fungere innvendig. Sammen med den fysiske planen, vil dette munne ut i en masterplan for campusutviklingen. Denne skal være klar i løpet av 2017.

Med masterplanen på plass, er det tid for reguleringer, tomteervervelser og tilrettelegging av infrastruktur.

NTNUs ønsker å få et byggevedtak i Stortinget i 2019 og byggestart i 2020, med sikte på ferdigstillelse i 2025.

Svein Inge Meland951 98 688svein.inge.meland@adresseavisen.no

Skissen viser hvordan man kan tenke seg en akse mellom Gløshaugen og Hesthagen.