I forrige uke la justisminister Sylvi Listhaug ut et bilde av maskerte og bevæpnede menn på Facebook.

Der beskylder hun Arbeiderpartiet for heller å ville verne om rettighetene til terrorister enn å beskytte det norske folket.

Bakgrunnen er at Ap, sammen med blant annet KrF og Venstre, stemte imot et forslag som åpner for å frata mistenkte fremmedkrigere statsborgerskap og pass uten domstolsbehandling. Flere har bedt justisministeren slette og beklage utspillet. Til NTB lørdag forsvarte Listhaug innlegget:

- Vi lever i en usikker tid hvor vi trenger nødvendige verktøy for å bekjempe terror og trygge landet vårt. Hvis Ap ikke liker å få kritikk for at de stemmer ned dette forslaget, er de velkommen til å snu, framholdt justisministeren.

Les også: Høyre-opprør mot Sylvi Listhaug

- Uproblematisk

Selv om statsminister Erna Solberg (H) ikke selv kritiserer sin justisminister, er det mange i Høyre som har reagert sterkt. Lokalt har blant annet fylkesleder i Trøndelag Michael Momyr (H) tatt til motmæle:

- Jeg kjenner ingen i Ap som setter terroristers rettigheter foran landets sikkerhet, skrev Høyre-fylkeslederen på Facebook.

Blant lokale Frp-ere er det derimot ingen som kritiserer statsråden åpent. Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) sier dette om Listhaugs utspill:

- Jeg synes ikke det er problematisk. Det er viktigere å diskutere innhold enn retorikk. Debatten om retorikken er en avsporing, sier Bjørnstad.

- Hvem bidrar til den avsporingen?

- Alle sider bidrar her, også Jonas Gahr Støre. Han vil ikke diskutere saken, nemlig at politiet har bedt oss om å fatte et slikt vedtak, sier Bjørstad.

- Hva tenker du om bruk av bilde og tekst i Facebook-posten?

- Det er uproblematisk, sier Bjørnstad.

- Du sier «alle sider» bidrar til avsporing av debatten. Også Listhaug selv, da?

- Jeg tror hun vil ha en debatt om saken ved å legge ut det bildet hun legger ut, sier Bjørnstad.

Les også: Støre mener Solberg «er dønn feig»

Anita Gilde (Frp)

- Ikke ufint eller frekt

Anita Gilde (Frp) er fylkesleder for Trøndelag Frp.

- Jeg synes det er teit at fokus tas vekk fra sak. Jeg har sett på den statusen. Er det ufint eller frekt? Nei. Det er spisset. Ap stemte ned vårt forslag, da må de tåle et spisset budskap, sier Gilde.

- Så dette er innenfor det en justisminister kan tillate seg?

- Ja. Vi i Frp har tålt mye av spisset budskap mot oss. Jeg vil anmode folk om å sette seg inn i saken. Dette er et viktig redskap for politiet som de nå går glipp av, sier Gilde.

Lill Harriet Sandaune (Frp)

- Viser politiske forskjeller

Lill Harriet Sandaune var inntil nylig stortingsrepresentant for Frp. Hun er nå gruppeleder for Frp i Trøndelag.

- Jeg har ingen vansker med statusoppdateringen. Det er greit å få frem at Ap har stemt som de har gjort. Dette vedtaket kan få konsekvenser senere. Jeg synes Listhaug må få lov til å være så tydelig i en viktig sak, sier Sandaune.

- Hva tenker du om at mange i Høyre reagerer?

- Det viser forskjellen mellom Høyre og Frp: Disse sakene er viktigere for Frp enn for Høyre, mener fylkespolitikeren.

Morten Ellefsen (t.v.) sammen med blant annet Sivert Bjørnstad.

Kommunepolitiker Morten Ellefsen (Frp) fra Trondheim svarer siden gruppeleder Elin Marie Andreassen er sykmeldt.

- Jeg har ingen spesielle meninger om saken.

- Noen mener Listhaug tillegger Ap meninger de ikke har?

- Det er ikke noe nytt å tillegge folk meninger, vi i Frp er vant til å bli tillagt meninger. Det er slik debatten er, mener Ellefsen.

- Tjener slike utspill sin hensikt?

- Ja, alternativet er jo ingen oppmerksomhet, sier Ellefsen.

Eksstatsråd Tord Lien (Frp) har sittet i regjering med Listhaug. I dag er han regiondirektør i NHO Trøndelag. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Enig med Bjørnstad

Bystyrerepresentant i Trondheim, Mats Ramo, sier han er helt enig med Bjørnstad i at Listhaugs utspill er uproblematisk. Han reagerer derimot sterkt på Frp-veteran Carl I. Hagens uttalelse til Aftenposten om at Ap ikke kan «kneble Frp-folk ved å dra Utøya-kortet».

- Det er få ting som er så usmaklig som å dra inn «Utøya-kortet» på den måten som Hagen gjør her. Som om Utøya er en brikke man bruker i et politisk monopolspill. Snart må den gamle sirkushesten skjønne at hans tid i manesjen er omme, skriver Ramo på Facebook.

Han ber Frp-Hagen om å pensjonere seg.

Les også: Jensen om Listhaug-saken: – En diskusjon om ord