Kunnskapsdepartementet lovte en avgjørelse innen januar.

I forrige uke sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Adresseavisen at beslutningen ville komme «innen rimelig kort tid». Men nå er Isaksen ikke lenger kunnskapsminister. Iselin Nybø (V) fra Rogaland er den nye statsråden for høyere utdanning og forskning. NTNU-rektor Gunnar Bovim tror imidlertid det ikke er grunn til å bekymre seg over skiftet.

Tror på «god beslutning»

- Campusprosjektet er ikke et personspørsmål, og det er ingen partipolitisk uenighet om saken. Med det betydelige arbeidet vi har levert og prioriteringene som Solberg-regjeringen har gjort, forventer jeg at prosjektet blir videreført under den nye ministeren.

- En ny statsråd er vel fri til å vurdere dette på selvstendig grunnlag?

- Det må vi erkjenne. Men jeg mener argumentasjonen er så god og gevinstpotensialet så nødvendig, at det blir en god beslutning.

Universitetet i Stavanger har satset på ingeniør- og sivilingeniørutdanning i konkurranse med NTNU, men Bovim frykter ikke at regionalpolitiske hensyn vil påvirke statsrådens holdning til campusprosjektet i Trondheim.

- Jeg tror ikke det ligger regionalpolitisk steiner i skoen. Statsråden er statsråd for hele landet. Det er ikke uenighet om at dette prosjektet skal gjøre NTNU i stand til å utdanne kandidater til landets beste.

Neppe forsinkelse

Mens Kunnskapsdepartementet har regnet med en beslutning i campussaken i løpet av januar, har Bovim vært mer forsiktig og sett for seg en avgjørelse i løpet av vinteren eller våren. Han tror ikke statsrådskiftet vil endre på det tidsperspektivet.

- Naturligvis unner jeg enhver statsråd å lose gjennom et så godt prosjekt, men med den mulige regjeringsutvidelsen i bakhodet har jeg hele tiden regnet med at avgjørelsen ville kunne komme litt ut på vinteren.

- Hardtarbeidende

Iselin Nybø (36) er ikke noen fersking på fagfeltet. Siden 2013 og frem til sist høst har hun vært første nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

- Jeg kjenner henne som en hardtarbeidende politiker som har satt seg inn i sektoren, sier Gunnar Bovim. Rektoren mener Isaksen har vært en god kunnskapsminister.

- Han er en prinsipiell politiker og en mann det er mulig å snakke med. Isaksen har sammen med statssekretær Bjørn Haugstad vært et godt radarpar for sektoren.

NTNU har spilt på lag

NTNU har bygd opp goodwill i Kunnskapsdepartementet under Isaksen. Ny struktur for høyere utdanning var ministerens store reform. Hadde ikke NTNU gått foran og fusjonert med tre høyskoler og blitt Norges største universitet, ville resultatet av reformen blitt nokså spinkelt. Ekstra stas for Isaksen var det at Norge fikk sin første nobelpris i medisin på hans vakt, med May-Britt Moser og Edvard Moser.

Mye er bestemt

Spenningen rundt campusprosjektet handler mest om penger. Regjeringen Solberg har for lengst slått fast at Dragvoll skal fraflyttes og samles vest for Gløshaugen. Kunnskapsministeren har også lovt at det skal besluttes en samlet ramme for utbyggingen, slik at NTNU slipper å stå i kø for hvert enkelt bygg.

NTNUs lange ønskeliste nærmer seg 12 milliarder. Isaksen antydet i forrige uke at NTNU neppe kan regne med maks uttelling, og sa at rammen vil ligge et sted mellom 7 og 12 milliarder.

foto
Gunnar Bovim har gjort det til et varmerke å intervjue folk som kommer på besøk og legge ut videoklippet på Facebook. Foto: Mariann Dybdahl
foto
Under Torbjørn Røe Isaksen er NTNU blitt landets største universitet og Solberg-regjeringen har gitt grønt lys for flytting fra Dragvoll og samling ved Gløshaugen. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen