39 år gamle Helge Droksås kommer gående inn på besøksrommet i Trondheim fengsel. I stedet for å rekke ut høyre hånd, strekker han ut den venstre idet han skal hilse på Adresseavisens utsendte. Høyre hånd er deformert, hoven og smertefull.

- Jeg er ferdig med å sone dommen min i september. Jeg har bestemt meg for å legge om livet, men nå er jeg redd for hva som venter meg i fremtiden, sier han oppgitt.

Hevelse i hånda

I 1985 mistet Droksås sine tre midterste fingre på høyre hånd i en dramatisk bilulykke. Frem til høsten 2016 har det vært få problemer med den.

- I slutten av august i 2016 ble jeg pågrepet og varetektsfengslet for blant annet noen narkotikasaker. Bare noen måneder etter at jeg hadde kommet til Halden fengsel begynte jeg å få trøbbel med hånda.

Droksås ba om at helsepersonell så på hevelsen som hadde oppstått, men opplevde at han ikke ble hørt. 21. februar 2017 startet han soningen av dommen i Halden fengsel, men ble etter hvert overført til fengselet i Mosjøen, og deretter til Trondheim fengsel 28. februar i 2018.

- I februar i år fikk jeg endelig komme til en spesialist ved St. Olavs hospital som sa at fingrene enten måtte avstives eller så måtte de amputeres. Jeg ønsket en ny vurdering av en annen spesialist, men det fikk jeg ikke innvilget, forteller Droksås.

- Legen på St. Olav sa at dersom jeg hadde kommet tidligere med hånda, så hadde jeg hatt flere valgmuligheter, men det var for sent nå, fortsetter han.

Oppgitt: Helge Droksås er ikke fornøyd med helseoppfølgingen han har fått i noen av de tre fengslene han har sonet i. Nå sitter han for tiden i Trondheim fengsel.

Klarer ikke kjøre MC

Overlege Gjermund Rø ved St. Olavs hospital bekrefter at de har hatt Droksås som pasient.

- Vi har hatt pasienten til konsultasjon på vår poliklinikk til felles vurdering av samtlige håndkirurger på St. Olavs hospital. Vi ga pasienten et behandlingstilbud som han ikke ønsket å takke ja til. Om han endret mening, ba vi om en tilbakemelding på det. Det er viktig å understreke at vi tilstreber å gi den beste behandlingen, uavhengig om man er kong Salomo eller Jørgen Hattemaker, skriver Rø i en e-post til Adresseavisen.

Før Droksås begynte å sone hadde han god bevegelighet i fingrene som var igjen på høyrehånda.

- Jeg ble blant annet dømt for å ha kjørt en stjålet motorsykkel. Nå klarer jeg ikke å klype sammen fingrene engang. De bare henger og slenger. Hånda er betent, mener Droksås og rister hardt med hånda for å understreke situasjonen.

Smertefullt: Høyre hånd til Helge Droksås ble skadd i en ulykke i 1985. Da han begynte å sone sin siste fengselsstraff, opplevde han at hånda ble betent og øm.

Gråter på cella

Frykten for at han ikke skal klare å komme seg ut i jobb etter endt soning tærer på kreftene.

- Jeg gråter på cella omtrent hver kveld fordi jeg er usikker på hva jeg skal gjøre. Jeg må kanskje klare meg med ei hånd, sier han.

Fengselsdirektør Are Høidal ved Halden fengsel og enhetsleder Solfrid Ramdal ved Halden kommune, som har ansvar for helsetilbudet til fengselsinnsatte, ønsker ikke å kommentere saken.

Fengselsleder Frank Ivar Lie ved Mosjøen fengsel henviser til leder for helsetjenesten i Vefsn, kommune, Lill Inger Reinfjell.

- Vi mener å ha fulgt opp helsetjenesten som Droksås skal ha i fengselet, sier hun.

Frykter amputasjon: Det verste som kan skje ifølge Helge Droksås er at han blir nødt til å amputere hele høyre hånd.

Ønsket ofte konsultasjon

Dersom han ønsker å klage på helsetjenesten han har fått, må han melde det til Fylkeslegen i Nordland, forklarer Reinfjell.

- Det har vært en lang historie med oppfølging av hånda til Droksås. Han ønsket ofte samtale med helsepersonell når de var tilgjengelig i fengslet. Sykepleier er til stede i fengslet tilsvarende 50 prosent stilling fordelt på fire dager. Tirsdager er lege til stede i fengslet. Innsatte får konsultasjon med helsepersonell når de ber om det. Dette gjelder også omtalte pasient som ba om konsultasjon 2 - 3 ganger i uka.

LES ADRESSEAVISENS REPORTASJESERIE: LIVET PÅ ST. OLAV

Fengselsleder Egil-Ivar Gabrielsen ved Trondheim fengsel ønsker ikke å kommentere saken med Droksås, men sier på generelt grunnlag at alle innsatte får nødvendig oppfølging av fengselshelsetjenesten.

Enhetsleder Hilde Myhre ved legetjenester og smittevern i Trondheim kommune bekrefter at Droksås har fått utskrift av sin journal.

Fengselslege overtar fastlegens oppgaver

Hun ønsker heller ikke å kommentere saken, annet enn på generelt grunnlag.

- Når pasienten sitter i fengsel er det fengselslegen som overtar fastlegens oppgave. Også innsatte i fengsel kan på lik linje med andre pasienter være uenig i diagnosen, vurderingen av sykdommens alvorlighet eller behandlingsopplegget som fengselslegen kommer med. Utgangspunktet er at helselovgivningen ikke har begrensninger ut over de innskrenkninger som fengselsoppholdet setter. Retten til ny vurdering hos en annen lege enn fengselslegen gjelder så lenge det kan skje innenfor de rammer som et fengselsopphold setter og er forenlig med frihetsberøvelsen, skriver hun i en epost.

Den innsatte kan klage til Fylkesmannen dersom vedkommende mener at han eller hun ikke får nødvendig helsehjelp, understreker hun.

- Hånda var tema høsten 2016

Advokat Erik Dammen Stoltz hjelper Droksås med juridisk bistand mens han sitter inne til soning.

- Han var min klient fra september til desember 2016, og så ble jeg igjen bedt om å hjelpe ham i en periode han sonet ved Mosjøen fengsel.

- Allerede høsten 2016 var den vonde hånda et stort tema, og mitt inntrykk var at det ikke ble tatt alvorlig nok. Han fikk ikke god nok oppfølging, sier Dammen Stoltz.

I februar 2018 ble han overført fra Mosjøen til Trondheim, og i vedtaket står det at «Helseavdelingen ved Mosjøen fengsel har ikke lenger kapasitet til å følge deg opp, og det blir derfor vankelig å få til en adekvat behandling».

- Vil ta saken videre

Dammen Stoltz er heller ikke imponert over behandlingen Droksås har fått i fengselet i Trondheim. Det har vært et problem at fengselet ikke har villet gi Droksås de medisiner og den behandling som er anbefalt av leger utenfor fengselet.

- Droksås sliter også med inkontinens, og ble for en periode plassert i en celle uten toalett. Etter klage har Droksås nå blitt plassert i en celle med toalett, men dette er i en isolasjonsavdeling. Jeg oppfatter plasseringen og de forhold Droksås soner under der som lovstridige, og jeg vil ta saken videre.

Tilbake på cella sitter en oppgitt Droksås som ønsker å få livet på rett kjøl. Dersom det var opp til ham selv, skulle han gjerne sett at han fikk jobbe med ungdommer og rusforebygging.

- Ved å hjelpe andre, hjelper man seg selv. Er det ikke noe som heter det?

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.